BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Aέρας... και με καλή τιμή φεύγουν τα όψιμα καρπούζια Πιερίας

Τιµές από το πάνω… ράφι «πιάνουν», φέτος, οι «τορπίλες» και τα «στρόγγυλα» καρπούζια της Πιερίας, µε τους παραγωγούς, τις τελευταίες ηµέρες, να απολαµβάνουν, κατά µέσο όρο 12 λεπτά στο κιλό στο χέρι -σχεδόν διπλάσια από τα 7 λεπτά το κιλό στις αρχές Αυγούστου- και να δηλώνουν, µετά από χρόνια, ικανοποιηµένοι από την εξέλιξη της παραγωγής τους.

Ανεξήγητα τα πάνω-κάτω στις τιμές του καρπουζιού

3
0
∆εκάδες νταλίκες – ψυγεία παρκαρισµένες δίπλα στα µποστάνια, έτοιµες να φορτώσουν το προϊόν και να το µεταφέρουν στις µεγάλες ευρωπαϊκές µεγαλουπόλεις, που «ψήνονται» το τελευταίο διάστηµα από τον καύσωνα, είναι η εικόνα που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην πεδιάδα του δήµου ∆ίον, µεταξύ της Νέας Εφέσου, των Πλατανακίων έως και το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύµπου, όπου βρίσκεται το καρπουζοπαραγωγικό κέντρο του νοµού

Τοις µετρητοίς και µε προορισµό κυρίως την Ευρώπη«Το 80% της ετήσιας παραγωγής της Πιερίας συνήθως εξάγεται σε ευρωπαϊκές αγορές. Την περίοδο αυτή είµαστε στο φουλ της συγκοµιδής και τα ψυγεία που θα δείτε διάσπαρτα στα µποστάνια φορτώνουν και φεύγουν κυρίως στη Γερµανία, την Αγγλία, αλλά κι εσχάτως και στη Βουλγαρία και τη Ρουµανία» τόνισε στην Agrenda ο ∆ιονύσης Φόλιος, αντιδήµαρχος του δήµου ∆ίον, πρόεδρος του ΑΣ Καρύτσας. Συµπληρώνει δε, ότι «το καλό µε την αγορά καρπουζιού είναι ότι πληρώνεται τοις µετρητοίς. Φορτώνεις και παίρνεις τα χρήµατά σου εκείνη την ώρα»

Σχεδόν 2.000 στρέµµαταΠαραγωγός και ο ίδιος, µε 100 στρέµµατα καρπουζιών, ο κ. Φόλιος µας πληροφόρησε πως συνολικά στην περιοχή, την οποία επισκέφτηκε το περασµένο Σάββατο η Agrenda, ώστε να έχει ίδια άποψη, για το δυναµικό της στην καλλιέργεια καρπουζιού, τα µποστάνια φτάνουν σε έκταση τα σχεδόν 2.000 στρέµµατα –που αυξάνουν όταν έχει προηγηθεί µια χρονιά µε καλό εισόδηµα για τους παραγωγούς, καθώς «γλυκαίνονται» και άλλοι- και απασχολούνται περί τις 100 οικογένειες, διατηρώντας, ωστόσο, το αντικείµενο της καρπουζοπαραγωγής ως ένα συµπληρωµατικό εισόδηµα
Το καρπούζι έχει ρίσκο«Το καρπούζι έχει µεγάλο ρίσκο. Η αγορά είναι άστατη. Μπορεί τη µια χρονιά, όπως καλή ώρα φέτος, λόγω του καύσωνα στην Ευρώπη, η ζήτηση να είναι µεγάλη και οι έµποροι να έρχονται στα χωράφια να αγοράσουν και µετά για 2-3 χρονιές, να βλέπεις το βιος σου να σαπίζει µέσα στο µποστάνι χωρίς να µπορείς να κάνεις κάτι» επισηµαίνει ο Θεόδωρος Λαµπονίκος, ο πιο παλιός παραγωγός της Πιερίας, µε µποστάνι από το 1962..

Μπουκάλα ή στρογγυλήΟι  ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή όπως µας εξηγούν οι συνοµιλητές µας, είναι ξενικές και παραδοσιακές µε κυριότερες την «µπουκάλα» ή «τορπίλη» και την «στρογγυλή».
Το µεγάλο πλεονέκτηµα των καρπουζιών της Πιερίας, λένε, πέραν της ποιότητάς τους, που έχει να κάνει µε το µικροκλίµα του Ολύµπου, είναι ότι η παραγωγή τους είναι όψιµη, που σηµαίνει πως έχουν τελειώσει ο Πύργος (τέλος Ιουνίου) ή η Λάρισα και τα Τρίκαλα (Ιούλιο) και µετά βγαίνουν στην αγορά (αρχές Αυγούστου έως και το πρώτο 20ήµερο  του µήνα) χωρίς ουσιαστικό «ανταγωνισµό»

Στα 350 ευρώ το στρέμμα το κόστος παραγωγήςΗ στρεμματική απόδοση μπορεί να φθάσει σε καλή συγκυρία ακόμη και τους 14 τόνους
«Η καλλιέργεια του καρπουζιού στην περιοχή µας είναι εντατική, µε έτοιµα φυτά που είτε αγοράζονται, είτε σποροπαράγονται τοπικά», µας λέει ο κ. Φόλιος και σηµειώνει πως το κόστος παραγωγής, συνολικά, κυµαίνεται κοντά στα 350 ευρώ το στρέµµα, µε τα εργατικά
Πιο συγκεκριµένα, το κόστος του φυτού κυµαίνεται από 0,40 έως 0,50 ευρώ έκαστο και σε κάθε στρέµµα θα πρέπει να φυτευτούν γύρω στα 250 φυτά. Επιπλέον, περίπου 100 ευρώ το στρέµµα εκτιµάται το κόστος για τα εφόδια, τα λιπάσµατα, αλλά και το νάιλον που τοποθετείται στο έδαφος για την αποτροπή του φυτρώµατος ζιζανίων (σ. σ. αυτό, βέβαια, µειώνει το κόστος ζιζανιοκτονίας), ενώ τα υπόλοιπα, σχεδόν 150 ευρώ το στρέµµα, αφορούν το ενοίκιο του χωραφιού, τις καλλιεργητικές φροντίδες (όργωµα, φρεζάρισµα, πότισµα κλπ), καθώς και τα εργατικά στη διάρκεια της συγκοµιδής

Παίρνεις 7-8 τόνους το στρέµµαΗ στρεµµατική απόδοση, σύµφωνα µε τον Θεόδωρο Λαµπονίκο, κυµαίνεται σε περίπου 7-8 τόνους κατά µέσο όρο, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ακόµη και το εντυπωσιακό των 14 τόνων το στρέµµα. «Έχει συµβεί µε την ποικιλία µπουκάλα, αλλά είναι εξαιρετικές περιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά και συµπληρώνει πως το µέσο βάρος του καρπουζιού στην «µπουκάλα» είναι 15-17 κιλά, ενώ στη «στρογγυλή» στα 8-12 κιλά

«Βασιλεύουν» οι µεσίτεςΗ «µπουκάλα» σχεδόν στο 100% εξάγεται, ενώ στο «στρόγγυλο» περί το 50% της ετήσιας παραγωγής απορροφάται από τα τοπικά εστιατόρια, µανάβικα και ξενοδοχεία, αλλά και από αλυσίδες στα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αττική
Περίοπτη θέση στον κύκλο της εµπορίας του προϊόντος, ωστόσο, κατέχουν οι µεσίτες, οι οποίοι, όπως µας λένε οι κ. κ. Φόλιος και Λαµπονίκος, «βασιλεύουν» εκµεταλλευόµενοι το κενό που έχουν αφήσει οι παραγωγοί. «Είναι οι άµεσοι αγοραστές του προϊόντος µας και συνήθως βγάζουν από 2-3 λεπτά το κιλό, µόνο και µόνο επειδή παρεµβάλλονται µεταξύ του παραγωγού και του χονδρέµπορα» τονίζουν και συµπληρώνουν πως «στόχος µας είναι, και ήδη άνοιξε µια τέτοια κουβέντα, να οργανωθούµε καλύτερα οι παραγωγοί και να προχωρήσουµε σε οµάδες παραγωγών για να µεγιστοποιήσουµε το όφελός µας»
Στην προσπάθεια αυτή, όπως επισηµαίνει ο ∆ηµήτρης Ρουκάς, σύµβουλος επί αγροτικών ζητηµάτων της αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, «η αντιπεριφέρεια θα παράσχει κάθε βοήθεια, γιατί προτεραιότητά µας σε συνεργασία µε το δήµο ∆ίον Ολύµπου είναι να αναδείξουµε όλα τα ποιοτικά προϊόντα τα οποία παράγει η Πιερική γη»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία