Η Agrenda συνάντησε τα δύο αδέλφια την τελευταία µέρα της συγκοµιδής της ποικιλίας Μπεµπέκου. «Μπορούµε να πούµε αβίαστα ότι η φετινή χρονιά σε θέµα παραγωγής, ήταν ίσως και η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας». Ωστόσο, η υπερπαραγωγή έφερε την κατρακύλα στην τιµή, µε τους παραγωγούς να πουλούν µε 27 λεπτά το κιλό σε τοπική βιοµηχανία κονσερβοποιίας
Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι οι οψιµότερες ποικιλίες Farbaly, Faralia κ.α., που µπαίνουν τώρα στη συγκοµιδή θα αποφέρουν τα αναµενόµενα έσοδα
Θανάσης Κ.: Ο καλλιεργητής είναι στο έλεος του Θεού µε το «ξεσκέπαστο» µαγαζί που διαθέτει. Όµως τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργητές των παραδοσιακών, εκτατικών προϊόντων, του βαµβακιού, του καλαµποκιού, της ντοµάτας και των σιτηρών, χτυπήθηκαν άγρια από ακραία καιρικά φαινόµενα, ασθένειες και εχθρούς. Αγανάκτησαν να τρέχουν µε τα κλιµάκια του ΕΛΓΑ να καταγράφουν ζηµιές και να πληρώνουν υψηλά κόστη για να καρπίσουν τα χωράφια τους και έτσι πολλοί από αυτούς είπαν να αλλάξουν καλλιέργεια, θεωρώντας ότι η βερικοκιά και γενικά η δεντροκαλλιέργεια φέρνει µεγαλύτερα έσοδα.
Ποιες καλλιεργητικές φροντίδες χρειάζεται η βερικοκιά;
Φώτης Κ.: Αρχίζουµε τα κλαδέµατα τον ∆εκέµβρη, ενώ παράλληλα κάνουµε 3 ψεκασµούς ως και τον Φεβρουάριο µε χαλκούχα σκευάσµατα και εντοµοκτόνα για τα διαχειµάζοντα έντοµα, όπως ο ανθονόµος. Τον Μάρτιο ψεκάζουµε έως και 4 φορές στην ανθοφορία µυκητοκτόνο και διάφορα σκευάσµατα, βοηθητικά της καρπόδεσης και συνεχίζουµε όπου χρειαστεί να καταπολεµήσουµε ασθένειες, όπως κορύνεο, µονύλια κ.α., έντοµα όπως καρπόκαψα, ανάρσια κ.α., εφαρµόζοντας διαφυλλικά σκευάσµατα και λιπάσµατα. Φέτος η χρονιά κύλησε οµαλά κάνοντας σωστά τις βασικές καλλιεργητικές φροντίδες και έτσι ανταµειφθήκαµε µε άφθονη παραγωγή.  
Σήµερα στην ολοκλήρωση της συγκοµιδής, δώστε µας την εικόνα της περσινής και φετινής χρονιάς
Θανάσης Κ.: Μπορούµε αβίαστα να πούµε ότι η φετινή χρονιά σε θέµα παραγωγής, ήταν ίσως και η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τη χαλαζόπτωση στις γύρω περιοχές που κατέστρεψε καλλιέργειες, την ευρύτερη περιοχή του Βρυότοπου και συγκεκριµένα εδώ, την τοποθεσία Κοκκινόγη όπου έχουµε τα κτήµατα µε τις βερικοκιές, δεν την άγγιξαν τα άσχηµα καιρικά φαινόµενα. Αντίθετα πέρσι, λόγω του θερµού χειµώνα, τα δέντρα δεν έπεσαν σε λήθαργο µε αποτέλεσµα να µην έχουµε ανθοφορία. Υπήρξαν κτήµατα µε µηδενική παραγωγή. Να φανταστείτε ότι δεν κάναµε τον κόπο να µπούµε µέσα.
Φέτος η παραγωγή ήταν άφθονη, µε 4 τόνους το στρέµµα πώς να µην είµαστε ευχαριστηµένοι! Όµως η υπερπαραγωγή έφερε την κατρακύλα στην τιµή.
Έτσι, πουλήσαµε σε τοπική βιοµηχανία κονσερβοποιίας 27 λεπτά το κιλό. Οι πρώιµες ποικιλίες Pricia, Mogador, Luna, Colorado µε παραγωγή κοντά στον 1-1,5 τόνο το στρέµµα είχαν αρχική τιµή 1 ευρώ, αλλά κατρακύλησαν στα 40-50 λεπτά το κιλό. Ας ελπίσουµε ότι οι οψιµότερες ποικιλίες Farbaly, Faralia κ.α., λόγω του υψηλότερου δυναµικού της παραγωγής και πιθανόν της καλύτερης τιµής, θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στους παραγωγούς.
Ποια θεωρείται µεγαλύτερα προβλήµατα της καλλιέργειας
Φώτης Κ.: Βασικό πρόβληµα είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας συµπεριλαµβανοµένου και του υψηλού εργατικού µεροκάµατου που δίνουµε, από τις 6 το πρωί έως τις 1 το µεσηµέρι 30 ευρώ. Τα εφόδια φέτος αγοράστηκαν µε 24% ΦΠΑ και τα προϊόντα πουλιούνται µε 13% ΦΠΑ και πολλές φορές µε απαλλακτικό ΦΠΑ εσόδων λόγω εξαγωγών. Άρα ο παραγωγός πλήρωσε υψηλό ΦΠΑ χωρίς να µπορεί να το εισπράξει
Θανάσης Κ.: Οι εξαγωγές λόγω του ρώσικου εµπάρκου είναι ελάχιστες, οπότε τα προϊόντα µένουν αδιάθετα στην εγχώρια αγορά πιέζοντας τις τιµές προς τα κάτω. Πάραυτα η ψαλίδα µεταξύ παραγωγού (0,27 στο Μπεµπέκου) και τιµής στο ράφι που φτάνει έως 1 ευρώ και 50 λεπτά, είναι προκλητικά µεγάλη. Μεγάλο πλήγµα αποτελεί επίσης η άδικη υπερφορολόγηση των παραγωγών µε 26% φόρο επί των καθαρών εσόδων.
Τα αδέλφια Κοντσιώτη από τον Βρυότοπ
Τα αδέρφια Θανάσης και Φώτης Κοντσιώτης του Αριστοτέλη γεννήθηκαν στη Λάρισα το 1980 και το 1984 αντίστοιχα και κατοικούν στον Βρυότοπο ∆ήµου Τυρνάβου. Κατάγονται από αγροτική οικογένεια και η φυσική τους εξέλιξη, όπως λένε, ήταν να σπουδάσουν γεωπονία και να ασχοληθούν µε τη γη. ∆ιατηρούν κατάστηµα Γεωργικών Εφοδίων στον Αµπελώνα και καλλιεργούν 20 στρµ. βιοµηχανικό βερίκοκο, 30 στρµ. επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, 200 στρµ. βαµβάκι, 100 στρµ. καλαµπόκι και 50 στρµ. σιτάρι.
Αρμενικά μήλα έφερε ο Μέγας Αλέξανδρο
Με καταγωγή από τη Βόρεια Κίνα, τη Μογγολία και τη Μαντζουρία η βερικοκιά, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, ήρθε στην Ευρώπη από την Αρµενία, όπου πήρε και το όνοµά της.
Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή από το 2200 π.Χ. στην Κίνα και µεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η ονοµασία «βερίκοκο» προήλθε πιθανώς από τη λατινική λέξη praecocia που σηµαίνει «πρώιµα», επειδή παρουσιάζει πρώιµη ωρίµανση. Η επιστηµονική τους ονοµασία είναι prunus armeniaca
Ο ∆ιοσκουρίδης αναφέρει τα βερίκοκα ως αρµενικά µήλα, λόγω της προέλευσης του δέντρου. Στα ∆ωδεκάνησα και την Κύπρο ονοµάζουν το βερίκοκο χρυσόµηλο, ενώ σε άλλα µέρη της Ελλάδος το λένε ζαρδελιά
Ο κορπός τους είναι σαρκώδης, σφαιρικός, µε αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Το σαρκώδες και χυµώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώµα πορτοκαλοκίτρινο.
Ο πυρήνας τους (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια µε πικρή γεύση που µοιάζουν µε αµύγδαλα και χρησιµοποιούνται στην φαρµακοποιία. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό χρώµατος κίτρινου µε µερικές κόκκινες κηλίδες στη µπροστινή του πλευρά
Τα βερίκοκα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων, καθώς περιέχουν βιταµίνη Α, C, Β1, Β2 και κάλιο. ∆ιαθέτουν επίσης άφθονες φυτικές ίνες.
Φωτογραφίες-Ρεπορτάζ: Βασιλική-Πασχάλη Τσαντοπούλου
Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι οι οψιµότερες ποικιλίες Farbaly, Faralia κ.α., που µπαίνουν τώρα στη συγκοµιδή θα αποφέρουν τα αναµενόµενα έσοδα
Η υπερπαραγωγή έριξε την τιμή προς όφελος της βιομηχανίας
Η καλλιέργεια της βερικοκιάς και γενικά η δεντροκαλλιέργεια στην Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια έχει µεγάλη άνοδο. Γιατί κατά την γνώµη σας συµβαίνει αυτόΘανάσης Κ.: Ο καλλιεργητής είναι στο έλεος του Θεού µε το «ξεσκέπαστο» µαγαζί που διαθέτει. Όµως τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργητές των παραδοσιακών, εκτατικών προϊόντων, του βαµβακιού, του καλαµποκιού, της ντοµάτας και των σιτηρών, χτυπήθηκαν άγρια από ακραία καιρικά φαινόµενα, ασθένειες και εχθρούς. Αγανάκτησαν να τρέχουν µε τα κλιµάκια του ΕΛΓΑ να καταγράφουν ζηµιές και να πληρώνουν υψηλά κόστη για να καρπίσουν τα χωράφια τους και έτσι πολλοί από αυτούς είπαν να αλλάξουν καλλιέργεια, θεωρώντας ότι η βερικοκιά και γενικά η δεντροκαλλιέργεια φέρνει µεγαλύτερα έσοδα.
Ποιες καλλιεργητικές φροντίδες χρειάζεται η βερικοκιά;
Φώτης Κ.: Αρχίζουµε τα κλαδέµατα τον ∆εκέµβρη, ενώ παράλληλα κάνουµε 3 ψεκασµούς ως και τον Φεβρουάριο µε χαλκούχα σκευάσµατα και εντοµοκτόνα για τα διαχειµάζοντα έντοµα, όπως ο ανθονόµος. Τον Μάρτιο ψεκάζουµε έως και 4 φορές στην ανθοφορία µυκητοκτόνο και διάφορα σκευάσµατα, βοηθητικά της καρπόδεσης και συνεχίζουµε όπου χρειαστεί να καταπολεµήσουµε ασθένειες, όπως κορύνεο, µονύλια κ.α., έντοµα όπως καρπόκαψα, ανάρσια κ.α., εφαρµόζοντας διαφυλλικά σκευάσµατα και λιπάσµατα. Φέτος η χρονιά κύλησε οµαλά κάνοντας σωστά τις βασικές καλλιεργητικές φροντίδες και έτσι ανταµειφθήκαµε µε άφθονη παραγωγή.  
Σήµερα στην ολοκλήρωση της συγκοµιδής, δώστε µας την εικόνα της περσινής και φετινής χρονιάς
Θανάσης Κ.: Μπορούµε αβίαστα να πούµε ότι η φετινή χρονιά σε θέµα παραγωγής, ήταν ίσως και η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τη χαλαζόπτωση στις γύρω περιοχές που κατέστρεψε καλλιέργειες, την ευρύτερη περιοχή του Βρυότοπου και συγκεκριµένα εδώ, την τοποθεσία Κοκκινόγη όπου έχουµε τα κτήµατα µε τις βερικοκιές, δεν την άγγιξαν τα άσχηµα καιρικά φαινόµενα. Αντίθετα πέρσι, λόγω του θερµού χειµώνα, τα δέντρα δεν έπεσαν σε λήθαργο µε αποτέλεσµα να µην έχουµε ανθοφορία. Υπήρξαν κτήµατα µε µηδενική παραγωγή. Να φανταστείτε ότι δεν κάναµε τον κόπο να µπούµε µέσα.
Φέτος η παραγωγή ήταν άφθονη, µε 4 τόνους το στρέµµα πώς να µην είµαστε ευχαριστηµένοι! Όµως η υπερπαραγωγή έφερε την κατρακύλα στην τιµή.
Έτσι, πουλήσαµε σε τοπική βιοµηχανία κονσερβοποιίας 27 λεπτά το κιλό. Οι πρώιµες ποικιλίες Pricia, Mogador, Luna, Colorado µε παραγωγή κοντά στον 1-1,5 τόνο το στρέµµα είχαν αρχική τιµή 1 ευρώ, αλλά κατρακύλησαν στα 40-50 λεπτά το κιλό. Ας ελπίσουµε ότι οι οψιµότερες ποικιλίες Farbaly, Faralia κ.α., λόγω του υψηλότερου δυναµικού της παραγωγής και πιθανόν της καλύτερης τιµής, θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στους παραγωγούς.
Ποια θεωρείται µεγαλύτερα προβλήµατα της καλλιέργειας
Φώτης Κ.: Βασικό πρόβληµα είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας συµπεριλαµβανοµένου και του υψηλού εργατικού µεροκάµατου που δίνουµε, από τις 6 το πρωί έως τις 1 το µεσηµέρι 30 ευρώ. Τα εφόδια φέτος αγοράστηκαν µε 24% ΦΠΑ και τα προϊόντα πουλιούνται µε 13% ΦΠΑ και πολλές φορές µε απαλλακτικό ΦΠΑ εσόδων λόγω εξαγωγών. Άρα ο παραγωγός πλήρωσε υψηλό ΦΠΑ χωρίς να µπορεί να το εισπράξει
Θανάσης Κ.: Οι εξαγωγές λόγω του ρώσικου εµπάρκου είναι ελάχιστες, οπότε τα προϊόντα µένουν αδιάθετα στην εγχώρια αγορά πιέζοντας τις τιµές προς τα κάτω. Πάραυτα η ψαλίδα µεταξύ παραγωγού (0,27 στο Μπεµπέκου) και τιµής στο ράφι που φτάνει έως 1 ευρώ και 50 λεπτά, είναι προκλητικά µεγάλη. Μεγάλο πλήγµα αποτελεί επίσης η άδικη υπερφορολόγηση των παραγωγών µε 26% φόρο επί των καθαρών εσόδων.
Τα αδέλφια Κοντσιώτη από τον Βρυότοπ
Τα αδέρφια Θανάσης και Φώτης Κοντσιώτης του Αριστοτέλη γεννήθηκαν στη Λάρισα το 1980 και το 1984 αντίστοιχα και κατοικούν στον Βρυότοπο ∆ήµου Τυρνάβου. Κατάγονται από αγροτική οικογένεια και η φυσική τους εξέλιξη, όπως λένε, ήταν να σπουδάσουν γεωπονία και να ασχοληθούν µε τη γη. ∆ιατηρούν κατάστηµα Γεωργικών Εφοδίων στον Αµπελώνα και καλλιεργούν 20 στρµ. βιοµηχανικό βερίκοκο, 30 στρµ. επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι, 200 στρµ. βαµβάκι, 100 στρµ. καλαµπόκι και 50 στρµ. σιτάρι.
Αρμενικά μήλα έφερε ο Μέγας Αλέξανδρο
Με καταγωγή από τη Βόρεια Κίνα, τη Μογγολία και τη Μαντζουρία η βερικοκιά, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, ήρθε στην Ευρώπη από την Αρµενία, όπου πήρε και το όνοµά της.
Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή από το 2200 π.Χ. στην Κίνα και µεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η ονοµασία «βερίκοκο» προήλθε πιθανώς από τη λατινική λέξη praecocia που σηµαίνει «πρώιµα», επειδή παρουσιάζει πρώιµη ωρίµανση. Η επιστηµονική τους ονοµασία είναι prunus armeniaca
Ο ∆ιοσκουρίδης αναφέρει τα βερίκοκα ως αρµενικά µήλα, λόγω της προέλευσης του δέντρου. Στα ∆ωδεκάνησα και την Κύπρο ονοµάζουν το βερίκοκο χρυσόµηλο, ενώ σε άλλα µέρη της Ελλάδος το λένε ζαρδελιά
Ο κορπός τους είναι σαρκώδης, σφαιρικός, µε αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Το σαρκώδες και χυµώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώµα πορτοκαλοκίτρινο.
Ο πυρήνας τους (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια µε πικρή γεύση που µοιάζουν µε αµύγδαλα και χρησιµοποιούνται στην φαρµακοποιία. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό χρώµατος κίτρινου µε µερικές κόκκινες κηλίδες στη µπροστινή του πλευρά
Τα βερίκοκα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων, καθώς περιέχουν βιταµίνη Α, C, Β1, Β2 και κάλιο. ∆ιαθέτουν επίσης άφθονες φυτικές ίνες.
Φωτογραφίες-Ρεπορτάζ: Βασιλική-Πασχάλη Τσαντοπούλου