BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Υψηλές οι τιμές για τα καλά και χοντρά ξερά κρεμμύδια

Αύξηση της τάξεως του 36,3% σηµείωσε η τιµή παραγωγού για το ξερό χοντρό κρεµµύδι καλοκαιρινής καλλιέργειας σε σχέση µε πέρυσι λόγω της πολύ µειωµένης παραγωγής του, στην οποία οδήγησαν οι βροχές κατά τη συγκοµιδή του (αρχή φθινοπώρου).

Υψηλές οι τιμές για τα καλά και χοντρά ξερά κρεμμύδια

1
0
Συγκεκριµένα, η τιµή παραγωγού για αυτό το κρεµµύδι «βρίσκεται στα 28-30 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 22 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο», επισηµαίνει ο αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Γιώργος Θανάσαινας.

Επιπλέον, η τιµή για τα λίγα ξερά κρεµµύδια καλής ποιότητας βρίσκεται στα 33-35 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, η µεγαλύτερη ποσότητα είναι υποδεέστερης ποιότητας λόγω των βροχοπτώσεων την περίοδο της συγκοµιδής, τέλος Αυγούστου–τέλος Σεπτεµβρίου, που είχαν ως αποτέλεσµα τα κρεµµύδια να χάσουν το έντονο χρώµα και το φύλλο τους.

Έτσι, εξαιτίας και του κόστους, που ανέρχεται στα 30 λεπτά το κιλό, και της µειωµένης ζήτησης από καταναλωτές και εµπόρους, οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν τη χρονιά, µία «από τις πιο δύσκολες της τελευταίας δεκαετίας». Κι αυτό καθώς, επίσης, οι φετινές αποδόσεις είναι κάτω από 5 τόνους το στρέµµα, τη στιγµή που µία καλή χρονιά ανέρχονται στους 8 τόνους το στρέµµα. Γι’ αυτό, οι παραγωγοί σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέµµατα ξερού χειµωνιάτικου κρεµµυδιού, που σπέρνεται αυτές τις µέρες και αναµένεται να µαζευτεί αργότερα απ’ ό,τι συνήθως λόγω των παγετών αυτή την περίοδο. Έτσι, εκτιµάται ότι η συγκοµιδή για αυτά θα αρχίσει σε διάστηµα που υπάρχει κενό στην εγχώρια αγορά από ελληνικό ξερό κρεµµύδι (µετά το Μάη), µε πιθανή σε αυτή την περίπτωση την πώληση σε υψηλές τιµές.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία