BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Οι νέες ποικιλίες αμφισβητούν την κυριαρχία Μπουρλά στο κεράσι

Ενδιαφέρουσα καριέρα αναµένεται να πραγµατοποιήσουν, τα προσεχή χρόνια, στον εγχώριο τοµέα της καλλιέργειας κερασιού οι ποικιλίες «Nimba», «Red Pacific», «Early Korvick» και «Tamara» που κυκλοφορούν στην αγορά και φιλοδοξούν να αµφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της Bourlat, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Οι νέες ποικιλίες αμφισβητούν την κυριαρχία Μπουρλά στο κεράσι

3
0
Στην πρόβλεψη αυτή προέβη ο γεωπόνος Ευάγγελος Γκλαβάκης, των οµώνυµων φυτωρίων, µιλώντας στο πλαίσιο της 1ης ενηµερωτικής συνάντησης για την καλλιέργεια κερασιάς στην Κεντρική Μακεδονία που οργανώθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στο Μαυροβούνι Πέλλας από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα

«Η Nimba είναι πρωιµότερη κατά 4-6 ηµέρες της Bourlat και ήρθε για να διεκδικήσει τα πρωτεία, χωρίς να το έχει επιτύχει προς το παρόν, η Red Pacific συγκοµίζεται 6 ηµέρες µετά τη Bourlat και καθώς έχει πολύ καλή συντηρησιµότητα θα µας απασχολήσει στο µέλλον, ενώ ενδιαφέρουσα είναι τόσο η Early Korvick που ωριµάζει 16 ηµέρες µετά τη Bourlat και µαζεύεται σε ένα χέρι, όσο και η Tamara, που εµφανίζει ανθεκτικότητα στο ψύχος και έχει πολύ καλή συντήρησιµότητα, αλλά και παραγωγικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οµιλητής
Καλύτερο ριζικό σύστηµα για το υποκείµενο Gisela 12Από την πλευρά του ο Άρης Κωνσταντινίδης από τη Vitro Hellas στην παρέµβασή του έκανε λεπτοµερή αναφορά σε ζητήµατα που άπτονται των υποκειµένων, εστιάζοντας στο Maxima 14, το CAB, το Gisela (σ. σ. ειδικά για το Gisela 12 είπε πως θα δουλέψει τα επόµενα χρόνια, γιατί έχει καλύτερο ριζικό σύστηµα), αλλά και την οικογένεια Piku. Επίσης, εστίασε και σε µια σειρά από ενδιαφέρουσες ποικιλίες, όπως οι Early Big (θα το δούµε σε λίγα χρόνια), Sweet Early (δεν αγαπά τα ζωηρά υποκείµενα), Early Star (εξαιρετικό µέγεθος), Grace Star (παραγωγική µε µεγάλο καρπό), Blaze Star (µπαίνει πολύ γρήγορα στην παραγωγή), Black Star (πολύ παραγωγική), B. Burlat (πολύ παραγωγική, απαιτητική στο κλάδεµα και θέλει ασβέστιο) και Lola Star (µπαίνει γρήγορα στην παραγωγή)

Πολλές νέες φυτεύσειςΗ καλλιέργεια εµφανίζει µεγάλη δυναµική κυρίως στη Β. Ελλάδα και δη στους νοµούς της Πέλλας και της Ηµαθίας, όπως επισηµάνθηκε, µεταξύ άλλων, στην ηµερίδα, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος στις προτιµήσεις των καλλιεργητών, καθώς υπάρχει ζήτηση για το προϊόν και αποφέρει προς ώρας, ικανοποιητικό εισόδηµα, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και χτυπητές αδυναµίες
Όπως επισηµάνθηκε από τους οµιλητές, οι νέες φυτεύσεις, που ξεφυτρώνουν σαν τα µανιτάρια, οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών κερασιών, όµως, ταυτόχρονα αποτελούν και «αχίλλειο πτέρνα», δεδοµένου ότι, πολλές φορές, γίνονται ανεξέλεγκτα, µε λάθος επιλογές περιοχών, ποικιλιών ή και υποκειµένων και χωρίς εµπορικό ενδιαφέρον, υπονοµεύοντας την ίδια την επένδυση, αλλά και την ποιότητα του προϊόντος
Προβλήµατα διαπιστώνονται, επίσης, στο κοµµάτι της τυποποίησης, της συσκευασίας και της πιστοποίησης και διάθεσης του κερασιού, τα οποία όσο διαιωνίζονται… φρενάρουν τη δυναµική του στις ξένες αγορές
Το καµπανάκι κινδύνου το έκρουσαν στο σύνολό τους οι οµιλητές, εστιάζοντας στην ανάγκη να γίνει η καλλιέργεια του προϊόντος βάσει των προτιµήσεων της αγοράς και όχι στη λογική του τι ειπώθηκε στο καφενείο ή του τι καλλιεργεί ο γείτονας, γιατί «τα προβλήµατα στο τέλος θα τα διαπιστώσουµε στις πλάτες των παραγωγών»
Φοβίζει η µύγα ∆ροσόφυλλα SuzukiiΠλειάδα µυκητολογικών, βακτηριολογικών, αλλά και εντοµολογικών εχθρών αντιµετωπίζει στη χώρα η καλλιέργεια κερασιάς, µε τη δροσόφυλλα Suzukii να αναµένεται ότι θα αποτελέσει το µεγαλύτερο εχθρό στο µέλλον, ενώ σε κάποιες περιοχές µεγάλα προβλήµατα έχουν προκαλέσει και τα τρωκτικά. Άλλες ασθένειες που πλήττουν τις κερασιές είναι η µονίλια το κορύνεο, το έλκος των πυρηνόκαρπων

Σε Πέλλα και Ηµαθία το 65% της παραγωγήςΠικρή γεύση άφησε το 2015 στους παραγωγούς κερασιού της χώρας, καθώς η υπερπαραγωγή της χρονιάς, οδήγησε σε συµπίεση των τιµών, τις οποίες δεν κατάφεραν να στηρίξουν ούτε και οι εξαγωγές, παρότι κατέγραψαν επιδόσεις ρεκόρ, διασπώντας το φράγµα των 25.000 τόνων. «Συνήθως η παραγωγή κυµαίνεται από 40.000 έως 60.000 τόνους, ανάλογα µε τη χρονιά. Το 2015 ωστόσο φαίνεται ότι ξεπέρασε τους 70.000 τόνους και αυτό έφερε εκτός από µικροκαρπία και υπερπροσφορά, µε συνέπεια οι µέσες τιµές να εµφανίσουν µείωση», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε η µέση σταθµισµένη τιµή στο κεράσι, την τελευταία δεκαετία, κυµαίνεται στα 1,5 ευρώ το κιλό, όταν στα υπόλοιπα οπωροφόρα είναι χαµηλότερα από 1 ευρώ το κιλό, αποδεικνύοντας τη δυναµική

«Οι νέες φυτεύσεις πυκνώνουν και, ήδη, πρέπει να έχουµε ξεπεράσει τα 120.000 στρέµµατα, εκ των οποίων το 75% βρίσκονται στη Μακεδονία», είπε ο επιστήµονας, διευκρινίζοντας πως η Μέκκα της κερασοκαλλιέργειας είναι η Πέλλα και η Ηµαθία (σ. σ. στους δύο νοµούς έχουµε το 65% του συνόλου των οπωρώνων), ενώ πυρήνες υπάρχουν επίσης στην Αγιά, την Αχαΐα, τη Φθιώτιδα και τη Ροδόπη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία