BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Καλό το ξεκίνημα, ψάχνει την αξία της η βιομηχανική

Από την Ηλεία και το εργοστάσιο του Κύκνου στα Σαβάλια άνοιξε η φετινή σεζόν για τη βιοµηχανική ντοµάτα, µε τη Unilever να ξεκινά παραλαβές από ∆ευτέρα 18 Ιουλίου και να ακολουθεί η Θεσσαλία στις 22 του µήνα.

Καλό το ξεκίνημα, ψάχνει την αξία της η βιομηχανική

1
0

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, oι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για πολύ καλή ποιότητα ντοµάτας και τις δύο βιοµηχανίες στην Ηλεία να παραλαµβάνουν από 50.000 τόνους έκαστη. Να σηµειωθεί ότι φέτος στο νοµό µπήκαν 10.000 στρέµµατα (από 9.000 στρέµµατα πέρυσι), ωστόσο οι ποσότητες ενδέχεται να παρουσιάσουν µικρή µείωση και να κινηθούν στα περσινά επίπεδα, καθώς οι βροχές της 25ης Ιουνίου εκτιµάται ότι έχουν προκαλέσει µια απώλεια στην παραγωγή της τάξης του 10%.

Αναφορικά µε τις τιµές, ο Κύκνος ανακοίνωσε οριακή µείωση έως και 1 λεπτό το κιλό, κυρίως για τα χαµηλότερα brix, ενώ η Unilever δεν έχει ακόµα βγάλει τον φετινό τιµοκατάλογο, ωστόσο , σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο, αναµένεται να κινηθεί στα ίδια µε τα περσινά επίπεδα.

Σχεδόν 10% µειωµένη η τιµή στη Θεσσαλία

Στις 22 Ιουλίου ξεκινάνε οι πρώτες παραδόσεις ντοµάτας από τους Θεσσαλούς στο εργοστάσιο του Νοµικού, µε την εικόνα της φετινής παραγωγής στον κάµπο να δείχνει πολλή καλή ποιότητα, αν και λίγο πρώιµη, που όµως χρειάζεται µια ιδιαίτερη διαχείριση στις παραδόσεις στις βιοµηχανίες για να µην µπλοκάρει η µεταποιητική διαδικασία.

Οι µειωµένες κατά 10% τιµές που ανακοίνωσε ο Νοµικός για φέτος, προκάλεσαν την απογοήτευση των καλλιεργητών και οδήγησαν σε µείωση των εκτάσεων από τα 20.000 στρέµµατα στα 17.000 στρέµµατα για τον ΘΕΣΤΟ, που κατέχει και τη µερίδα του λέοντος στο νοµό Λάρισας για το προϊόν µε 600 περίπου µέλη, ενώ υπάρχουν και οι συνεταιρισµοί «Αλληλεγγύη» στη Χάλκη, ο ΑΣ. Λαρισαίων Αγροτών µε έδρα την πρώην ΕΑΣ Λάρισας, ο συνεταιρισµός του Κιλελέρ και ο «Φαρσάλων Γη», αλλά και µεµονωµένοι παραγωγοί.

Κάποια προβλήµατα από τις βροχές της 21ης Μαΐου εντοπίζονται σε πάνω από 1.000 στρέµµατα µε ντοµάτα στην περιοχή των Φαρσάλων, που όµως δεν θα επηρεάσουν καταλυτικά τον όγκο του προϊόντος προς µεταποίηση.  Σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή του ΘΕΣΤΟ Αστέριο Σαπουνά, η τιµή φέτος κινείται µεσοσταθµικά -όπως την υπολογίζουν-στα 73 ευρώ ο τόνος από 80 ευρώ πέρυσι, ενώ δεν υπάρχει πλέον και το 1 ευρώ της ολοκληρωµένης διαχείρισης που έπαιρναν πρόσθετα από τον Νοµικό οι καλλιεργητές της Οµάδας του ΘΕΣΤΟ.

Χαµένοι από τη συνδεδεµένη

Τη δυνατότητα στις βιοµηχανίες να προβαίνουν σε αποµείωση µέχρι και 25% της τιµής του εισκοµιζόµενου προϊόντος εις βάρος των παραγωγών δίνει η τροποποιητική απόφαση για τη συνδεδεµένη στη ντοµάτα, που υπέγραψε πριν λίγες ηµέρες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Απαλείφοντας τις δύο παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 4, που έθεταν ως ανώτατο όριο αποµείωσης το 10%, οι µεταποιητικές έχουν «το ελεύθερο» να καθορίζουν κατά βούληση τον όγκο της ελαττωµατικής πρώτης ύλης που θα παραλαµβάνουν, φέροντας προ τετελεσµένου τους παραγωγούς, που δεν µπορούν παρά να παραδώσουν το προϊόν τους, προκειµένου να µη χάσουν την εν λόγω ενίσχυση. Την ίδια ώρα, για τους καλλιεργητές που δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν των 50 τόνων, λόγω ζηµιάς από καιρικές συνθήκες, ζητείται να δοθεί σχετική βεβαίωση ζηµιάς από τον ΕΛΓΑ, για να µη µείνουν εκτός συνδεδεµένης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία