BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Μηλίτης και άλλα προϊόντα με βάση το μήλο, στο επίκεντρο της Vinitech 2014

Η παραγωγή μήλων που προορίζονται για μεταποίηση, με έμφαση στο μηλίτη και τις διαδικασίες μεταποίησης, ήταν το κύριο θέμα της παράλληλης εκδήλωσης «Φρούτα και Μεταποίηση» της Διεθνούς Έκθεσης Αμπελουργίας και Οινικής Τεχνολογίας, Vinitech, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

Τρίτη ευκαιρία για ενίσχυση μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων

4
0

Κοινή διαπίστωση των συντελεστών της εκδήλωσης, αποτελεί η άποψη ότι είτε πρόκειται για χυμούς μήλων και μηλίτες, είτε για πουρέ φρούτων, η μεταποίηση προϊόντων με βάση το μήλο δεν θα πρέπει να θεωρείται πια δευτερεύουσα παραγωγή. Αντίθετα, αποτελεί συγκεκριμένο τύπο εργασίας, με τους δικούς του περιορισμούς και τις δικές του τεχνικές.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στάθηκε η ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών μήλου στην Ακουϊτανία της Γαλλίας. Στόχος της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν μέθοδοι παραγωγής, ώστε να γίνει σύγκριση των διαφορετικών τεχνικών και να γίνουν κατανοητές οι δυσκολίες αλλά και οι καινοτομίες που συνεπάγονται.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν  στρατηγικές παραγωγής από εκπροσώπους εταιρειών από την Αγγλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η πρώτη ομιλία είχε ως θέμα της την παραγωγή μηλίτη στην Αγγλία. Ο αγγλικός μηλίτης, που έχει σημαντικές διαφορές από τον γαλλικό, καταναλώνεται στις παμπ και έχει σημειώσει σημαντική άνοδο πωλήσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες παρασκευής μπύρας στην Αγγλία να επενδύσουν σε αυτόν.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του ερευνητικού οργανισμού SERIDA, Εnrique Dapeña, μίλησε για την ποικιλία μηλίτη που προέρχεται από την περιοχή Αστουρίας της βόρειας Ισπανίας. Ο μηλίτης αυτός έχει δυνατά χαρακτηριστικά και είναι ξηρός με ελαφρύ αφρισμό. Την ενότητα έκλεισε η Nathalie Dupont του Γαλλικού Ινστιτούτου Παραγωγής Μηλίτη, που εστίασε στις απαιτήσεις των οπωρώνων μηλίτη και την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη των τεχνικών καλλιέργειας, αναφέροντας επίσης τους άξονες ανάπτυξης υπό μελέτη.

Το δεύτερο μέρος της  συνάντησης ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες, τόσο των καταναλωτών, όσο και των παραγωγών, για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή των μεταποιητικών προϊόντων που αναφέρθηκαν, αλλά και οι τεχνικές δυσκολίες που δημιουργούνται από αυτές τις προσδοκίες.

Της Ελένης Ιωάννου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία