BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Διαβατήριο για Μέση και Άπω Ανατολή βγάζει το κεράσι

Με τιµές στο εύρος των 1,50-1,80 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και στα 2,80 έως 3,40 ευρώ το κιλό στο συσκευασµένο προϊόν, ανάλογα, κάθε φορά, µε την ποιότητα και το µέγεθος του καρπού κινήθηκαν τα πρώιµα κεράσια σε Βέροια, Αγιά και Πιερία, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Agrenda. Η ζήτηση, µε βάση εξωστρεφείς συνεταιρισµούς κρίνεται ικανοποιητική, ενώ τώρα µπαίνουν σιγά-σιγά και οι όψιµες ποικιλίες µε καλές παραγωγές.

Διαβατήριο για Μέση και Άπω Ανατολή βγάζει το κεράσι

0
0
Σε νέες αγορές µπαίνει πλέον το ελληνικό κεράσι, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον από τη Μέση και την Άπω Ανατολή, όπως µας ενηµερώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς» ∆ηµήτρης Ντούρος. Το άνοιγµα αυτών των αγορών είναι αρκετά ελπιδοφόρο καθώς όχι µόνο προσφέρει νέες διεξόδους στην ελληνική παραγωγή, αλλά µακροπρόθεσµα θα αποσυµπιέσει την εγχώρια αγορά καθώς οι νέες φυτεύσεις γίνονται παραγωγικές. Στα της παραγωγής ενδεικτικό είναι σε µια πρώτη εκτίµηση οι ζηµιές στο Νοµό Πιερίας υπολογίζονται στο 30% αναλόγως τα χωράφια και την περιοχή.  

Καλύτερες ήταν φέτος οι αποδόσεις για τα πρώιµα κεράσια σύµφωνα µε παραγωγούς από τη Βόρεια Ελλάδα σε σύγκριση µε πέρσι όπου είχε καταστραφεί το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής. «Τελειώνουν τώρα τα πρώιµα κεράσια ποικιλίας Μπουρλά και µπαίνουµε στα όψιµα. Πήραµε παραγωγή 400 τόνους Μπουρλά, όταν πέρσι δεν ξεπεράσαµε τους 70 τόνους. Συνήθως µια καλή παραγωγή κυµαίνεται κοντά στους 600 τόνους. Ερχόµαστε από µια ελλειµµατική χρονιά και βαδίζουµε σε µια κανονική», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς», ∆. Ντούρος

Στο 70%-80% υπολογίζεται η αναδιάρθρωση των δέντρων κερασιάς για τα µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς». Ως εκ τούτου αρκετές νέες φυτεύσεις µπαίνουν πλέον δίνουν παραγωγή. «Τα παλιά δέντρα έχουν αντικατασταθεί και τώρα τα νέα δίνουν πιο ποιοτικά κεράσια, κατάλληλα για εξαγωγή», σηµειώνει ο ∆ηµήτρης Ντούρος και προσθέτει: «εξάγουµε σε Γερµανία, Ολλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Σερβία και Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από Άπω Ανατολή»



Για την ιδιαιτερότητα που είχε η φετινή χρονιά στα κεράσια της Λάρισας, κάνει λόγο στην Agrenda ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Προϊόντων Αγιάς, «Ο Κίσσαβος».
Συγκεκριµένα, αναφέρει ότι: «Χάσαµε τη φετινή χρονιά το κύριο χαρακτηριστικό µας που ήταν η πρωιµότητα και αυτό συνέβη λόγω του παγετού κατά το χειµώνα. Στρεσαρίστηκαν τα δέντρα. Στη συνέχεια άνθισαν όλα µαζί τα δέντρα και συνέπεσαν οι συγκοµιδές κερασιών από τη Λάρισα, τη Λαµία και τη Μακεδονία.

Επιπλέον, σύµφωνα µε το Γιώργο Ζέικο στα πρώιµα κεράσια τα µεγέθη που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις εξαγωγές φέτος δεν ήταν ικανοποιητικά. «∆εν είχαµε µεγαλόκαρπα και οι ποσότητες ήταν µικρές, οπότε απορροφήθηκαν κυρίως στην εσωτερική αγορά», λέει ο ίδιος. «Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή κερασιών αλλά για παράδειγµα η Ρωσία όπως και άλλες αγορές δεν δέχονται κεράσια κάτω από τα 26 χιλιοστά», τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. «Ο Κίσσαβος»

Καλές αναµένονται, τέλος, οι παραγωγές για τα όψιµα κεράσια µε τους παραγωγούς από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα να αναφέρουν ότι πρωτοστατούν οι εξής ποικιλίες: τα κλασσικά τραγανά και οι νέες-υποσχόµενες και µεγαλόκαρπες όπως είναι η Early Star, η Grace Star και η Skeena. Ειδικότερα, για την ποικιλία Skeena αξίζει να αναφερθεί ότι είναι κόκκινη και τραγανή και ωριµάζει το πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιουνίου (όψιµη).
Ουάσινγκτον

Οψίμησε η αμερικανική παραγωγή λόγω παγετο

Τρεις εβδοµάδες αργότερα από το κανονικό, δηλαδή περί το πρώτο 10ήµερο του Ιουνίου αναµένεται να ξεκινήσουν τη συγκοµιδή κερασιών στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ. Είναι, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα Freshplaza Αµερικανοί εξαγωγείς η πρώτη φορά µετά από δύο σεζόν που συµβαίνει αυτό. Μάλιστα, κατά το 2015-2016 στις βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ σηµειώθηκε πολύ ζέστη την άνοιξη µε αποτέλεσµα η συγκοµιδή κερασιών να ξεκινήσει από τα µέσα µε τέλη Μαΐου.
Όµως, για τη σεζόν 2017, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών στα µέσα Απριλίου, η συγκοµιδή θα ξεκινήσει αρχές µε µέσα Ιουνίου
«Αν και είναι νωρίς για να πούµε για το πώς θα κινηθούν τα µεγέθη φέτος, εκτιµώ ότι θα είναι παρόµοια µε πέρσι», αναφέρει ο Στιβ Κουέµπλερ, από την εταιρεία διακίνησης φρούτων Sage Fruit Co που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον
Επιπλέον, πέραν από τα καλά µεγέθη για τους καρπούς των κερασιών οι Αµερικανοί παραγωγοί σε Ουάσινγκτον και Όρεγκον αναµένουν ότι και οι παραγωγές θα είναι καλές και θα υπάρχει συνεχή προσφορά προϊόντος. Τέλος, ο Στιβ Κουέµπλερ σηµειώνει ότι «καθώς η ζήτηση για κεράσια είναι συνεχής, οι χονδρέµποροι και τα σούπερ µάρκετ αναµένουν ότι η συγκοµιδή από τα βορειοδυτικά των ΗΠΑ θα συνεχιστεί ως τέλη Αυγούστου»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία