BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Πολιτική διελκυστίνδα η πρόσκληση για δήλωση ζημιάς στα πυρηνόκαρπα

Από μέρα σε μέρα και από βουλευτή σε βουλευτή κινείται η διαδικασία για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα (επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, κεράσια κ.α.) με τον ΕΛΓΑ να καθυστερεί τη σχετική αναγγελία – πρόσκληση, έως ότου ωριμάσουν οι «μικροκομματικές» αναζητήσεις που συνοδεύουν συνήθως συμβάντα αυτού του είδους.

Πολιτική διελκυστίνδα η πρόσκληση για δήλωση ζημιάς στα πυρηνόκαρπα

5
0

Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψη η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζει η γνωστή Κοινοπραξία, τότε είναι πολύ πιθανό, όπως λένε οι πληροφορίες, η αναγγελία – πρόσκληση του ΕΛΓΑ να έρθει μέχρι την Παρασκευή, μαζί με τη δικαστική απόφαση για έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών.  

Εν τω μεταξύ, στα ψυγεία οδηγούνται αυτές τις μέρες όσα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν ανταπεξέλθει στην κακοκαιρία και δεν έχουν προσβληθεί από την μονίλια που έκανε έντονη την εμφάνισή της αμέσως μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Ιουνίου, ειδικά στις πεδινές φάρμες, αναγκάζοντας κατά κάποιο τρόπο το εμπόριο να διακόψει προσωρινά τις παραλαβές, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα με τις ποιότητες.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις περιοχές καλλιέργειας των ροδάκινων αναφέρουν ότι η «καχυποψία» είναι διάχυτη στην αγορά, με τους συνήθεις αγοραστές να αποφεύγουν την εμπλοκή σε παραλαβές μεγάλων ποσοτήτων, καθώς το πρόβλημα με κάποια φορτία τις πρώτες μέρες του Ιουλίου ήταν έντονο. Αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι οι προσβολές στις μεγάλες φάρμες των πεδινών περιοχών θα έστρεφε τη ζήτηση στις ορεινές περιοχές, όπου, η οψιμότητα της παραγωγής, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και η καλύτερη καλλιεργητική φροντίδα των δένδρων, εξασφαλίζει ένα καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα.



Αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Fresher που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Ιουλίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda


Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν πλήρως. Οι μεσίτες και έμποροι που επισκέφθηκαν αυτές της μέρες τις περιοχές του Αμυνταίου και του Βελβεντού ήταν πολλοί, ωστόσο οι πράξεις παραλαβής προϊόντος ήταν περιορισμένες. Όλοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι το πρώτο κύμα των ασθενειών που εκδηλώθηκαν μετά τις βροχές έχει περάσει, έτσι ώστε να ξέρουν ότι το προϊόν που θα παραλάβουν δεν είναι πειραγμένο, επομένως θα αντέξει όσο χρειάζεται και στο ράφι.

Αυτό υποχρεώνει τους παραγωγούς, είτε μεμονωμένους είτε συνεταιρισμένους, να αναζητούν λύσεις αποθήκευσης για λίγες μέρες στα ψυγεία, τουλάχιστον εκείνου του μέρους της παραγωγής που δεν μπορεί να παραμείνει στα δένδρα. Αυτές τις μέρες στο Αμύνταιο π.χ. οι καλλιεργητές συλλέγουν την ποικιλία νεκταρινιών Big Top, όπως και λευκόσαρκα ροδάκινα της ποικιλίας Royal Summer, τα περισσότερα εκ των οποίων οδηγούνται πρώτα στα ψυγεία.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι παρά το «πάγωμα» της αγοράς για λίγες μέρες, οι λίγες πράξεις που γίνονται δείχνουν συντήρηση των τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως στη «μαύρη αγορά», διατέθηκαν αυτές τις μέρες νεκταρίνια με 45 λεπτά το κιλό, ενώ εκφράζεται η πεποίθηση, τουλάχιστον από την πλευρά των παραγωγών ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμα καλύτερα, μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα με την αντοχή των καρπών στις ασθένειες και γενικά επιβεβαιωθεί η ποιότητά τους. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε, ότι τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έχουν απομείνει είναι πολύ λίγα, οι κύριοι όγκοι έχουν φύγει και η καταναλωτική ζήτηση θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.



Το σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουλίου


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε γενικές γραμμές η αγορά στα επιτραπέζια ροδάκινα φέτος κινήθηκε πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές, οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν πολύ καλά με μεγάλο μέρος των πράξεων πάνω από τα 60 λεπτά το κιλό και διατηρήθηκαν σε ενδιαφέροντα επίπεδα, αφού πολύ λίγα φορτία έφυγαν με τιμή κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό. Βέβαια, τα παιχνίδια του καιρού ανακάτεψαν κάπως την κατάσταση και έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς που είδαν ξαφνικά τους καρπούς να σαπίζουν πάνω στα δένδρα. Εδώ, είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των παραγωγών, εκεί όπου βεβαιώνεται η έκταση της ζημιάς.   

 

Βιομηχανικά ροδάκινα

Περίεργα ξεκίνησε φέτος η καμπάνια με τα βιομηχανικά ροδάκινα, καθώς οι πρώτες παραλαβές προϊόντος από τη μεταποιητική βιομηχανία συνέπεσε με την εκδήλωση των ασθενειών, ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με προϊόν που μεταποιήθηκε χωρίς να έχει τις ποιοτικές προδιαγραφές που επιβάλλονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι μυκητιάσεις να εκδηλώνονται ακόμη και σε κονσερβοποιημένο προϊόν (κομπόστα κ.α.).  Όλα αυτά έχουν υποχρεώσει την βιομηχανία να είναι πιο προσεκτική στις παραλαβές και στη διαλογή, κάτι που αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από την πλευρά των παραγωγών. Η ανησυχία μεγαλώνει από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των παραλαβών γίνεται με ανοικτή τιμή και χωρίς κανείς να ξέρει τι έχει λαμβάνειν ακόμα και για τις ποσότητες που επιβεβαιωμένα είναι καλές ποιοτικά.

 Το σίγουρο είναι ότι και στα συμπύρηνα ροδάκινα οι ποσότητες που θα ξεκαθαρίσουν ποιοτικά θα είναι πολύ λιγότερες απ’ αυτές που ανέμενε αρχικά η βιομηχανία, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή παραγωγού θα πρέπει να κινηθεί αρκετά υψηλότερα από τα 25 λεπτά, που είχε βάλει ως «πλαίσιο» η βιομηχανία, ανεβάζοντας μάλιστα στην αρχή τον πήχη των προδιαγραφών όσον αφορά το ελάχιστο (120 γραμμάρια) και μέσο μέγεθος (160-170 γραμμάρια) των καρπών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία