BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Τώρα η προσβολή, αργότερα ορατή η ζημιά του ψευδόκοκκου στα εσπεριδοειδή

Σημαντικές ζημιές, που όμως γίνονται εμφανείς στους καρπούς αρκετά αργότερα, καθιστώντας τους μη εμπορικούς, προκαλεί ο ψευδόκοκκος στα εσπεριδοειδή. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας, το κοκκοειδές μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πτώση μικρών καρπών.

Τώρα η προσβολή, αργότερα ορατή η ζημιά του ψευδόκοκκου στα εσπεριδοειδή

0
0

Ειδικότερα, ο ψευδόκκοκος είναι ένα πολύ διαδεδομένο κοκκοειδές το οποίο προσβάλλει όλα τα φυτικά μέρη πολλών καλλιεργειών τα οποία καλύπτει με βαμβακώδη κέρινα νημάτια. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στα εσπεριδοειδή, ενώ τα αποτελέσματα της ζημιάς εμφανίζονται στους καρπούς, αρκετά αργότερα, υποβαθμίζοντας σημαντικά την εμπορική τους αξία από τα διάφορα αποχωρήματα του εντόμου και την άφθονη μελιτώδη ουσία που εκκρίνει. Εξασθενεί τα φυτά με την απομύζηση χυμών και επιπλέον προκαλεί την ανάπτυξη καπνιάς στα μελιτώδη εκκρίματά του. Μπορεί να προκαλέσει και πτώση μικρών καρπών.

Επεμβάσεις σε οπωρώνες που διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα  έτη  σημαντικές  προσβολές, πάντα όμως πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό.

Συνήθως αρκούν μία επέμβαση αυτή την εποχή και ακόμα μια δεύτερη περίπου στο τέλος Αυγούστου-Σεπτέμβριο για να κρατηθούν τα δέντρα καθαρά από προσβολές.

Σημειωτέον ότι τα δέντρα στους οπωρώνες της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιόνιων νησιών, συνεχίζουν τη βλαστική τους ανάπτυξη, βρίσκονται στο στάδιο της  καρπόδεσης. Στις  πρώιμες περιοχές ο κάλυκας έχει αρχίσει να ενώνεται στον καρπό, στις  μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές αναμένεται αυτό να  γίνει στο επόμενο  δεκαήμερο. Η παραγωγική διαδικασία φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά σε όλες τις περιοχές.


Βρείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό Δελτίο φυτοπροστασίας για τα εσπεριδοειδή από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Αχαΐας.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία