Ωστόσο, µε το κόστος παραγωγής να κυµαίνεται τα 200 ευρώ το στρέµµα, «η τιµή των 6 και 5,50 ευρώ το κιλό που «περιφέρεται», είναι απογοητευτική και καθόλου σοβαρή», τονίζουν στην Agrenda, παραγωγοί από την περιοχή της Λάρισας
Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η οργάνωση σε οµάδες παραγωγών µε στόχο την κοινή εµπορία και διάθεση του προϊόντος του αµυγδάλου, ώστε να αυξηθεί η διαπραγµατευτική δύναµη των αµυγδαλοκαλλιεργητών, όπως σηµειώνει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και προέδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Γεωπόνων ∆ηµήτρης Σοφολόγης. Ο ίδιος επισηµαίνει ότι οι παραγωγοί αναµένουν να εφαρµοστεί άµεσα η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, για µελλοντική προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορούν επενδύσεις για εξοπλισµό, ώστε να ενεργοποιηθούν άµεσα τα χρηµατοδοτικά εργαλεία του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και να µπορέσουν οι αγρότες να υλοποιήσουν τα πλάνα τους
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ βλέπουν ότι το αµύγδαλο µπορεί να βρει και άλλες διεξόδους, όπως για παράδειγµα το γάλα, το αλεύρι ακόµα και το τυρί. Συγκεκριµένα, οι πιο υγιεινές διατροφικές τάσεις διεθνώς εκτοξεύουν τη ζήτηση για γάλα αµυγδάλου, το οποίο έχει µάλιστα ξεπεράσει σε πωλήσεις το γάλα σόγιας στις ΗΠΑ, σύµφωνα µε το Συµβούλιο Αµυγδάλου της Καλιφόρνιας (ABC).
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ανοδικό κανάλι θα βρίσκεται µακροπρόθεσµα η ζήτηση συνολικά για τους ξηρούς καρπούς (αµύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, καρύδια), σύµφωνα µε εκτιµήσεις της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι µπορεί οι τιµές παραγωγού για τα δηµητριακά να βρίσκονται σε τέλµα, όµως οι ξηροί καρποί βρίσκονται και θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα
Δείτε εδώ όλο το φάκελο από 566ο φύλλο της Αgrenda:
ΤΩΝ ΦΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & Β. ΠΑΣΧΑΛΗ-ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η οργάνωση σε οµάδες παραγωγών µε στόχο την κοινή εµπορία και διάθεση του προϊόντος του αµυγδάλου, ώστε να αυξηθεί η διαπραγµατευτική δύναµη των αµυγδαλοκαλλιεργητών, όπως σηµειώνει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και προέδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Γεωπόνων ∆ηµήτρης Σοφολόγης. Ο ίδιος επισηµαίνει ότι οι παραγωγοί αναµένουν να εφαρµοστεί άµεσα η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, για µελλοντική προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορούν επενδύσεις για εξοπλισµό, ώστε να ενεργοποιηθούν άµεσα τα χρηµατοδοτικά εργαλεία του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και να µπορέσουν οι αγρότες να υλοποιήσουν τα πλάνα τους
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ βλέπουν ότι το αµύγδαλο µπορεί να βρει και άλλες διεξόδους, όπως για παράδειγµα το γάλα, το αλεύρι ακόµα και το τυρί. Συγκεκριµένα, οι πιο υγιεινές διατροφικές τάσεις διεθνώς εκτοξεύουν τη ζήτηση για γάλα αµυγδάλου, το οποίο έχει µάλιστα ξεπεράσει σε πωλήσεις το γάλα σόγιας στις ΗΠΑ, σύµφωνα µε το Συµβούλιο Αµυγδάλου της Καλιφόρνιας (ABC).
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ανοδικό κανάλι θα βρίσκεται µακροπρόθεσµα η ζήτηση συνολικά για τους ξηρούς καρπούς (αµύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, καρύδια), σύµφωνα µε εκτιµήσεις της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι µπορεί οι τιµές παραγωγού για τα δηµητριακά να βρίσκονται σε τέλµα, όµως οι ξηροί καρποί βρίσκονται και θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα
Δείτε εδώ όλο το φάκελο από 566ο φύλλο της Αgrenda:
fakelos-amugdalo-27-30.pdf
ΤΩΝ ΦΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & Β. ΠΑΣΧΑΛΗ-ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ