BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Φουντωμένο το ενδιαφέρον για το επιτραπέζιο ροδάκινο

Αισθητό είναι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά επιτραπέζια ροδάκινα από ευρωπαϊκές αγορές λόγω ενδεχοµένως και της διαφαινόµενης µειωµένης φετινής παραγωγής τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία, όπως καταδεικνύουν και δηµοσιεύµατα του διεθνούς Τύπου. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε αρκετούς συντελεστές της αγοράς, οι τιµές για τους Έλληνες παραγωγούς προβλέπονται καλύτερες από την περσινή σεζόν, που στη Νάουσα ήταν για παράδειγµα, στα 30 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Φουντωμένο το ενδιαφέρον για το επιτραπέζιο ροδάκινο

0
0
Η φετινή ζήτηση φάνηκε από τη Freskon, ήδη πριν την αρχή της συγκοµιδής, όπου «αρκετοί αγοραστές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για πολύ περισσότερες ποσότητες από άλλες χρονιές, ενώ ενδιαφέρθηκαν και αρκετοί καινούριοι υποψήφιοι αγοραστές από ευρωπαϊκές χώρες», λέει στην Agrenda o διεθυντής του Α. Σ. Μέσης, Παύλος Κόλβατζης.

Να σηµειωθεί ότι στην Ισπανία αναµένουν µειωµένη παραγωγή σε σχέση µε το 2015, καθώς ο Νότος επλήγη από παγετούς, µε τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι η παραγωγή, γενικότερα πυρηνόκαρπων θα µειωθεί µόνο 15-20% σε σχέση µε το 2015.

Χαµηλότερη παραγωγή αναµένεται και στην Ιταλία, όπου έχει µειωθεί, επίσης, η καλλιεργούµενη έκταση. Συγκεκριµένα, στη νότια Ιταλία, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, κάποιες περιοχές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτιµήσεις, που κάνουν λόγο για 7% πτώση σε σχέση µε το 2015 και 6% σε σχέση µε το µέσο όρο του 2010-2014.

Έτσι, στην Ελλάδα «ειδικά οι τιµές για τις πρώιµες ποικιλίες είναι πολύ πιθανό να έχουν καλή πορεία, αν και ξεκίνησαν χαµηλότερα απ’ την περσινή σεζόν (στο 1-1,20 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι είχαν αρχίσει από 1,40-1,60)», συµπληρώνει ο κ. Κόλβατζης. Όπως εξηγεί, ο βροχερός καιρός το τελευταίο διάστηµα δεν ευνοεί την κατανάλωσή τους, ενώ εµφανίζεται και µεγάλο ποσοστό µικροκαρπίας, σε αντίθεση µε πέρυσι που τα ροδάκινα είχαν βγει πιο όψιµα και µεγαλύτερα.



Σύµφωνα µε τον κ. Κόλβατζη, οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τα στρέµµατα µε ροδάκινα Ούφο, τάση που έχει εµφανιστεί πολύ νωρίτερα στην Ισπανία, όπου ήδη παράγουν εκατοµµύρια κιλά Ούφο. Έτσι, είναι αµφίβολο αν οι Έλληνες παραγωγοί θα λάβουν γι’ αυτά τα ροδάκινα, που προορίζονται κατεξοχήν στο εξωτερικό, υψηλότερες τιµές.

Νέες φυτεύσεις µε επιτραπέζια ροδάκινα γίνονται την τελευταία πενταετία και σε Κορινθία και Αργολίδα, µε Ούφο, πρώιµες ποικιλίες και λευκόσαρκες, καθώς το προϊόν πήγαινε καλά, µε «τις τιµές στον παραγωγό να φτάνουν τα 1,80-2 ευρώ το κιλό για τα πρώιµα τις 2 προηγούµενες χρονιές», σηµειώνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγ. Βασιλείου, Μιχ. Βαρδάκας. Ωστόσο, φέτος το επιτραπέζιο ροδάκινο της περιοχής, το οποίο προορίζεται στην εσωτερική αγορά, έχει 1-1,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία