BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στη Δράμα η πρώτη σοβαρή προσβολή από το D. suzukii

Προσβολές οικονοµικής σηµασίας σε οπωρώνα ροδακινιάς από το έντοµο Drosophila suzukii καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ΠΕ ∆ράµας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της τοπικής ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Βρίσκει τις λύσεις η αγορά ροδάκινου

1
0
Συγκεκριµένα περιγράφεται ότι «παρατηρήθηκε καρπόπτωση ροδάκινων και νεκταρινιών µεσοπρώιµων ποικιλιών πριν το στάδιο της εµπορικής ωριµότητας. Οι καρποί παρουσίαζαν ένα διάχυτο µεταχρωµατισµό, στο κέντρο του οποίου υπήρχε κοίλωµα που δηµιουργήθηκε ύστερα από τα νύγµατα ωοτοκίας. Σε εργαστηριακή εξέταση παρατηρήθηκαν αυγά του D. suzukii κάτω από τον φλοιό των καρπών». Επιπλέον οι ειδικοί γεωπόνοι επισηµαίνουν ότι: «Η προσβολή είναι πρόσφατη, καθώς δεν διαπιστώθηκε παρουσία προνυµφών του εντόµου στους καρπούς. Στα σηµεία του νύγµατος αναπτύσσεται δευτερογενώς σήψη από µύκητες της µονίλιας που υποβαθµίζει πλήρως την ποιότητα»
Στην Ελλάδα το 2013Υπενθυµίζεται ότι η παρουσία του εντόµου διαπιστώθηκε για πρώτη φόρα στην Ελλάδα το 2013 ενώ το 2014 έγινε επισκόπηση σε όλη την επικράτεια και σήµερα καταγράφηκε για πρώτη φορά σοβαρή ζηµιά σε οπωρώνα ροδακινιάς και νεκταρινιάς στη Νέα Αµισσό ∆ράµας. Βέβαια όπως σηµειώνει το έγγραφο της ∆ιεύθυνσης ∆ράµας οι ψεκασµοί εναντίον της καρπόκαψας και της ανάρσιας είναι αποτελεσµατικοί στη µείωση του πληθυσµού του D. suzukii στον οπωρώνα, γι’ αυτό δεν υπάρχουν άλλα κρούσµατα

Ταχύτατη διασπορά στην ΕυρώπηΤο D. suzukii είναι ιθαγενές της Ασίας, ενώ το 2008 διαπιστώθηκε η παρουσία του στη Βόρεια Αµερική. Στην Ευρώπη εµφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2009 και από τότε σε αρκετές επιπλέον χώρες. Η διασπορά του είναι ταχύτατη και οι ζηµιές σηµαντικές.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία