BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Κλάδεμα και ψεκασμός κατά του μαύρου αλευρώδη στα εσπεριδοειδή

Κλάδεμα αραιώματος και ψεκασμούς με κάποιο χαλκούχο συστήνουν οι γεωπόνοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο νέος επικίνδυνος εντομολογικός εχθρός των εσπεριδοειδών, του αμπελιού αλλά και άλλων καρποφόρων και καλλωπιστικών δέντρων, που έχει κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

2
0

Πρόκειται για το έντομο «Μαύρος Αλευρώδης» (Aleurocanthus spiniferus), η παρουσία του οποίου εντοπίστηκε σε κτήμα της κεντρικής Κέρκυρας, όπως επισημαίνει η φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Το συγκεκριμένο έντομο κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008, στην Κροατία το 2012 και το 2013 στο Μαυροβούνιο.

Είναι πολυφάγο έντομο, οι κύριοι ξενιστές του είναι τα εσπεριδοειδή αλλά το έντομο αναπτύσσεται και σε άλλα είδη που έχουν οικονομική αξία όπως είναι το αμπέλι, η αχλαδιά, ο λωτός και άλλα είδη καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών. Τα έντομα δημιουργούν σε περίπτωση έντονων προσβολών πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Η προσβολή στα φύλλα δημιουργεί κηλίδες μελιτωμάτων όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά. Τα ενήλικα έντομα μπορούν να διασπαρούν από μόνα τους πετώντας σε κοντινές αποστάσεις. Η διασπορά των εντόμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών που προορίζονται για άλλες χρήσεις. Το υλικό αυτό μπορεί να έχει αυγά ή/και προνύμφες των εντόμων.

Η αντιμετώπιση της προσβολής των δένδρων πραγματοποιείται:

1. Με κλάδεμα αραιώματος.

2. Με ψεκασμούς με ελαφριά εντομοκτόνα όπως είναι το SAVONA και ο Θερινός Πολτός.

3. Τη φθινοπωρινή περίοδο με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι δεν πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα ψεκασμοί με ελαφρά εντομοκτόνα και με χαλκούχα σκευάσματα.

Σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων οι καλλιεργητές θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ή τους γεωπόνους του νομού.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία