BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Από τ' αποδυτήρια το pressing στο συμπύρηνο

Με pressing, δηλαδή πίεση, από τα αποδυτήρια, ξεκινάει για μια ακόμη φορά η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), εν όψει της νέας περιόδου παραλαβής του βιομηχανικού ροδάκινου, γεγονός που προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών, στις πλάτες των οποίων οργανώνεται κάθε χρόνο η προσπάθεια της βιομηχανίας για την κατάκτηση των διεθνών αγορών.

Από τ' αποδυτήρια το pressing στο συμπύρηνο

1
1

Πιστή στην προσφιλή της τακτική η ΕΚΕ, δια του ισόβιου προέδρου της Κώστα Αποστόλου, ανεβάζει για μια ακόμη φορά τον πήχη των ποιοτικών προδιαγραφών για τις φετινές παραλαβές ροδάκινου, χωρίς να προαναγγέλλει κάτι ανάλογο για την τιμή παραγωγού, η οποία παραμένει ασαφής και προφανώς επιδιώκεται να κινηθεί βάσει της προσφοράς πρώτης ύλης και στα όρια της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων.

Στην αναγγελία της ΕΚΕ για μέσο βάρος καρπών στα 160-170 γραμμάρια και για ελάχιστο βάρος στα 120 γραμμάρια (στις φετινές παραδόσεις), απαντάει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, τονίζοντας επί της ουσίας ότι η συνεχής συμπίεση των απολαβών του παραγωγού, είτε από την βιομηχανία είτε και από την Πολιτεία, οδηγεί με βεβαιότητα στην εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας, εξέλιξη η οποία δεν ωφελεί κανέναν.

Με τη σειρά που εκδόθηκαν, οι ανακοινώσεις βιομηχάνων και παραγωγών έχουν ως ακολούθως:        

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος

Συμπύρηνο ροδάκινο- ποιοτικές προδιαγραφές

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας για την αναγκαιότητα παράδοσης στις βιομηχανίες κατάλληλης ποιότητας.


(Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Κώστας Αποτόλου)


Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κομπόστα ροδάκινου, αλλά και ο χυμός του και το κατεψυγμένο του προϊόν, κατέκτησαν εδώ και πολλά χρόνια την παγκόσμια αγορά. Αυτό στηρίχτηκε σε δύο προϋποθέσεις:

1) την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος

2) το ανταγωνιστικό κόστος

Δυστυχώς, την προηγούμενη χρονιά, παρά την επαρκή ποσότητα, η ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, υποβαθμισμένη, με κύρια χαρακτηριστικά τη μικροκαρπία και τα άγουρα-πράσινα ροδάκινα.   Αυτό δημιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος.

Φέτος εκτιμάται ότι αναμένεται καλύτερη ποιότητα, κυρίως μέγεθος, λόγω περιορισμένης σχετικά καρπόδεσης, που μείωσε το κόστος του αραιώματος. Οι παραγωγοί μπορούν να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος για να ξανακατακτήσουμε τις αγορές.

Αυτό απλά σημαίνει να παραδώσουν ροδάκινα ΚΙΤΡΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΜΕ ΜΕΣΟ ΒΑΡΟΣ 160-170 gr. ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ 120 gr.

 

Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας

Βέροια 22/6/2018

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες  η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και θεωρούμε  απαραίτητο να ενημερώσουμε και μείς την Ε.Κ.Ε.  για την αναγκαιότητα της ανάλογης «τιμής» στην κατάλληλη ποιότητα.

Ευχαριστούμε την Ε.Κ.Ε. και τον κύριο Κ. Αποστόλου που αναγνωρίζει ευθαρσώς ότι η κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς στην κομπόστα αλλά και στο χυμό και το κατεψυγμένο προϊόν οφείλεται σε δύο βασικές  προϋποθέσεις  (όπως αναφέρεται και στην προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΕ).

1) Την  άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος

2) Το ανταγωνιστικό  κόστος.

Να σημειώσουμε λοιπόν το αυτονόητο. ότι δηλαδή  κάποιοι μόχθησαν και ξοδεύτηκαν  και αγωνίστηκαν για την πρώτη υλη και είναι οι μόνοι που έχουν υποστεί στο πετσί τους τις συνέπειες του ανταγωνιστικού κόστους.

Κι αυτοί είναι οι αγρότες παραγωγοί.


(Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Αναστάσιος Χαλκίδης)


Αν λάβουμε λοιπόν υπ όψιν μας ότι δεν υπήρξε κανείς να στηρίξει  την πάγια απαίτηση μας για καλύτερες τιμές παραγωγού –τέτοιες που να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα κέρδος επιβίωσης.

Αν προσμετρήσει κανείς τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια  τον ΕΦΚΑ τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια το τέλος επιτηδεύματος και μια σειρά από άλλες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις (για τις οποίες ποτέ δεν είδαμε από την πλευρά σας μια δήλωση έστω συμπαράστασης), καθώς και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε έναν ΕΛΓΑ ο οποίος πεισματικά αρνείται κάθε αίτιο ζημιάς, για το οποίο κάθε φορά παρά τις υποσχέσεις του «άλλου»  Αποστόλου δεν αποζημιωνόμαστε.

Εάν σκεφτούμε ότι  στήριξη για την ζημία  που έχουμε υποστεί  από το ΕΜΠΑΡΓΚΟ  δεν είδαμε  ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια.


(Ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου)


Τότε πολύ εύκολα κε Κ. Αποστόλου φτάνουμε στο συμπέρασμα της υποβαθμισμένης ποιότητας της μειωμένης παραγωγής κ.ο.κ.

Και εάν οι ανακοινώσεις σας  δείχνουν  ήπιες και  σε «συναινετικό» δήθεν  κλίμα είναι γιατί και σεις και όλοι αντιλαμβάνονται πως  το μάρμαρο έχει ραγίσει και αυτό μέχρι σήμερα το πλήρωναν μόνο οι παραγωγοί που τώρα   δυστυχώς  παραπαίουν. Το ίδιο και το προϊόν.

Όπως επίσης όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι το επόμενο  μάρμαρο πλέον θα το πληρώσουμε όλοι μας σαν τοπική οικονομία και σαν τοπική κοινωνία.

Γιατί κε Κ. Αποστόλου στην περιοχή μας, όταν καταρρέουν οι αγρότες τότε καταρρέουμε όλοι μαζί.

Για τον Α.Σ.Γ. ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο πρόεδρος Αναστάσιος Χαλκίδης

Ο Γενικός γραμματέας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου


Στρεμματική ενίσχυση ή de mininis ζητούν οι κερασοπαραγωγοί Έδεσσας

Την ένταξη της φετινής παραγωγής κερασιού στην περιοχή του Δήμου Έδεσσας σε καθεστώς στρεμματικής  κοινοτικής ενίσχυσης ή de minimis ή σε καθεστώς οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν οι καλλιεργητές της περιοχής. Μάλιστα, σε σχετικό υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άγρας, τονίζεται η ανάγκη στήριξης των κερασοπαραγωγών του Δήμου Έδεσσας του νομού Πέλλας, που επλήγησαν από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές αγοράς λόγω της καλής παραγωγής του εν λόγω προϊόντος αλλά και από το ρωσικό εμπάργκο, θα θέλαμε να διερευνήσετε την πιθανότητα ένταξης.

Σημειωτέον ότι την έντονη διαμαρτυρία του για τη δεινή οικονομική κατάσταση και απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι κερασοπαραγωγοί του Δήμου Έδεσσας αλλά και άλλων περιοχών του νομού και της υπόλοιπης χώρας, εκφράζει ο Γιώργος Καρασμάνης καταθέτοντας στη Βουλή αναφορά με το σχετικό υπόμνημα του συνεταιρισμού Άγρας.


Φέτος, όπως τονίζεται στην επιστολή του συνεταιρισμού, την αρχική αισιοδοξία που εύλογα δημιουργούσε η ικανοποιητική φετινή σοδειά για ένα καλό εισόδημα και μια «ανάσα» από τις ζημιές των προηγούμενων χρόνων, έχουν διαδεχθεί η αγωνία και η απελπισία καθώς, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του συνεταιρισμού Άγρας, στο νομό και ειδικότερα στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας, όπου το κεράσι αποτελεί μονοκαλλιέργεια, τη φετινή χρονιά, παρά τα κατά διαστήματα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες συνέτειναν – σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια – σε μια πολύ καλή σοδειά.

Δυστυχώς όμως, διαπιστώνεται μια πρωτοφανής  στενότητα στην προώθησή της, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Επισημαίνεται επίσης ότι λόγω του εμπάργκο, μηδενικές είναι και οι εξαγωγές στη ρωσική αγορά που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες, με συνέπεια να εξελίσσεται η χρονιά στη χειρότερη της τελευταίας τριετίας.

Γι’ αυτό οι καλλιεργητές της περιοχής ζητούν την ένταξη της φετινής παραγωγής σε ένα καθεστώς ενίσχυσης, όπως στρεμματική κοινοτική ενίσχυση ή de minimis, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ακόμη χρονιάς.  

 

Ολόκληρο το υπόμνημα του Α.Σ. Άγρας έχει ως εξής:

Αγροτικός Συνεταιρισμός Άγρας Δήμου Έδεσσας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,                                                             

Όπως γνωρίζετε, στο νομό Πέλλας και κυρίως στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας, όπου αποτελεί και μονοκαλλιέργεια, παράγεται το 60% της συνολικής ποσότητας κερασιού της χώρας. Ειδικά τη φετινή χρονιά, οι  κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται από τη μία καλή παραγωγή του προϊόντος, ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, κι από την άλλη να υπάρχει πρωτοφανής  στενότητα στην προώθησή του, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι εξευτελιστικές και να μην καλύπτουν ούτε το ήδη αυξημένο, κόστος παραγωγής.

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι η αγορά της Ρωσίας, που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο. Τρανή απόδειξη αυτού είναι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 2013 η Ελλάδα εξήγαγε στη Ρωσία 8.579 τόνους κερασιών συνολικής αξίας 12,1 εκατ. ευρώ, το 2014, μειώθηκε λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία στους 6.168 τόνους συνολικής αξίας 8,6 εκατ. ευρώ ενώ από το 2015 και μετά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη ρωσική αγορά είναι δυστυχώς μηδενικές.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια να ανοίξουν και νέες αγορές ώστε μέσω τρίτων χωρών να προωθηθούν κάποιες ποσότητες και στην αγορά αυτή, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό κατά τη φετινή χρονιά.

Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ευαισθησία του προϊόντος, που δεν δίνει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αποθήκευσης και σταδιακής προώθησης του στην αγορά, όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα (π.χ. μήλα, κλπ.).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των κερασοπαραγωγών του Δήμου Έδεσσας του νομού Πέλλας, που επλήγησαν από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές αγοράς λόγω της καλής παραγωγής του εν λόγω προϊόντος αλλά και από το ρωσικό εμπάργκο, θα θέλαμε να διερευνήσετε την πιθανότητα ένταξης της φετινής παραγωγής κερασιού στην περιοχή του Δήμου Έδεσσας, σε καθεστώς στρεμματικής  κοινοτικής ενίσχυσης ή de minimis ή σε καθεστώς οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός επιπλέον ότι για την τριετία 2016-2018, δεν έχουν χορηγηθεί ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ποσό των οποίων να υπερβαίνει το ανώτατο όριο της τριετίας 2016 – 2018 όπως αυτό καθορίζεται στον κοινοτικό Κανονισμό 1408/2013 (δηλαδή το ποσό των 109.260.000 ευρώ) θεωρούμε ότι θα μπορούσατε να στηρίξετε οικονομικά τις πληγείσες περιοχές, όπως είναι ο Δήμος Έδεσσας, καθώς η απώλεια του εισοδήματος από την μηδενική ουσιαστικά ζήτηση, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της οικονομίας του συγκεκριμένου Δήμου, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή κερασιού.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού

Πέτκος Χρήστος

 

Τεράστιες ευθύνες καταλογίζει στον υπουργό ο Γιώργος Καρασμάνης

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας Γιώργο Καρασμάνη, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας της, ουδέποτε έκανε την παραμικρή αναφορά στα Συμβούλια Υπουργών ή στον Επίτροπο Γεωργίας για το συνεχιζόμενο εμπάργκο και τις δραματικές επιπτώσεις του στις εξαγωγές μας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη υπό τον Καρασμάνη ηγεσία, που στην ολιγόμηνη θητεία της είχε κάνει δεκαέξι παρεμβάσεις στα Συμβούλια Υπουργών και στον Επίτροπο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Ευρώπης για την κήρυξη του εμπάργκο και την απώλεια της μεγάλης ρωσικής αγοράς, αλλά και την οφειλόμενη κοινοτική αλληλεγγύη για την στήριξη των πληττόμενων παραγωγών μας! Αν ο πρώην Υπουργός είχε προλάβει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα βρίσκονταν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα!

Υπενθυμίζεται, ότι επί υπουργίας Καρασμάνη, στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλήφθηκαν δύο σημαντικότατα μέτρα: Το Μ4 με προϋπολογισμό 275 εκατομμύρια για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και το Μ9 με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια για τη στήριξη των υπαρχουσών Ομάδων Παραγωγών και τη δημιουργία νέων ισχυρών Ομάδων. Δύο μέτρα ¨κομβικά¨ για την στήριξη της παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας, τα οποία η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και καθυστέρησε να προκηρύξει, και μέχρι σήμερα υπάρχουν συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ! Μέτρα που, αν είχαν ενεργοποιηθεί, θα είχαν υπάρξει νέες επενδύσεις και νέες μεταποιητικές μονάδες, καθώς και νέες ισχυρές Ομάδες Παραγωγών, αλλά και εκσυγχρονισμός των ήδη υφισταμένων, για την συγκέντρωση, συντήρηση, προώθηση και διακίνηση της παραγωγής μας. Ταυτόχρονα δε, είχε προγραμματίσει το άνοιγμα σημαντικών αγορών Τρίτων Χωρών, μέσω Προγραμμάτων Προώθησης.

Όπως επίσης στράφι πήγε και η συμφωνία που είχε πετύχει ο πρώην Υπουργός με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την απορρόφηση από ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους εστίασης μεγάλων ποσοτήτων φρούτων, ροδάκινου, κερασιού, βερίκοκου κλπ για κατανάλωση από τα εκατομμύρια των τουριστών μας, με παράλληλη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Και ακόμη, η ανάλογη συμφωνία για ένταξη στο σιτηρέσιο των ενόπλων δυνάμεων, των νοσοκομείων κλπ.

Και μόνον με την υλοποίηση αυτών των μέτρων, οι καλλιεργητές μας δεν θα έμεναν σήμερα με τη σοδειά τους αδιάθετη, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, όντας από πάνω αντιμέτωποι με τα αντιαγροτικά μέτρα της Κυβέρνησης: τον υπερδιπλασιασμό και τριπλασιασμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών συντελεστών, την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, τον μη υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ως δαπανών, τις παρακρατήσεις στις προκαταβολές αποζημιώσεων και τόσα άλλα…

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2018 15:32γιωργος

"....μειωσε το κοστος του αραιωματος" λεει ο κ. Αποστολου.Το οτι ολες οι αλλες καλλιεργητικες φροντιδες εγιναν στο ακεραιο με ολα τα εξοδα που αναλογουν στην παραγωγη για τον κ,Αποστολου ειναι "ψιλα γραμματα"

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία