BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλοπληρώνονται φέτος οι λίγες ποιοτικές πατάτες

Σε υψηλές τιµές παραγωγού για την πατάτα θερµοκηπίου (50-55 λεπτά το κιλό αυτό το διάστηµα) οδήγησαν οι µειωµένες καλλιεργούµενες εκτάσεις θερµοκηπιακής και ανοιξιάτικης και η µειωµένη παραγωγή της τελευταίας –και δη της ποιοτικής- πατάτας εξαιτίας του παγετού.

Καλοπληρώνονται φέτος οι λίγες ποιοτικές πατάτες

2
0
Ταυτόχρονα, στις υψηλές τιµές αυτής της περιόδου συνέβαλε και η ζήτηση από τις βαλκανικές χώρες, η οποία παρατηρείται φέτος νωρίτερα σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές λόγω της οψίµησης της παραγωγής τους. Βέβαια, αυτές οι τιµές φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές δεδοµένου ότι οι πωλήσεις σε Λαχαναγορές και λαϊκές αγορές της Ελλάδας δε φτάνουν ούτε τις µισές σε σύγκριση µε τις περσινές, ακόµα και τη Μ. Eβδοµάδα, που παραδοσιακά παρατηρείται αυξηµένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά.

Συγκεκριµένα, αυτές τις µέρες, η τιµή παραγωγού για την πατάτα θερµοκηπίου, της οποίας η συγκοµιδή τελειώνει αυτή την περίοδο, είναι 50-55 λεπτά το κιλό (από 47 λεπτά το κιλό, που ήταν όταν ξεκίνησε η συγκοµιδή, µέσα Μαρτίου), ενώ πέρυσι µέσα Απριλίου ήταν στα 40-45 λεπτά το κιλό. Κι αυτό καθώς καταρχάς, είναι λίγες οι διαθέσιµες ποσότητες ποιοτικού προϊόντος εξαιτίας των παγετών, που προκάλεσαν ζηµιές τόσο στην θερµοκηπιακή όσο και στην ανοιξιάτικη καλλιέργεια, µε την τελευταία να παρουσιάζει, επίσης, ιδιαίτερα µειωµένες αποδόσεις. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, «στους 2,5 τόνους το στρέµµα πήγε ο καλύτερος», ενώ κανονικά οι αποδόσεις ξεπερνάνε τους 3 τόνους το στρέµµα.

Μάλιστα, υπάρχουν καλλιεργητές που είχαν έως και 75% µειωµένη παραγωγή σε σχέση µε πέρυσι όσον αφορά την ανοιξιάτικη πατάτα, για την οποία η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 40 λεπτά το κιλό. Βέβαια, ακόµα δεν έχει διαµορφωθεί η αγορά, καθώς η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει µόνο στη Μεσσηνία (καθυστερηµένα κατά 7-10 µέρες), ενώ έπεται Αχαΐα και Ηλεία.

Στις λιγότερες διαθέσιµες ποσότητες αυτό το διάστηµα οδήγησε και η ζήτηση από τα Βαλκάνια αρχή Απρίλη, ένα µήνα νωρίτερα σε σχέση µε άλλες χρονιές, αλλά και οι λιγότερες φυτεύσεις θερµοκηπιακής και ανοιξιάτικης σχεδόν σε όλη τη χώρα µετά τη ζηµιόγονα χρονιά του 2014.   
Συνεχίζεται ο τζόγος στην Ευρώπη
Μείωση των εκτάσεων αναµένεται στην Ισπανία το 2015, που εκτιµάται να καλλιεργηθούν 600.000 στρέµµατα  έναντι 757.740, που καλλιεργήθηκαν πέρυσι. Μάλιστα, τα 600.000 στρέµµατα θα αποτελέσουν χαµηλό ρεκόρ για την καλλιέργεια.
Υπενθυµίζεται ότι το ’14 είχε παρατηρηθεί αύξηση των στρεµµάτων πανευρωπαϊκά µε αποτέλεσµα να πιεστούν οι τιµές. Γι’ αυτό, σύµφωνα µε τον Ντένις Γκρίφιν από την Ιρλανδική Αρχή για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Τροφίµων, οι καλλιεργητές πατάτας θα πρέπει να µειώσουν τις φυτεύσεις τους τη φετινή χρονιά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία