BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μένει ατάραχη στα 50 λεπτά η πατάτα της Βοιωτίας

Σε υψηλά αρκετών ετών βρίσκονται οι τιµές για τις φθινοπωρινές πατάτες στη Βοιωτία και συγκεκριµένα στα 50 λεπτά το κιλό για 3η συνεχόµενη εβδοµάδα. Εκτός του ότι η έκταση που µπήκε είναι µικρότερη, όπως έγινε και στην Ηλεία, όπου ξεκινάει αυτές τις ηµέρες η συγκοµιδή, οι εισαγόµενες γαλλικές πατάτες είναι λίγες στην εγχώρια αγορά και ακριβές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μένει ατάραχη στα 50 λεπτά η πατάτα της Βοιωτίας

3
1
Μειωµένες είναι και οι εισαγόµενες ποσότητες από την Κύπρο λόγω της ανοµβρίας, η οποία έπληξε και τις βαλκανικές χώρες. Ως εκ τούτου, παρουσιάστηκε ζήτηση από τα Βαλκάνια για τις τελευταίες πατάτες της Β. Ελλάδας.

Σύµφωνα µε παραγωγούς από τη Βοιωτία, η χρονιά για όσους καλλιέργησαν φθινοπωρινή πατάτα, είναι καλή δεδοµένων αφενός των τιµών και αφετέρου των πολύ καλών αποδόσεων (2,5 τόνοι το στρέµµα). Έτσι, αναµένεται τον Φεβρουάριο να έχει τελειώσει η εµπορική σεζόν, νωρίτερα από άλλες χρονιές που η σεζόν τελείωνε µετά τον Μάρτη.



Μείωση των στρεµµάτων παρατηρείται και σε Ηλεία και Αχαΐα λόγω του κόστους της εν λόγω καλλιέργειας που φτάνει και τα 1.000 ευρώ το στρέµµα, τη στιγµή που συνήθως αυτή δεν βγάζει κιλά εξαιτίας του καιρού.

Χαµηλές αποδόσεις παρατηρούνται και φέτος για την φθινοπωρινή πατάτα της Ηλείας και της Αχαΐας, γύρω στον έναν τόνο το στρέµµα λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων. Σύµφωνα µε τον παραγωγό από την Ηλεία, Νίκο Γεωργακόπουλο, µόνο ελάχιστοι παραγωγοί, οι οποίοι φύτεψαν τέλος Αυγούστου, δεν είχαν ζηµιές από τις βροχές. Εκεί οι τιµές για τους παραγωγούς είναι στα 40-43 λεπτά το κιλό. Σύµφωνα µε παραγωγούς της Πελοποννήσου, η χρονιά φέτος είναι δύσκολη λόγω των βροχών και των µειωµένων αποδόσεων, ενώ πλησιάζει η ώρα για τις φυτεύσεις της ανοιξιάτικης πατάτας.

Να σηµειωθεί ότι στη Βόρεια Ευρώπη, όπου ακόµα η συγκοµιδή είναι σε εξέλιξη, οι αποδόσεις είναι χαµηλές, µε αποτέλεσµα η ζήτηση και οι τιµές για τις ιταλικές πατάτες να είναι σε καλά επίπεδα, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza.com. Η ζήτηση στη γείτονα χώρα ενισχύθηκε και από τις χαµηλές θερµοκρασίες του τελευταίου διαστήµατος.
Οι τιµές είναι σταθερά υψηλές (200 ευρώ ο τόνος) και στο Βέλγιο, όπου οι αποδόσεις δεν είναι καλές και δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ακόµα στην αγορά, µε τους παραγωγούς να µην µπορούν καλύψουν τα συµβόλαιά τους.

Σύµφωνα µε Βέλγους παραγωγούς, οι τιµές δικαίως είναι σε υψηλά επίπεδα, καθως αυτή τη σεζόν οι δαπάνες για την προστασία των φυτών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ήταν µεγάλες.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-11-2016 20:39Γιώργος

ναι, είναι ακριβές γιατί ποτίζονται από τον Ασωπό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία