BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στα 20 λεπτά το ξερό κρεμμύδι που φέτος έχασε τη λάμψη του

Μειωµένη έως και 50% είναι η τιµή παραγωγού για το ξερό κρεµµύδι σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω της φετινής υπερπροσφοράς και της ταυτόχρονης µειωµένης ζήτησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Στα 20 λεπτά το ξερό κρεμμύδι που φέτος έχασε τη λάμψη του

1
0
Αυτή τη στιγµή, η τιµή για το ξερό βρίσκεται στα 20 λεπτά, από τα 12 που ξεκίνησε το καλοκαίρι, ενώ πέρυσι ξεκίνησε από τα 20 λεπτά και µετά ανέβηκε στα 40, όπως δηλώνει στην Agrenda ο Παναγιώτης Αντωνάκης, παραγωγός από τη Θήβα.

«Ο λόγος είναι η υπερπροσφορά που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά και η µειωµένη ζήτηση, και στη συνέχεια το ρωσικό εµπάργκο χειροτέρεψε τα πράγµατα», εξηγεί. «Οι τιµές θα συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα για περίπου δύο µήνες ακόµα», εκτιµά ο κ. Αντωνάκης. Ωστόσο, τα προβλήµατα δεν σταµατούν εκεί. Η αποθήκευση των κρεµµυδιών αποτελείται από δύο σκέλη, όπως εξηγεί ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος από την Ελάτεια Φθιώτιδας. Υπάρχουν τα κρεµµύδια που φυλάσσονται σε αποθήκες δίχως ψύξη και τα κρεµµύδια που αποθηκεύονται σε ψυγεία. Η κακή χρονιά, οι χαµηλές τιµές παραγωγού και το πρόβληµα µετασυλλεκτικού σαπίσµατος που παρατηρήθηκε, συντέλεσαν στο να µείνουν κρεµµύδια αµάζευτα στα χωράφια και να ανοίξουν τα ψυγεία από τώρα. «Ενώ τα ψυγεία ανοίγουν τον Γενάρη, τώρα έχουν ανοίξει από αρχές ∆εκέµβρη γιατί οι έµποροι δεν είχαν κρεµµύδια για να δουλέψουν», εξηγεί ο κ. Σταύρου.

Και φυσικά τα κρεµµύδια που βγαίνουν είναι σε τόσο χαµηλή τιµή, που οι παραγωγοί δεν έχουν κέρδος. Ενδεικτικά, η τιµή παραγωγού το καλοκαίρι ήταν 10 λεπτά στο χωράφι, ενώ τόσο περίπου είναι και το κόστος παραγωγής, ενώ τα κρεµµύδια από τις αποθήκες «πήρανε» 2-3 λεπτά παραπάνω, και του ψυγείου είναι στα 17-18 λεπτά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία