BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Συνεχίζεται η έξοδος των ακμαίων του ερύτομου στις αμυγδαλιές της Θεσσαλίας

Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η έξοδος των ακμαίων του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του νομού Μαγνησίας.

Με τις βροχές οι πρώτες ζημιές από φώμοψη στις αμυγδαλιές της Θεσσαλίας

0
0

Σύμφωνα με τα στοιχεία η έξοδος του ευρυτόμου ξεκίνησε σε περιοχές του νομού Λάρισας (Καλαμάκι, Συκούριο, Αμπελώνα) στις 7-10 Απριλίου (με 4-6 άτομα ακμαία ανά κλωβό).

Το ευρύτομο (Εurytoma Amygdali), όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, είναι ο σημαντικότερος εχθρός της Αμυγδαλιάς διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα  στο δέντρο και έχει μία  γενεά το έτος.

Οι ειδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές τα εξής:

1) Να γίνει έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμηση των ακμαίων του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του νομού Λάρισας.

2) Να συνεχισθούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του νομού. Μαγνησίας.

3) Επανάληψη των ψεκασμών στις πρώιμες και όψιμες περιοχές των νομών Μαγνησίας και Λάρισας ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου. Όταν ο καιρός είναι ομιχλώδης – νεφοσκεπής και κρύος δεν ψεκάζουμε (λόγω μειωμένης δραστηριότητας του εντόμου).

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: deltamethrin Phosmet (IMIDAN) και άλλα επιτρεπόμενα για την Αμυγδαλιά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία