BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Βερίκοκα στο Βελβεντό χτύπησε η χαλαζόπτωση

Καταστροφές που αγγίζουν έως και το 60%-70% των καλλιεργειών του κάμπου της περιοχής, προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση, διάρκειας περίπου 15 λεπτών σε μέγεθος φουντουκιού, που έπληξε το Βελβεντό Κοζάνης το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Βερίκοκα στο Βελβεντό χτύπησε η χαλαζόπτωση

2
0
Ζημιές υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια) και κυρίως τα βερίκοκα. Μάλιστα όπως τόνισε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, «η ζημιά είναι τεράστια. Το χαλάζι χτύπησε όλο το κάμπο. Τέτοιο χαλάζι είχε να κάνει πολλά χρόνια».

Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας, τόνισε μάλιστα ότι «το χαλάζι έπληξε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες στο μεγαλύτερο μέρος του κάμπου που εκτείνεται σε 10 έως 12 χιλιάδες στρέμματα και στα οποία καλλιεργούνται κυρίως ροδάκινα, μήλα, κεράσια, νεκταρίνια και βερίκοκα»

Περισσότερο καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Δήμητρα», Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος ανέφερε πως «υπάρχει ζημιά, αλλά δεν είναι τραγική. Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότερες καλλιέργειες είναι σε πρώιμο στάδιο, εκτός από τα βερίκοκα, τα οποία, πράγματι, υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Τέτοια χαλαζόπτωση, είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε»

Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Βασίλης Τζιουράς, το χαλάζι που έπεφτε επί 15 λεπτά έπληξε τις πρόωρες και όψιμες καλλιέργειας και ειδικότερα τα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια. Σε ορισμένα αγροκτήματα η καταστροφή από το χαλάζι είναι τόσο μεγάλη, που τα δένδρα και τα κλαδιά τους έχουν μείνει εντελώς γυμνά. «Δεν έχω ξαναδεί καταστροφή σε τέτοια έκταση στο κάμπο μας» ανέφερε ο κ. Τζιουράς.

Ακριβής εκτίμηση των καταστροφών θα γίνει τις επόμενες μέρες, με την αναγγελία στον ΕΛΓΑ Κοζάνης.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία