BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οργή των παραγωγών συμπυρήνου για τις τιμές που δίνει η βιομηχανία

Σε προκλητικά χαµηλά επίπεδα που και µόνο στο άκουσµά τους ξεσηκώνουν ήδη θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ροδακινοπαραγωγών, βάζουν τον πήχη της τιµολογιακής τους πολιτικής οι µεταποιητικές βιοµηχανίες, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίµηση του προέδρου της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, όπως τη διατύπωσε στην Agrenda, ότι «φέτος η τιµή για το συµπύρηνο ροδάκινο κλάσης Α, θα είναι τουλάχιστον 20 λεπτά ανά κιλό, για την τσέπη του παραγωγού».

Οργή των παραγωγών συμπυρήνου για τις τιμές που δίνει η βιομηχανία

1
1
Πρακτικά αυτό µπορεί για τη µεταποίηση να µεταφράζεται σε 23-24 λεπτά / κιλό, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Αποστόλου, θα αναλάβει τα έξοδα των συνεταιρισµών, αλλά και της µεταφοράς της α’ ύλης, ωστόσο απέχει παρασάγγας από τα 30 έως 34 λεπτά που πλήρωσε πέρυσι, αφήνοντας έτσι στον παραγωγό καθαρά από 26 έως και 30 λεπτά το κιλό, ανά περίπτωση. Λίγο πάνω, δηλαδή, από το κόστος παραγωγής που είναι µίνιµουµ στα 25 λεπτά το κιλό

Παρότι επίσηµη ανακοίνωση δεν υπάρχει από τις βιοµηχανίες -το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο έως τα µέσα του Αυγούστου, καθώς µέχρι τότε έχουν περιθώριο να τιµολογήσουν για τα ροδάκινα που παρέλαβαν µέσα στον Ιούλιο και άρα θα ανοίξουν, θέλουν δεν θέλουν, τα χαρτιά τους- οι πρώτες αντιδράσεις στις εκτιµήσεις του κ. Αποστόλου είναι ενδεικτικές του κλίµατος αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών

«Ο κόσµος θα αντιδράσει. Τα 20 λεπτά το κιλό δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στο κόστος και ο κ. Αποστόλου αυτό το γνωρίζει. Θα υπάρξει ξεσηκωµός, διότι µε αυτή τη λογική δεν µπορεί να στηριχθεί το εθνικό προϊόν», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Πέλλας, Σταύρος Γρηγοριάδης, ενώ και ο ∆ηµήτρης Σιουλάκος, πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» προειδοποίησε πως «αν δοθεί αυτή η τιµή, είναι λόγος για να πάµε σε δυναµικές κινητοποιήσεις. Ο κόµπος έχει φτάσει στο χτένι, δεν πάει άλλο. Το κόστος παραγωγής κυµαίνεται από 25 λεπτά και πάνω, που σηµαίνει ότι µε τα 20 λεπτά η καλλιέργεια είναι ασύµφορη. Ο παραγωγός δεν θα µπορεί να επιβιώσει. Θα συνεδριάσουµε και από κοινού και µε τον ΑΣ Βέροιας, θα εξετάσουµε τον τρόπο αντίδρασής µας. ∆εν αποκλείω να βγούµε και µε τα τρακτέρ και αυτή τη φορά δεν θα φύγουµε από τους δρόµους».

Του χρόνου δεν θα υπάρχει προϊόν για τη µεταποίηση

Την αρνητική του έκπληξη, σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΑΣ Γαλατάδων, Γιώργος Τσόλκας, ο οποίος αφού τόνισε πως «δεν θα µείνει τίποτε στον παραγωγό. Εµείς ζητάµε τουλάχιστον τις περυσινές τιµές και αυτό είναι αδιαπραγµάτευτο», επιφυλάχθηκε να συναντηθεί µε τα υπόλοιπα µέλη του ∆.Σ. για να δουν πώς θα αντιδράσουν αν επιβεβαιωθεί και επίσηµα αυτή η τιµή.

Από την πλευρά του ο παραγωγός Μάκης Χατζόπουλος στο άκουσµα και µόνο των 20 λεπτών, ευχήθηκε «να µην πάρουν το λάθος δρόµο οι µεταποιητές, γιατί µε αυτές τις τιµές δεν θα µπορεί ο παραγωγός να επιβιώσει. Θα προχωρήσουµε σε κινητοποιήσεις και πρέπει, επίσης, να ξέρουν οι µεταποιητές πως µε αυτή την τακτική θα βρουν τα προβλήµατα µπροστά τους. Του χρόνου δεν θα µπορούν να βρουν ποιοτικό προϊόν, γιατί κανείς δεν θα µπορεί να κάνει σωστή καλλιεργητική φροντίδα, ενώ πολλοί θα οδηγηθούν στο να ξηλώσουν φυτείες».

Το επιχείρηµα της ΕΚΕ
Το επιχείρηµα του Κώστα Αποστόλου πάντως, -που προφανώς εκφράζει και τα άλλα µέλη της ΕΚΕ, της οποίας ηγείται- για να υπερασπιστεί την κυοφορούµενη σκέψη για µίνιµουµ τιµή 20 λεπτά το κιλό, είναι ότι «οι όγκοι που παρέδωσαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν περί τους 277.000 τόνους, ενώ για φέτος εκτιµάται ότι θα ξεπεράσουν αρκετά τους 400.000 τόνους. Στην ουσία τα χρήµατα που θα µπουν στην τσέπη τους θα είναι περισσότερα και ως εκ τούτου συγκριτικά η φετινή τιµή θα είναι θεαµατικά καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή».

Όπως όµως αναφέρουν οι παραγωγοί, πρόκειται για µη σοβαρό επιχείρηµα. «Με την ποιοτική υποβάθµιση που έχουν υποστεί οι φυτείες, λόγω της µικροκαρπίας και των επιπτώσεων από τις καιρικές συνθήκες, στην κλάση Α θα είναι πολύ λίγα ροδάκινα, κατά συνέπεια αυτό που λέει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, δεν στέκει», τόνισε ο ∆ηµήτρης Σιουλάκος. Στο ίδιο µήκος κύµατος ο Σταύρος Γρηγοριάδης από την Οµάδα Παραγωγών Πέλλας, υπερθεµάτισε τονίζοντας χαρακτηριστικά «το τονάζ µπορεί να είναι µεγαλύτερο φέτος, όµως η ζηµιά από τις µονίλιες και τη µικροκαρπία µπορεί να φτάνει έως και το 40%-50%, που σηµαίνει ότι ποιοτικό προϊόν θα είναι λίγο. Και τέλος πάντων αν η πρώτη ύλη είναι αρκετή, τότε γιατί τα εργοστάσια ένα µετά το άλλο µειώνουν τις βάρδιες τους; Ας µας το πουν οι βιοµήχανοι και να καταλάβουν πως δεν είµαστε εχθροί, αλλά συναγωνιστές, οι οποίοι έχουµε τον ίδιο σκοπό, να στηρίζει ο ένας τον άλλο, για να κερδίζει το προϊόν µερίδια σε νέες αγορές».

Πατάνε στις συµφωνίες µε το λιανεµπόριο

Το άλλο «πάτηµα» που βρίσκουν οι κονσερβοβιοµήχανοι για να ντύσουν µε ένα µανδύα επιτακτικότητας το να κρατηθούν χαµηλά οι τιµές, είναι η επίκληση από τη µια των προβληµάτων που έχει η παραγωγή µέχρι στιγµής και από την άλλη οι τιµολογιακά χαµηλότερες συµφωνίες που έχουν υπογραφεί για τη φετινή σεζόν µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ.

Όσον αφορά δε, στο επιχείρηµα για τις φετινές συµφωνίες µε τις λιανεµπορικές αλυσίδες, υποστήριξε ότι «εξαιτίας της υπερπροσφοράς, είναι σε σηµαντικά φθηνότερες τιµές σε σχέση µε πέρυσι», προσθέτοντας πως η φετινή παραγωγή τελικού προϊόντος, µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, θα κυµανθεί σε πάνω από 12 εκατ. κιβώτια και ίσως να προσεγγίσει τα 15 εκατ. κιβώτια, όταν πέρυσι η αντίστοιχη παραγωγή ήταν στα 8,5 εκατ. κιβώτια.

Εκρηκτικό κλίµα στη Βέροια

Το βαρύ κλίµα πάντως, έναντι της τακτικής της µεταποίησης να µην αποκαλύπτει ακόµη τις προθέσεις της ήταν κάτι παραπάνω από ορατό στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα στη Βέροια, όπου η πάνδηµη απαίτηση των 60-70 εκπροσώπων παραγωγών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, ήταν να σταµατήσει άµεσα το έγκληµα που γίνεται για πολλοστή φορά και φέτος. Μάλιστα χαρακτηριστικά σηµείωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Γαλατάδων, Γιώργος Τσόλκας «κάθε µέρα συγκοµίζονται 300 τόνοι συµπύρηνων στην περιοχή µας και κανείς δεν ξέρει τι τιµή θα ισχύσει. Αυτή είναι η αγωνία µας».




Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-08-2017 12:31george

οι εκτιμησεις του κ.Αποστολου ποτε δεν επαληθευονται .ΕΥΤΥΧΩΣ!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία