BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Τα συμπύρηνα δεν φτάνουν, αλλά γκρίνια για τα πράσινα

Μια από τις πιο «άστατες» χρονιές διέρχεται φέτος η αγορά στο συμπύρηνο ροδάκινο, καθώς η παραγωγή υπολείπεται κατά πολύ τα επίπεδα που θα ήθελε η βιομηχανία, Ιταλοί και Βόρειοι γείτονες «κλέβουν» ποσότητες από την εγχώρια μεταποίηση, ενώ, πολλά από τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί για παραδόσεις κομπόστας δυσκολεύουν πολύ τη ζωή των ντόπιων μεταποιητών.

Τα συμπύρηνα δεν φτάνουν, αλλά γκρίνια για τα πράσινα

3
4

Μέσα σ’ όλα αυτά, από τη μια οι εγχώριοι μεταποιητές δεν δείχνουν διάθεση να πληρώσουν το κάτι παραπάνω (από τα 24 λεπτά) για τα καλά συμπύρηνα ροδάκινα, από την άλλη η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, με ότι αυτή αντιπροσωπεύει πλέον, εκδίδει ανακοινώσεις τονίζοντας ότι «οι καλλιεργητές σπεύδουν να παραδώσουν απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου». 

Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό είναι μια αλήθεια, η οποία έχει να κάνει όμως με το γεγονός ότι μετά τις πολλές βροχές τα ροδάκινα (κυρίως της ποικιλίας Andros) δεν αντέχουν για πολύ στο δέντρο κι αν δεν κοπούν λίγο νωρίτερα κινδυνεύουν να σαπίσουν από τη μονίλια. 

H τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΕ έχει ως εξής:

Εκτιμήσεις από την μεταποίηση των πρώιμων ποικιλιών συμπύρηνου ροδάκινου

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών του συμπύρηνου ροδάκινου και αυτές τις μέρες περάσαμε στην ποικιλία Andross.

Για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες μέχρι τώρα ήταν σε πολλές περιπτώσεις προβληματική, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω υψηλών αναλώσεων και τη δυσκολία επίτευξης κατάλληλης ποιότητας κομπόστας που η παγκόσμια αγορά θέλει.

Βεβαίως, το μέγεθος του καρπού ήταν καλύτερο από το περσινό. Και φυσικά, υπήρξαν παράγοντες, κυρίως η μονίλια, που δύσκολά ο παραγωγός μπορεί να αντιμετωπίσει και που οφείλονται στις ιδιαίτερα κακές φετινές καιρικές συνθήκες. Έτσι, χάθηκαν και πολλές χιλιάδες τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου.

Δυστυχώς όμως, άλλη μια φορά, παραδίδονται στα εργοστάσια απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου. Είναι μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά για όλους μας. Υπάρχει ακόμα καιρός να βελτιώσουμε την κατάσταση, αρκεί να θυμηθούμε ότι η ονομασία του προϊόντος μας είναι «κίτρινο συμπύρηνο ροδάκινο» και αυτό αναγράφεται σε όλες τις ετικέτες της κομπόστας.

Η συγκομιδή κίτρινων, κατάλληλης ωριμότητας ροδάκινων, θα βελτιώσει τις αποδόσεις των χωραφιών, θα βελτιώσει το κόστος μεταποίησης και έτσι θα κάνει πραγματικά ανταγωνιστικό το προϊόν μας στην παγκόσμια αγορά. Και να θυμόμαστε πάντα ότι το πράσινο ροδάκινο είναι ακατάλληλο ακόμα και για χυμοποίηση.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

29-07-2018 12:24πολιτης

χωρις τιμη θελετε και ποιοτητα απατεωνες...να κλεισουν τα εργοστασια σας που εκμεταλεβεστε τον κοσμακι για 20ευρω μεροκαματο και τους αγροτες που θελετε τζαμπα τα φρουτα...δρομο!!!

Απάντηση

27-07-2018 23:48Μακης

Πως θα πληρωθεί το ροδακινο που δεν γίνεται κομπόστα και χυμός; Ποιος θα χάσει; εδώ υπαρχει ζημιά ποιος θα την πληρώσει και πότε; παντα το αυγο σπαει στην σύγκρουση με την πέτρα. Ο πανικόςος ειναι κακος σύμβουλος. Ρωτησα εναν παραγωγό σαν εμένα.Το ροδακινο που πουλας στον βιομήχανο εσυ ο αγοράζεις; οχι μου απάντησε. Εδώ σταματαμε

Απάντηση

27-07-2018 16:09Σαββας

Ειναι ασχετος με το αντικημενο ο κ αποστολου.τα ιδια καθε χρονο λεει ας αλαξει την κασετα.τα ροδακθνα φετος ειναι πολητελειας.Με τα 24 θα βγαλουμε και τα νεα που βαλαμε και θα δουλευουν τον αερα μετΑ

Απάντηση

27-07-2018 14:52Θωμας

Καλά δώστε μας 35 λεπτά να βγάλουμε τα έξοδα και αφήστε τις μάγκες φέτος.πηραμε από τις πρώιμες ποικιλίες 1.5 τόνο το στρέμμα με το ζόρι και εσείς θέλετε να τα πάρετε τσάμπα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία