BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Αύξηση 15% στα εσπεριδοειδή του Μαρόκο φέτος

Αύξηση 24% στα μανταρίνια και 4% στα πορτοκάλια περιμένει το Μαρόκο για το 2016-2017.

Όσο εύκολα τρώγεται τόσο ζητιέται το μανταρίνι

0
0

Αυξημένη κατά 15% αναμένεται να είναι η παραγωγή εσπεριδοειδών στο Μαρόκο την περίοδο 2016-2017 φτάνοντας σε σύνολο τους 2,3 εκατ. τόνους, σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), στην οποία καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στην εν λόγω χώρα και οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή της.

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η αύξηση στην παραγωγή μανταρινιών, κατά 24% φτάνοντας τους 1.325.246 τόνους, ενώ άνοδος αναμένεται και στις εξαγωγές των μαροκινών εσπεριδοειδών (πορτοκαλιών και μανταρινιών), ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης από ΕΕ και Ρωσία, τη στιγμή που οι εξαγωγές της ανταγωνίστριας Ισπανίας αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση λόγω των πρόσφατων παρατεταμένων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA, η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 4%, φτάνοντας τους 962.250 τόνους και στα μανταρίνια η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο 24%, κάτι που μεταφράζεται σε 1.325.246 τόνους. Οι εκτιμώμενες ποσότητες πορτοκαλιών που αναμένεται να διοχετευθούν στο εξωτερικό ανέρχονται σε 120.500 τόνους ενώ στα μανταρίνια η αντίστοιχες ποσότητες υπολογίζονται σε 510.350 τόνους.

Από το 2008 έως σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εσπεριδοειδών έχουν αυξηθεί κατά 38% στα πορτοκάλια, φθάνοντας τα 570.040 στρέμματα ενώ στα μανταρίνια η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη (+45%) φθάνοντας τα 630.420 στρέμματα.

Σχετικά με τις ποικιλίες , στα πορτοκάλια οι δύο βασικές ποικιλίες στο Μαρόκο είναι οι Μaroc Late και η Νάβελ. Ως προς τις εξαγωγές η Maroc Late αντιστοιχεί στο 66% της εξαγόμενης ποσότητας και η Navel ακολουθεί με 5%. Στα μανταρίνια κυριαρχούν ποικιλίες τύπου κλημεντίνη όπως οι: Nule, Deverdi και Κλημεντίνη Late ενώ αρκετά δημοφιλή είναι και τα Nova. Ως προς τις εξαγωγές, το 51% είναι κλημεντίνη και το 15% Nova.

Κυριότερες χώρες στις οποίες εξάγει το Μαρόκο είναι οι: Ρωσία, Ολλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Σουηδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Σενεγάλη και Μαυριτανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία