BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Εκτίναξη εξαγωγών για το ελληνικό κεράσι

Υπερτριπλασιάστηκε την πενταετία 2009-2013 ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών κερασιών.

Εκτίναξη εξαγωγών για το ελληνικό κεράσι

4
0

Συγκεκριμένα, από 6.741 τόνους το 2009 οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν στους 23.593 τόνους το 2013, και εισήλθαν στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων εξαγόμενων ελληνικών φρούτων.

Μάλιστα, η τάση προβλέπεται ανοδική και για τα επόμενα χρόνια, καθώς σταδιακά αποδίδουν καρπούς οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στην καλλιέργεια κερασόδεντρων το προηγούμενο διάστημα και οι μαζικές φυτεύσεις δέντρων των ετών 2005-2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε την Τρίτη 21 Απριλίου ο Τάκης Ορφανός, εκδότης περιοδικού του κλάδου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Συσκευαστών Διακινητών Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Ελλάδας, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo AE για την 1η διεθνή έκθεση FRESKON.

Σημαντική ήταν η εξέλιξη των εξαγωγών και βάσει αξίας, καθώς από 13,6 εκατ. ευρώ το 2009 έφτασαν στα 37,2 εκατ. πρόπερσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που παρουσίασε ο κ. Ορφανός.

Κατά τον ίδιο, ισχυρή δύναμη στο κεράσι είναι σήμερα η Τουρκία. «Έχουν γίνει πολλά την τελευταία δεκαετία για το κεράσι και σήμερα μπορούμε να κοιτάμε τους Τούρκους στα μάτια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός. Παραγωγοί και έμποροι από τη γειτονική χώρα θα βρεθούν στις 24 και 25 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσουν για την εξέλιξη της παραγωγής του φρούτου στην Τουρκία, στο πλαίσιο του 1ου διεθνούς συνεδρίου κερασιού, που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της Freskon.

Στην ίδια ενότητα του συνεδρίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη νέα παραγωγική και εξαγωγική σεζόν του κερασιού για το 2015 στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι εργασίες της συγκεκριμένης ενότητας του συνεδρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ακόμη εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, θα μεταδοθεί ζωντανά από διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα (18.30-19.15 της 24ης Απριλίου).

Στο συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν επίσης σημαντικοί ομιλητές από τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Κροατία και το Ισραήλ, θα αναλυθούν ακόμη θέματα που αφορούν το γενετικό υλικό και τις καλλιεργητικές τεχνικές στο κεράσι, τη φυτοπροστασία και θρέψη, τα καινοτόμα προγράμματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια, καθώς και οι νέες τεχνολογίες και προϊόντα στη διαλογή και συσκευασία του. Στις 25 Απριλίου οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν σε πρότυπα αγροκτήματα κερασιών και συσκευαστήρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία