BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Η υγρασία φέρνει εχθρούς στα εσπεριδοειδή

Στους εχθρούς και στις ασθένειες που προσβάλλουν τα διάφορα είδη εσπεριδοειδών τώρα την περίοδο που διανύουμε (τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου), καθώς και σε μεθόδους αντιμετώπισης αυτών, αναφέρεται σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Χίο για ζημιές στα εσπεριδοειδή

3
0
Ειδικότερα, ανά ασθένεια, οι γεωπόνοι του Κέντρου αναφέρουν τα εξής

Μύγα Μεσογείου (ceratitis capitata)

Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις είναι σε μέτριο επίπεδο. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ευνοούν την προσβολή πρώιμων ποικιλιών με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή του χρώματος των καρπών.

Μέθοδοι καταπολέμησης: Άμεση έναρξη δολωματικών ψεκασμών με δόλωμα αποτελούμενο νερό, ελκυστική ουσία 2% και ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται σειρά παρά σειρά σε κλαδιά χωρίς καρπούς και περιμετρικά του αγρού σε θάμνους και φράκτες. Συνιστάται επανάληψη ανά 7-10 ημέρες, ενώ ο συνδυασμός τους με τη μαζική παγίδευση εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία, συγκομιδή καρπών χωρίς υπολείμματα και περιορισμένη επιβάρυνση των φυσικών παρασιτοειδών.

Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν με την ωρίμανση των καρπών και επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος. Η δε απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών βοηθάει στον περιορισμό των προσβολών.

 

Αλευρώδεις

Αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ιδιαίτερα στα σκιαζόμενα μέρη των δέντρων όπου η ατμοσφαιρική υγρασία είναι αυξημένη.

Μέθοδοι καταπολέμησης: Σε δένδρα προσβεβλημένα από dialeurodes citris και paraleyrodes minei, συστήνεται ψεκασμός κατά κηλίδες στα σημεία που εστιάζεται η προσβολή, στο διάστημα 14 - 16 Οκτωβρίου. Συνιστάται το ψεκαστικό υγρό να φτάνει σε αυτά τα σημεία μέχρι απορροής.

 

Κορυφοξήρα (deuterphoma tracheiphila)

Η ασθένεια προσβάλλει το ξύλο και εκδηλώνεται με απότομο μαρασμό και ξήρανση των φύλλων σε μερικούς βλαστούς και στη συνέχεια με ξήρανση από την κορυφή προς τη βάση κλάδων και βραχιόνων του δένδρου. Νέες μολύνσεις εννοούνται με την ύπαρξη πληγών και υγρασίας στο διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου.

Μέθοδοι καταπολέμησης: Τα προσβεβλημένα δένδρα που ξηραίνονται από την ασθένεια πρέπει να εκριζώνονται, να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

Συστήνονται κυρίως προληπτικά μέτρα. Δύο-τρεις προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου και έκτακτοι ψεκασμοί αμέσως μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό αν υπάρξει. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται το φθινόπωρο με την έναρξη των βροχών. Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς (Αδαμοπούλου, Καρυστινή, Ερμιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato).

Η  εξυγίανση των προσβεβλημένων δέντρων γίνεται το φθινόπωρο, πριν την έναρξη των βροχών, με αφαίρεση και καταστροφή των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκατοστών. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται. Σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα κλαδέματα και τα οργώματα από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των κλάδων, του κορμού και των ριζών, ενώ τυχόν πληγές θα πρέπει να προστατεύονται με εγκεκριμένα σκευάσματα.

 

Σκάσιμο καρπών

Σε ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών, κυρίως λεπτόφλουδες, παρατηρείται κατά τη φθινοπωρινή περίοδο σκίσιμο του φλοιού και συχνά σκάσιμο της σάρκας. Το φαινόμενο αυτό, εντείνεται με παρατεταμένη καλοκαιρία και οφείλεται σε απότομες μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα και εδάφους στην περίοδο της ωρίμανσης

Μέθοδοι καταπολέμησης: Με τη σωστή διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζεται η εμφάνιση του φαινομένου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία