BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αμύγδαλα και φουντούκια σπάνε τα κοντέρ της αγοράς

Ραγδαία αυξάνονται εδώ και 2-5 χρόνια οι φυτεύσεις αµυγδαλιών και φιστικιών αντίστοιχα στην Ελλάδα, µε τη µεγαλύτερη αύξηση να σηµειώνεται στο θεσσαλικό κάµπο. Μάλιστα, οι παραγωγοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για την καλλιέργεια φουντουκιών, του πιο ακριβοπληρωµένου πλέον ξηρού καρπού σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Αμύγδαλα και φουντούκια σπάνε τα κοντέρ της αγοράς

3
0
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η τιµή εισαγωγής για τα φουντούκια πολλαπλασιάστηκε µετά τον πάγο την άνοιξη του ’14 που κατάστρεψε την τουρκική παραγωγή, η οποία αντιστοιχεί στο 80-90% της παγκόσµιας (στα 16.000-18.500 δολάρια ο τόνος αυτές τις µέρες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 7.000 δολάρια).

Στο πλαίσιο αυτό, στη Νέα Λεύκη του δήµου Κιλελέρ του χρόνου θα φυτευτούν 200 στρέµµατα φουντουκιές από 10 παραγωγούς ξηρών καρπών. (Σηµειώνεται ότι από τη δεκαετία του ’90 είχε εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια στην Ελλάδα). Ωστόσο, οι φυτεύσεις αµυγδαλιών και φιστικιών (κελυφωτά) γίνονται κυρίως από παραγωγούς εκτατικών καλλιεργειών (βαµβάκι, σιτάρι) εξαιτίας του υψηλού κόστους εισροών των τελευταίων. Κίνητρο για τη στροφή προς τα προϊόντα αυτά ήταν η µεγάλη ζήτηση, λόγω του ελλείµµατος της εγχώριας αγοράς.

Συγκεκριµένα, στο δήµο Κιλελέρ η καλλιεργούµενη έκταση φιστικιών είναι δεκαπλάσια σε σχέση µε την αντίστοιχη πριν από µία πενταετία. Λόγω αυτής της αύξησης εµφανίστηκε στο δήµο Κιλελέρ και η πρώτη επιχείρηση ολοκληρωµένης διαχείρισης κελυφωτού φιστικιού, ονόµατι Euphoria.

Στην περιοχή αναµένονται µειωµένες αποδόσεις κατά 50% κελυφωτού φιστικιού, µε την καλλιέργεια να παρουσιάζει προβλήµατα από τις περσινές προσβολές από µύκητες. Μειωµένη παραγωγή αναµένεται και στη Μαγνησία (κατά 20-25%). Βέβαια, αν και οι αποδόσεις αναµένονται µειωµένες, φέτος θα µπουν σε παραγωγή νέα δέντρα. Αυτό παρατηρείται και όσον αφορά την παραγωγή αµυγδάλων, η οποία αναµένεται  µειωµένη από πέρυσι λόγω συνεχών βροχών την περίοδο της ανθοφορίας και των παγετών την ίδια περίοδο στη Λάρισα, (έναν από τους βασικούς νοµούς της καλλιέργειας), που κατάστρεψε πολλά δέντρα.

∆ιεθνής αύξηση τιµών Μήπως ήρθε η ώρα να αποθηκεύσουµε αµύγδαλα, αναρωτιέται η εµπορική εταιρία Olam International, υποστηρίζοντας ότι η αγορά µοιράζεται µεταξύ των φιστικιών, όπου υπάρχουν άφθονα αποθέµατα και οι τιµές είναι πιεσµένες και των αµυγδάλων-φουντουκιών που οι τιµές τους είναι υψηλές. Για την ακρίβεια, υπάρχει υπερπροσφορά φιστικιών, σηµειώνει ο οικονοµικός διευθυντής της Olam, Α. Σεκάρ, καθώς µόνο στις ΗΠΑ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση µε πέρσι. «Οι φιστικιές αντικατέστησαν την καλλιέργεια βαµβακιού και καλαµποκιού σε µεγάλο βαθµό», υποστηρίζει ο Σεκάρ. Και προσθέτει ότι µε τις προβλέψεις για «αυξηµένη παραγωγή φιστικιού και από Αργεντινή και Κίνα οι τιµές υπόκεινται σε σοβαρές πιέσεις»
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιµές του φιστικιού στις ΗΠΑ κυµαίνονται γύρω από τα 22,5 σεντς ανά λίµπρα και «βρίσκονται σε καθοδικό κύκλο», τονίζει ο οικονοµικός διευθυντής της Olam.
Αντιθέτως, οι τιµές για τα αποκαλούµενα και «ευγενή ακρόδρυα» αυξάνονται. Ειδικότερα, για τα φουντούκια οι τιµές σηµειώνουν πολυετή υψηλά επίπεδα, σύµφωνα µε τον Σεκάρ, ως αποτέλεσµα των σοβαρών απωλειών στην περσινή παραγωγή της Τουρκίας
Σε υψηλά 45 ετών Για τα αµύγδαλα, οι τιµές είναι ιστορικά υψηλές, χάρη στην ξηρασία στην Καλιφόρνια, από την οποία προέρχεται το 80% της παγκόσµιας παραγωγής. Η τιµή παραγωγού στις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 3,50 σεντς ανά λίµπρα, που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1970, σηµειώνει το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA)
Των Φανή Γιαννακοπούλου και Μαρία Κρόκου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία