BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Είδε τις τιμές η Αχαΐα και βιάστηκε να βγάλει πατάτα

Πτωτική πορεία έχουν ξεκινήσει από την προηγούµενη βδοµάδα οι τιµές παραγωγού για τις πρώτες ανοιξιάτικες πατάτες, της Μεσσηνίας, καθώς χάρη στην καλοκαιρία ξεκίνησε η συγκοµιδή και σε Αχαΐα και Ηλεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Είδε τις τιμές η Αχαΐα και βιάστηκε να βγάλει πατάτα

1
0
Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις παραγωγών στην Αχαΐα που προέβησαν σε βεβιασµένη έναρξη της συγκοµιδής προκειµένου να επωφεληθούν από τις αρχικές καλές τιµές που είχε η ανοιξιάτικη πατάτα. Εδώ να σηµειωθεί ότι οι τιµές παραγωγού για τις πρώτες πατάτες από τη Μεσσηνία την πρώτη βδοµάδα του Απριλίου ήταν στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ από το προηγούµενο Σαββατοκύριακο έχουν πέσει στα 40 λεπτά κατά µέσο όρο. Επιπλέον, πίεση ασκεί και η µεγάλη ποσότητα αιγυπτιακής πατάτας, που «παρατηρείται φέτος 2η φορά τον Απρίλη», τονίζει ο γεν. διευθυντής της Agrexpo, Γιώργος Γκούµας, συµπληρώνοντας ότι συνήθως οι αιγυπτιακές πατάτες ήταν λιγότερες αυτή την περίοδο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι από την αρχή της σεζόν της ανοιξιάτικης πατάτας, περί τις 10 Απρίλη έως τις 6 Μάη οι τιµές παραγωγού ήταν στα 50 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο πέφτοντας στη συνέχεια στα 40. Την περσινή σεζόν η συγκοµιδή στην Αχαΐα είχε ξεκινήσει αρχή Μάη, 20 µέρες αργότερα από φέτος.



Τώρα εγείρονται ανησυχίες στους παραγωγούς για την πορεία των τιµών ενόψει της αύξησης των αποδόσεων και της επικείµενης εισόδου στην αγορά ανοιξιάτικης πατάτας και από άλλες περιοχές, όπως η Εύβοια και η Βοιωτία. «Οι αποδόσεις φαίνεται ότι θα είναι καλές, καθώς δε σηµειώθηκε παγετός και χαµηλές θερµοκρασίες στις περισσότερες περιοχές σε Ηλεία και Αχαΐα», λέει ο παραγωγός από την Ηλεία, Νίκος Γεωργακόπουλος. Ωστόσο, στη Μεσσηνία αναµένεται να µην αντισταθµιστεί απ’ τις αποδόσεις η µείωση της καλλιεργούµενης έκτασης, καθώς «αρχές Απρίλη σηµειώθηκαν χαµηλές θερµοκρασίες και ανεµοθύελλα», επισηµαίνουν οι παραγωγοί. Προς το παρόν στη διατήρηση των τιµών στα παραπάνω επίπεδα των 40 λεπτών το κιλό συµβάλλει η ζήτηση για ελληνικό προϊόν από τα σούπερ µάρκετ, που είναι µεγαλύτερη από την περσινή σεζόν, τα οποία επίσης, έχουν ελαττώσει και τις προσφορές που έκαναν τα προηγούµενα χρόνια στα 40-50 λεπτά.
Οι γαλλικές στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσµα τη µείωση της έκτασηςΝα σηµειωθεί ότι στην Ισπανία ο ανταγωνισµός από την εισαγόµενη –γαλλική- πατάτα και η κακή εντύπωση των καταναλωτών για το προϊόν εξαιτίας της τελευταίας έχει οδηγήσει σε µείωση της καλλιεργούµενης έκτασης κατά 70% περίπου το διάστηµα 1990-2013.
Μάλιστα, και το ’15 παρατηρήθηκε µείωση των εκτάσεων, της τάξης του 4%, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ανδαλουσία συγκεκριµένα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία