BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Οι βροχές φέρνουν φουζικλάδιο σε μηλιές και αχλαδιές

Οι βροχοπτώσεις που αναμένονται κατά τόπους, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών από φουζικλάδιο σε μηλιές και αχλαδιές.

Μεγάλοι οι παίκτες για τα μήλα της Ευρώπης

0
0
Σημειωτέον  ότι οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται σε ευπαθή στάδια ανάπτυξης του δέντρου, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης

Συνιστάται επέμβαση με προστατευτικά μυκητοκτόνα πριν τις βροχοπτώσεις ή επέμβαση με θεραπευτικά μυκητοκτόνα έως και 96 ώρες μετά την περίοδο προσβολής, εφόσον δεν έγινε πρόσφατη επέμβαση

Ωίδιο μηλιάς

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωίδιου. Οι νεαροί τρυφεροί ιστοί είναι ευπαθείς στις μολύνσεις. Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.

Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδιο.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά του Φουζικλάδιου (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Captan (2-4), Cyprodinil + Tebuconazole (1), Difenoconazole (3), Dithianon (3-6), Dithianon + potassium phosphonates (6), Dithianon + Pyrimethanil (2), Pyrimethanil (4), Tebuconazole (2).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά του ωιδίου (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Bupirimate (3), Cyflufenamid (2), Triadimenol (4).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων με ταυτόχρονη δράση σε Ωίδιο-Φουζικλάδιο (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan + Trifloxystrobin (3), Dithianon + Pyraclostrobin (3), Fluopyram + Tebuconazole (2), Fluquinconazole + Pyrimethanil (2), fluxapyroxad (3), Kresoxim-methyl (3), Myclobutanil (4), Penthiopyrad (2), Sulphur (8, όχι στην άνθηση), Tebuconazole (1), Tebuconazole + Trifloxystrobin (3), Trifloxystrobin (3).

 

Βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς

Ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την αχλαδιά. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες είναι ευπαθείς στο βακτηριακό κάψιμο. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξηράνει παραγωγικά δένδρα.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου. Συνιστάται άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Aureobasidium pulluans (4), Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum D747 (6), Bacillus subtilis (4), fosetyl (3), Laminarin (7), Prohexadione calcium (2).

Από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να επιθεωρείτε τα κτήματα και να αφαιρείτε και να καίτε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50-60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Επίσης να αφαιρείτε τους ταχυφυείς και τα παραβλάσταρα. Να απολυμαίνετε τα εργαλεία με εμβάπτιση σε διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% για 2 - 3 δευτερόλεπτα μετά από κάθε δένδρο. Μετά το τέλος των εργασιών να πλένετε και να λαδώνετε τα εργαλεία, διότι η χλωρίνη είναι ισχυρό οξειδωτικό.

 

Μονίλια πυρηνόκαρπων

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων.

Συνιστάται άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση.

Εάν παραταθεί η άνθηση και συνεχιστεί ο βροχερός καιρός μπορεί να χρειαστεί επανάληψη.

Να δοθεί προσοχή στην επιλογή των σκευασμάτων για την επίπτωση στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών και στις μέλισσες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία