BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Άνθισαν νωρίτερα οι ισπανικές κερασιές λόγω ζέστης

Κατά τη διάρκεια των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου, θερμοκρασίες ρεκόρ, έως και 30 βαθμούς, καταγράφηκαν στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να ανθίσουν οι κερασιές 5 ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Άνθισαν νωρίτερα οι ισπανικές κερασιές λόγω ζέστης

2
0

«Αυτές οι θερμοκρασίες δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το Παρατηρητήριο Θερμοκρασιών του Ebro τηρεί αρχείο με ρεκόρ», δήλωσε ο David Manero, συνεργάτης της εταιρείας Cerima Cherries.

Σύμφωνα με τον παραγωγό και εξαγωγέα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανθίσουν οι κερασιές περίπου 5 ημέρες νωρίτερα. «Τα δέντρα ήταν σε πλήρη άνθηση για αρκετές ημέρες. Κανονικά, αυτό δε συμβαίνει πριν τις 15 Μαρτίου, αλλά φέτος έγινε στις 10 Μαρτίου», εξηγεί ο ίδιος.

Τώρα, ωστόσο, οι θερμοκρασίες έχουν σταθεροποιηθεί και πάλι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, και παρότι αυτή την εβδομάδα εξακολουθεί να είναι πιθανός ο κίνδυνος παγετού, όλες οι περιστάσεις δείχνουν ότι θα γίνει μια καλή συγκομιδή.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τα άνθη και τα φρούτα στα δέντρα. Προς το παρόν, φαίνεται ότι όλα θα πάνε καλά, αφού οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές και οι μέλισσες εργάζονται αγόγγυστα. Αυτό το χειμώνα είχαμε πολύ περισσότερο κρύο απ’ ότι πέρυσι, γι 'αυτό και η ανθοφορία είναι πιο έντονη σε συντομότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος παγετού, οι παραγωγοί δε μειώνουν τις επιφυλάξεις τους. «Χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν προγνωσθεί για αυτή την εβδομάδα, και για τώρα οι ελάχιστες κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 5 βαθμών, ανάλογα με την περιοχή. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα και δημιουργηθεί παγετός, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Σε εξέλιξη συζητήσεις για να ανοίξει η κινεζική αγορά

Το Cherry Sector Board, το οποίο ενώνει τις κύριες περιοχές παραγωγής κερασιών της Ισπανίας, διεξάγει συνεδριάσεις για να προσπαθήσει να επιταχύνει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς για τα ισπανικά τα κεράσια, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο εξαγωγής.

«Την περασμένη εβδομάδα, ήμασταν σε διάλογο με το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας ώστε να δώσει μια ώθηση στη διαδικασία, καθώς, λόγω της έλλειψης πρωτοκόλλου, δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των Κινέζων εισαγωγέων, οι οποίοι έχουν ήδη δείξει το ενδιαφέρον τους σε κεράσια μας », δήλωσε ο David Manero.

Εκτός από την Κίνα, η Cerima Cherries εργάζεται με στόχο το άνοιγμα κι άλλων ασιατικών αγορών, όπως της Ταϋλάνδης και της Νοτίου Κορέας, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην πώληση των προϊόντων τους, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση της παραγωγής μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

(Πηγή: freshplaza.com)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία