BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Απλώνεται το ελληνικό αβοκάντο

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί φέτος για το ελληνικό αβοκάντο, του οποίου η ζήτηση είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια, με τη «φήμη» του τώρα να έχει φτάσει και σε νέες αγορές, της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι, η τιμή παραγωγού βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί των Χανίων, όπου εντοπίζεται κατεξοχήν η καλλιέργεια, να αυξάνουν τα στρέμματά τους είτε εκριζώνοντας ή εμβολιάζοντας τα Μέρλιν είτε βγάζοντας τις ελιές τους, τάση που είχε καταγράψει σε ρεπορτάζ της η Agrenda.

Απλώνεται το ελληνικό αβοκάντο

2
0

«Δεν πετιέται τίποτα, φεύγουνε τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας τη ζήτηση για αβοκάντο ο Γιώργος Αντωνάκης, ιδιοκτήτης της Συνεργατικής Α.Ε, που ασχολείται με την τυποποίηση και εμπορία φρούτων. Όπως προσθέτει, φέτος παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ξένες αγορές, στις οποίες έχουν προστεθεί από πέρυσι και καινούργιες (Βουλγαρία, Λιθουανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ). 

Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για τα πρώτα αβοκάντο, που έχουν αρχίσει να μαζεύονται (Zutano και Fuerte) είναι 1,30-1,50 ευρώ το κιλό.

Χάρη κυρίως στις πολύ καλές τιμές για το προϊόν οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε φυτεύσεις αβοκάντο την τελευταία τετραετία-πενταετία, κυρίως στα Χανιά, όπου οι καιρικές συνθήκες έχει φανεί ότι ευνοούν την καλλιέργεια. Βέβαια, απ' τον τρίτο χρόνο τα δέντρα αρχίζουν να δίνουν μία μικρή παραγωγή, ενώ από τον πέμπτο μπαίνουν σε πιο πλήρη παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το κρατικό Συμβούλιο της Τενερίφης, του μεγαλύτερου απ’ τα Κανάρια νησιά, προωθεί την καλλιέργεια αβοκάντο ως εναλλακτική σε άλλες παραδοσιακές λόγω της υψηλής κερδοφορίας της.

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία