BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Έπληξαν τα μήλα της Αγιάς οι καιρικές συνθήκες

Ακαρπία, χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα «επιτίθενται» στα μήλα της επαρχίας Αγιάς στη Λάρισα.

Στα σκαριά νέα Ομάδα Παραγωγών μήλων στην Πολιανή

13
0

Μετά τη χαλαζόπτωση ήρθε η ανεμοθύελλα το απόγευμα της Δευτέρας 27 Αυγούστου που διήρκησε ως και τα ξημερώματα της επομένης για να «αποτελειώσουν» τα μήλα στην επαρχία Αγιάς στη Λάρισα.

Το θέμα άλλωστε έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό επισημαίνοντας τα εξής:

«Μετά το χαλάζι το Μεγάλο Σάββατο, την ακαρπία που είχε πλήξει την περιοχή, ήρθε και η ανεμοθύελλα να ολοκληρώσει την καταστροφή της παραγωγής λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων και ενώ οι παραγωγοί έχουν κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και με το κόστος παραγωγής αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση εκτίμηση των ζημιών καθώς  οι αγρότες θα μπουν στην συγκομιδή των μήλων σε λίγες μέρες και αντικειμενικά θα καταστραφούν τα χτυπημένα από τον άνεμο μήλα με συνέπεια να δυσκολευτεί η αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς.

Αναγκαιότητα επίσης είναι να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αφού δεν υπάρχει άλλο εισόδημα για τους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καλλιεργητικά έξοδα αλλά και τις ανάγκες των οικογενειών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση, γρήγορη και πλήρη (100%) αποζημίωση των παραγωγών της Επαρχίας Αγιάς του Νομού Λάρισας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.»

Την ίδια ώρα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή μήλων σε μια περίοδο μια ανάσα πριν την έναρξη της περιόδου συγκομιδής τους, πράγμα που προσαυξάνει και άλλο τη ζημιά αν αναλογιστούμε πως οι παραγωγοί έχουν ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και φροντίδες, οι οποίες από την  άλλη έχουν αυξημένα κόστη σε σχέση με τα περυσινά. Και ως εδώ δίχως να ληφθεί υπόψη η ακαρπία με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι.

Γι’ αυτό και κατά την ΕΟΑΣΝΛ κρίνεται απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων και η παροχή αποζημιώσεων που θα ενισχύουν τον παραγωγό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Έτσι, αναγκαία εκλαμβάνεται πλέον η εκτίμηση των ζημιών στο άμεσο μέλλον ούτως ώστε να μην προκύψουν δυσκολίες στην εκτίμηση. Δυσκολίες οι οποίες είναι λογικό να υπάρξουν αφού τα χτυπημένα από τον άνεμο μήλα θα καταστραφούν με την έναρξη της συγκομιδής τους.Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων κρίνεται ,άλλωστε, και από το γεγονός πως πρόκειται για σημαντική ζημιά.

Για την ΕΟΑΣΝΛ όμως δεν αρκούν μόνο τέτοιες ενέργειες καθώς υπεραμύνεται αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε ο παραγωγός να μπορεί να αποζημιώνεται για το σύνολο της ζημιάς του.

Πλήροφορίες: larissanet

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία