BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Φερομονικές παγίδες για την καρπόκαψα θέλει η καρυδιά

Φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου της καρπόκαψας καλούνται να τοποθετήσουν στα κτήματά τους οι παραγωγοί καρυδιάς, μετά την καρπόδεση και πριν αποκτήσουν οι καρποί το σύνηθες μέγεθος έναρξης προσβολής (διάμετρος 1 εκ.).

Φερομονικές παγίδες για την καρπόκαψα θέλει η καρυδιά

3
0
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, η καρπόκαψα (Cydia pomonella) είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός της καρυδιάς και συναντάται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στις ζεστές πεδινές περιοχές. Έχει 2-3 γενεές το χρόνο και τα ακμαία της πρώτης γενεάς εμφανίζονται κλιμακωτά από τις αρχές Μαΐου στις πιο θερμές περιοχές και από τις αρχές Ιουνίου στις ορεινές.

Η δεύτερη μαζική έξοδος εκδηλώνεται από τα μέσα Ιουλίου και η τρίτη (όπου υπάρχει) από τα μέσα Αυγούστου. Οι προνύμφες της πρώτης γενεάς είναι οι πιο καταστρεπτικές, γιατί μπαίνουν εύκολα στα νεαρά καρύδια, από το στάδιο που αυτά έχουν διάμετρο μόλις 1 εκατοστό.
Προσβάλλουν περισσότερα του ενός για να μπορέσουν να τραφούν και οι προσβεβλημένοι καρποί πέφτουν

Αντιμετώπιση
Μετά την καρπόδεση και πριν αποκτήσουν οι καρποί το σύνηθες μέγεθος έναρξης προσβολής (διάμετρος 1 εκ.), καλό είναι οι παραγωγοί να τοποθετήσουν στα κτήματά τους φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί, καθώς η καταπολέμηση αποβλέπει στη θανάτωση των εντόμων, πριν οι νεαρές προνύμφες εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: chlorantraniliprole, deltamethrin, phosmet, Cydia pomonella granulosis virus, (E,E)-8,10-dodecadien-1-ol
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία