BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Με σφιγμένα δόντια η τιμή στο συμπύρηνο

Σε απόσταση από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης κινείται για μια ακόμη φορά η τιμή που «έκοψαν» οι βιομηχανίες για το συμπύρηνο ροδάκινο. Η κοινή γραμμή που φαίνεται να ακολουθούν οι μεταποιητές, παρά τον έντονο μεταξύ τους ανταγωνισμό για την απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων, κάνει λόγο για ονομαστική τιμή 28 λεπτά το κιλό που σημαίνει εκκαθάριση στον παραγωγό στα 25 λεπτά το κιλό. Η τιμή αυτή καταγράφεται αυξημένη κατά 3-4 λεπτά το κιλό σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, δεν ανταποκρίνεται ωστόσο, στις πραγματικές συνθήκες αγοράς που διαμορφώνονται από μειωμένη παραγωγή (περί τους 360.000 τόνους) και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για κομπόστα διεθνώς.

Με σφιγμένα δόντια η τιμή στο συμπύρηνο

0
0

Στα 28 λεπτά το κιλό εκτιμά η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή, για το συμπύρηνο ροδάκινο, που προορίζεται για κομπόστα, κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, σε σχέση με το τιμολόγιο του 2014, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να συναντήσει τις αρχικές προσδοκίες των παραγωγών, που περίμεναν τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα ροδάκινα που θα πάνε προς χυμοποίηση, μολονότι η τιμή τους είναι στα 14 λεπτά και είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Η απογοήτευση των παραγωγών, παρά το βελτιωμένο τιμολόγιο, έγκειται στο γεγονός ότι στην τσέπη τους θα φτάσουν, στην πραγματικότητα, μόνο τα 25 λεπτά ανά κιλό, καθώς τα 3 λεπτά το κιλό θα «πορροφηθούν από το μεταφορικό κόστος και τα κόστη ξεφορτώματος της παραγωγής και λογιστικού γραφείου, όπως επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ημαθίας, κ. Τάσος Χαλκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, με την αυτή λογική, στην περίπτωση των ροδάκινων για χυμοποίηση, από τα 14 λεπτά, θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα λεπτό για τα μεταφορικά, ήτοι 13 λεπτά το κιλό καθαρά στον παραγωγό.

Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένης της μειωμένης φετινής παραγωγής για το συμπύρηνο ροδάκινο, που εκτιμάται δεν θα υπερβεί τους 360.000 τόνους, από 425.000 τόνους πέρυσι, ο πήχυς των ροδακινοπαραγωγών για την τιμή του προϊόντος τους είχε μπει, τουλάχιστον, στα 30 λεπτά το κιλό, καθαρά στο χέρι, «για να μπορέσουμε να βγούμε», όπως λένε.

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις τιμές που ανακοινώθηκαν από την Ε.Κ.Ε., γιατί όπως επισημαίνει: «Για μια χρονιά ακόμη η αδυναμία του αγροτικού χώρου να διαπραγματευτεί την πραγματική αξία του προϊόντος  αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες αγρότες, οδηγεί σε πενιχρά έσοδα, σε μια χρονιά που η σοδειά είναι μειωμένη στο μισό και χωρίς καμία κάλυψη  για τη ζημία που έχουμε υποστεί από τον ΕΛΓΑ. Εάν συνδυάσουμε όλα αυτά με όσα συμβαίνουν στη γενικότερη οικονομία, με τη μεγάλη ύφεση την διαφαινόμενη νέα φορολογική επιδρομή στα ήδη μηδενικά αγροτικά εισοδήματα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς την εξαθλίωση και την ανέχεια που είναι πλέον η πικρή πραγματικότητα στις τάξεις των αγροτών.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ανάγκη Οργάνωσης των αγροτών είναι πλέον επιτακτική.

Η ανάγκη για καινούργιους αγώνες ακόμη πιο δυναμικούς και πιο παραγωγικούς είναι πλέον ο μόνος δρόμος μας.»

Ερώτηση στη Βουλή για τις «εξευτελιστικές» φετινές τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα και την αρνητική επίπτωση που έχει αυτό στο εισόδημα των παραγωγών, κατάθεσαν, εν τω μεταξύ, και οι βουλευτές του ΚΚΕ κ Ελένη Γερασιμίδου και Σάκης Βαρδαλής, ζητώντας να πάρουν απάντηση από το υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Λεπτομερές ρεπορτάζ στην Agrenda του Σαββάτου

































































































































































































































































































































































































































































































































Λεωνίδας Λιάμης 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία