BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ανησυχεί η ΕΑΣ Δράμας για μικρόβιο που τρώει την πατάτα

Βαθύ προβληματισμό αναφορικά με το μέλλον της πατατοκαλλιέργειας στο Νευροκόπι Δράμας εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας Γιάννης Καπαντζάκης, καθώς όπως λέει τα μέτρα που ελήφθησαν δεν αρκούν για να σώσουν το προϊόν, από το μικρόβιο που το έπληξε.

Ανέλαβε δράση η ομάδα Πιερίας για τη διάθεση πατάτας

1
0

Στο ζήτημα με το μικρόβιο της πατάτας, φταίνε λίγο και οι παραγωγοί, λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Όταν λέμε καραντίνα, εννοούμε καραντίνα. Ούτε να περνάς μέσα από το χωράφι με το τρακτέρ και αν συνεχίζεις. Από εκείνη την περιοχή δεν πρέπει να περνάει τίποτα. Κάποιοι το πήραν εντελώς αψήφιστα. Όμως ακόμα και με το λάστιχο του τρακτέρ, μπορεί να μεταφερθεί η μόλυνση και στο διπλανό χωράφι. Πιστεύω ότι, αν όχι τώρα, τότε σε μερικά χρόνια θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο Νευροκόπι. Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Δεν έγινε τίποτα και ούτε πιστεύω ότι πρόκειται να γίνει κάτι. Γι’ αυτά που είχαν μπει στην καραντίνα είχε δοθεί κάποια αποζημίωση, αλλά η αποζημίωση δεν γίνεται έτσι. Όταν έχω 100 στρ. χωράφι, δεν τα σπέρνω μια χρονιά να πάρω μια φορά αποζημίωση και μετά να μην έχω τίποτα».

Να γίνει πρόγραμμα

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα για την περιοχή. Είναι 2.000-3.000 στρέμματα, να μπουν σε καραντίνα, να μην σπαρθεί τίποτα απολύτως. Πέντε χρόνια χρειάζεται; Να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς μια αποζημίωση για όλο το διάστημα της καραντίνας. Με μια φορά που τους δόθηκε αποζημίωση, όσοι πήραν, τι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια; Πώς θα ζήσουν;», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης και συνεχίζει: Και φέτος είχαμε πλημμύρες, πολύ κακές καιρικές συνθήκες και η κατάσταση φέτος στο Νευροκόπι είναι δύσκολη. Ούτε απόδοση υπήρξε, ούτε τιμές καλές υπήρξαν και δυσκολεύονται πάρα πολύ για να ξανασπείρουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Πολλοί δεν έχουν χρήματα και αναγκάζονται να βάλουν από τους παλιούς σπόρους για να πάρουν ό,τι μπορούν να πάρουν. Άλλος δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα απαραίτητα λιπάσματα και φάρμακα που χρειάζεται. Εμείς από εδώ προσπαθούμε να στηρίξουμε μια κατάσταση, αλλά χρειάζονται πολλά εκατομμύρια για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί. Έχουμε όρια κι εμείς… ασφυκτιούμε πραγματικά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε. Παραπάνω όμως δεν μπορούμε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία