BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δύναμη η ποιότητα για τ’ αχλάδια φέτος

Η καλή ποιότητα και το µεγάλο µέγεθος χαρακτηρίζουν τα Κρυστάλλια της φετινής σοδειάς στον Τυρνάβο, όπως αναµένεται και πανευρωπαϊκά το ‘15, το οποίο διαγράφεται ευνοϊκότερο από πέρσι λόγω της χαµηλότερης παραγωγής στην Ε.Ε., των µηδενικών αποθεµάτων και της αύξησης των υπερπόντιων εξαγωγών.

Δύναμη η ποιότητα για τ’ αχλάδια φέτος

2
0

Οι εκτιµήσεις για ποιοτικά και λιγότερα αχλάδια το ’15 στην Ε.Ε., και για µηδενικά αποθέµατα παρουσιάστηκαν την προηγούµενη βδοµάδα στο 39ο ετήσιο συνέδριο Prognosfruit από τη ∆ιεθνή Ένωση Μήλων και Αχλαδιών, WAPA. Σύµφωνα µ’ αυτήν, τα αχλάδια του ’15 αναµένονται µεγάλα και καλής ποιότητας χάρη στις ευνοϊκές κλιµατικές συνθήκες. Όπως είπε στην Agrenda o Ταµπόσης Σ., υπεύθυνος της Οµάδας Αχλαδοπαραγωγών ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «η ποιότητα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη πέρσι και τα αχλάδια πιο µεγάλα».

Στην υψηλότερη ποιότητα της φετινής σοδειάς αχλαδιών στην Ελλάδα οδήγησε το δροσερό καλοκαίρι και η απουσία πολύ υψηλών θερµοκρασιών. Ωστόσο, λόγω πιθανότατα της περιρρέουσας οικονοµικής κατάστασης της χώρας οι τιµές παραγωγού για τα Κρυστάλλια, των οποίων η συγκοµιδή είναι σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται στα 70 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο σε Τύρναβο, Λάρισα, Αγιά, περίπου κατά 10 λεπτά χαµηλότερα σε σχέση µε πέρσι, τη στιγµή που η καλλιέργεια έχει υψηλό κόστος, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, (στα 1.000 ευρώ το στρέµµα).

Τις επόµενες µέρες θα διαµορφωθεί µία σαφέστερη εικόνα για την ελληνική παραγωγή αχλαδιών του ’15, που σύµφωνα µε τα στοιχεία της WAPA, αναµένεται να διαµορφωθεί στους 41.000 τόνους, κατά 9% υψηλότερα από την αντίστοιχη του ’14. Βέβαια, στην Ε.Ε. η φετινή παραγωγή αχλαδιών αναµένεται µειωµένη κατά 4% από το ’14, στους 2.343.000 τόνους. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι, σύµφωνα µε την WAPA, οι ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν ολόκληρες τις σοδειές τους νωρίτερα από το προβλεπόµενο µέσω ισχυρών προωθητικών ενεργειών, παρά τις ανησυχίες που είχαν δηµιουργηθεί κατά την έναρξη της προηγούµενης σεζόν.

ΕδΩ αξίζει να σηµειωθεί ότι «οι προοπτικές της φετινής σεζόν είναι καλύτερες από τις περσινές», τόνισε ο πρόεδρος της WAPA, Dauniel Sauvaitre, καθώς, «η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι ελαφρώς χαµηλότερη, τα ευρωπαϊκά αποθέµατα µηδενικά, όπως και του ν. ηµισφαιρίου, ενώ έχει γίνει σηµαντική πρόοδος στην ανάπτυξη των υπερπόντιων εξαγωγών και έχουν σηµειωθεί αυξήσεις στην κατανάλωση των περισσότερων χωρών». Ωστόσο, παρά τις αυξηµένες πωλήσεις πέρσι, το ρωσικό εµπάργκο και η σχετικά αυξηµένη παραγωγή επέφεραν µείωση κατά 20% στο εισόδηµα των Ευρωπαίων καλλιεργητών.

Οι µεγαλύτερες µειώσεις στην παραγωγή του ‘15 καταγράφονται στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, τη µεγαλύτερη παραγωγό-χώρα της Ευρώπης, καθώς εκεί εντοπίζεται το 31% των ευρωπαϊκών αχλαδιών, µε την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία να ακολουθούν. Έντονη µείωση παρατηρείται στις µικρότερες ποικιλίες αχλαδιών, αν και οι κύριες ποικιλίες παρουσιάζουν, επίσης, µείωση.

Η ποικιλία Conference αναµένεται στους 934.000 τόνους, µειωµένη σε ποσοστό 4%, η Abate Fetel στους 334.000 τόνους, κατά 7% χαµηλότερα από πέρυσι και τα William BC στους 262.000 τόνους, κατά 5% κάτω από το 2014. Επισηµαίνεται ότι η παραγωγή της ποικιλίας Rocha εκτιµάται µειωµένη κατά 25%. Αντιθέτως, αύξηση κατά 6% αναµένεται για τα Κόσια (στους 6 εκατ. τόνους) και για τα Guyot αύξηση κατά 16% (στους 8 εκατ. τόνους).

Η Κίνα φέρνει την άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο

Αυξηµένη, κατά 5,1%, αναµένεται η παγκόσµια παραγωγή αχλαδιών, η οποία υπολογίζεται στους 19,9 εκατ. τόνους, παρά τη µείωση που προβλέπεται για τη σοδειά της Ε.Ε. Η αυξηµένη παγκόσµια παραγωγή αχλαδιών το ’15 συνίσταται στην αύξηση, κατά 7,5%, της κινεζικής παραγωγής, η οποία αναµένεται να ανέλθει στους 14,8 εκατ. τόνους. Αύξηση στην παραγωγή αχλαδιών της, παρουσιάζει και η Χιλή (σε ποσοστό 15%) και η Ν. Ζηλανδία, κατά 30%.

Στον αντίποδα, η φετινή παραγωγή αχλαδιών της Ε. Ε. αναµένεται ελαφρώς µειωµένη από την αντίστοιχη περσινή, µε τη µείωση στην Ισπανία να αγγίζει το 21,6% σε σχέση µε το µέσο όρο του 2005-2014. Κι αυτό λόγω της κακής παραγωγής στην Καταλονία και την Αραγονία, τις κύριες παραγωγικές περιοχές αχλαδιών της χώρας. Στις περιοχές αυτές η έλλειψη βροχών προκάλεσε καρπόπτωση, ενώ ο αέρας της τελευταίας περιόδου χειροτέρεψε την κατάσταση επιφέροντας µεγάλες απώλειες φρούτων.

Τέλος, η παραγωγή της Αργεντινής αντιµετωπίζει µία σειρά προβληµάτων, όπως τον υψηλό πληθωρισµό, τους ελέγχους στη διακίνηση συναλλαγµάτος, εργασιακά ζητήµατα και την έλλειψη της κυβερνητικής στήριξης. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), η παραγωγή της Αργεντινής προβλέπεται µειωµένη κατά 17%, µε τις εξαγωγές της να αναµένεται να επιστρέψουν για πρώτη φορά στα χαµηλά επίπεδα του 2000-2005

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία