BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

ΕΚΕ: Στα 183.000 στρέμματα το συμπύρηνο το 2017

Αλματώδης διαπιστώνεται η αύξηση της καλλιέργειας του συμπύρηνου ροδάκινου, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΕ, τα οποία δείχνουν ότι το 2014 είχαμε 117.000 στρέμματα, το 2015 έγιναν 161.000, το 2016 αυξήθηκαν σε 172.000 και το 2017 σε 183.000.

2
2

Βρείτε εδώ σχετικό πίνακα με τα Στατιστικά στοιχεία ΕΚΕ για την παραγωγή στο συμπύρηνο ροδάκινο.pdf

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, αναφέρει ότι «Τουλάχιστον 70.000 στρέμματα από αυτά μπήκαν ή μπαίνουν στην παραγωγή τώρα. Πιθανολογείται ότι υπάρχουν και αδήλωτα.

Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να φανεί η δυναμικότητα της καλλιέργειας. Οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογα χαμηλές.

Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός υπάρχει. Τι θα γίνει αν-όταν έχουμε κανονική παραγωγή;  Και το εύλογο ερώτημα: είναι διαχειρίσιμη μια παραγωγή που ενδεχομένως υπερβαίνει τους 450.000 τόνους;

Η απάντησή του είναι δύσκολη, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, ο ανταγωνισμός, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα εμπορικά εμπόδια (δασμοί), οι ενέργειες προώθησης κ.τ.λ.

Αυτά όμως ισχύουν για όλα τα προϊόντα που εξάγονται. Φυσικά με την κομπόστα και τον χυμό ισχύουν ακόμη περισσότερο αφού εξάγονται ουσιαστικά στο σύνολό τους. Δεν υπάρχει άλλο προϊόν στη χώρα μας που να εξάγεται στο σύνολό του.

Πίσω απ’ όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν τα εργοστάσια που παράγουν και οι αγρότες που καλλιεργούν.  Είναι προφανές ότι τόσο η κάθε εταιρεία, όσο και ο κάθε παραγωγός, αντιμετωπίζει την κατάσταση σκεπτόμενος τη θέση του.  Έχει γι’ αυτόν η παραγωγή ανάλογη ανταμοιβή; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι.  Ο παραγωγός που καλλιεργεί σωστά, έχει καλή ποσοτική / στρέμμα απόδοση και ανάλογη ποιότητα, ναι έχει και λογική ανταμοιβή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι διαβατήριο για όλα τα προϊόντα και πολύ περισσότερο τα φρούτα, είναι η κατάλληλη ποιότητα.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε το κόστος της καλλιέργειας να εκτινάσσεται από εξωγενείς παράγοντες (ασφαλιστικά, φορολογικά, κτλ).  Η βιομηχανία φυσικά δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους στο σύνολό της.

Αυτό όμως που επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους παραγωγούς μας είναι ότι όταν η βιομηχανία παραλαμβάνει σωστό ποιοτικά ροδάκινο, εγγυάται την απορρόφηση του σε λογική τιμή. Και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ποιοτικό ροδάκινο είναι αυτό που είναι κίτρινο, χωρίς ασθένειες και σε κατάλληλο μέγεθος έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα».

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-01-2018 17:59Xaris

Κατωτερη τιμη στον παραγωγο 0,25 λπτ με την καταλληλη ποιοτητα...στοπ φυτεματος στα 200.000 στρεμματα...

Απάντηση

12-12-2017 18:14γιωργος

οποιος εχει ποιοτητα εχει και ανταμοιβη;ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία