BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Νέους δρόμους ανάπτυξης στα θερμοκήπια ανοίγει η γεωθερμία

Φρέσκα κηπευτικά και συγκεκριμένα ντομάτα, αγγουράκι και πιπεριές, θα παράγουν τα νέα σύγχρονα υδροπονικά θερμοκήπια που κατασκευάζουν στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου Ερασμίου, στο νομό Ξάνθης, οι εταιρείες Θερμοκήπια Θράκης κι Αγρόκτημα Θράκης των ομίλων Πλαστικά Θράκης κι Έλαστρον, αξιοποιώντας την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Νέους δρόμους ανάπτυξης στα θερμοκήπια ανοίγει η γεωθερμία

3
0
Η πρώτη φάση της επένδυσης, την οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτύσσεται σε έκταση 40 στρεμμάτων, έχει προϋπολογισμό δαπάνης 4 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία στην αρχή του επόμενου έτους και να κόψει την πρώτη παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2014

Η καλλιέργεια θα γίνεται με την υδροπονική μέθοδο και χρήση του γεωθερμικού ρευστού της περιοχής, που φθάνει σε θερμοκρασία τους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια το νερό θα επιστρέφει στο υπέδαφος.

Στόχος των επιχειρηματιών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Έλλαστρον κ. Στέλιος Κουτσοθανάσης είναι το εγχείρημα να αποτελέσει την πρώτη επένδυση αυτού του είδους που όχι μόνο θα τονώσει την απασχόληση στην περιοχή, αλλά θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα που θα θελήσουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα και δη στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια κηπευτικών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο στάδιο της πρώτης φάσης της επένδυσης, θα απασχολούνται στα θερμοκήπια συνολικά περί τα 40-45 άτομα. Όσον αφορά, εξάλλου, στη διοχέτευση της προσδοκώμενης παραγωγής, εκτός από την εγχώρια αγορά, εμπορικά θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες που προσφέρονται μέσω εξαγωγών στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

Για έναν νέο δρόμο ανάπτυξης που ανοίγεται στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ιδίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέσω της αξιοποίησης της γεωθερμίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Μόσχο Κορασίδη και μεγάλη αποστολή παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ο ορυκτός πλούτος  της χώρας δεν είναι μόνο τα διάφορα μέταλλα ή οι υδρογονάνθρακες, αλλά κυρίως πηγές ανεξάντλητες, η εκμετάλλευση των οποίων αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για πολλές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, προσθέτοντας πως το κράτος, μέσω του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές και την αυτοδιοίκηση, αλλά και τις επιχειρήσεις για την έρευνα και την Τεχνολογία, προκειμένου η τελευταία να έχει κρίσιμη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, μάλιστα, πως συνολικά η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία σε τέτοια εγχειρήματα και ότι προς απόδειξη, ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξέφρασαν την επιθυμία να είναι παρόντες στην τελετή των εγκαινίων της επένδυσης, όταν ολοκληρωθεί.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης σημείωσε ότι για την Περιφέρεια τα γεωθερμικά πεδία στην ευρύτερη περιοχή είναι μια ενοποιημένη περιοχή ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε διάφορους τομείς και παράλληλα αποκάλυψε πως σχεδιάζονται νέα πλάνα για τη χρήση της Γεωθερμίας και την ανάπτυξη διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης της ενέργειας.

Νωρίτερα ο υπουργός και το κλιμάκιο που τον συνόδευε είχαν επισκεφτεί ένα σημαντικό αρδευτικό έργο στη δυτική πεδιάδα του Νέστου η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του κ. Τσαυτάρη, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού που εκκρεμούσε για ένα και πλέον έτος. Πρόκειται για μια κρίσιμη αναπτυξιακή υποδομή, προϋπολογισμου 11,7 εκατ. ευρώ, που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική διαδικασία και θα προσδώσει μακροχρόνια οφέλη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην ποιότητα των νερών άρδευσης των αγροτικών περιοχών της περιοχής.

 

Ας ασχοληθούμε με τα πετρέλαιο που έχουμε πάνω στη γη

Το οδοιπορικό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκλεισε με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, όπου παράγεται η μπίρα Βεργίνα και το τσάι του βουνού με το σήμα Tuvunu. Οι ιθύνοντες της επιχείρησης, υπό τον ιδιοκτήτη κ. Δ. Πολιτόπουλο εξήγησαν στον κ. Τσαυτάρη τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζουν τόσο στην μπίρα, για παραγωγή κριθαριού, όσο και στο τσάι, με εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής και σε χιλιάδες στρέμματα γης, ενώ ο υπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει πιθανά αιτήματα που θα διατυπωθούν στην προοπτική να αναπτυχθεί η εταιρεία.

«Αξιοποιείται ένας γιγάντιος χώρος του τόπου μας, όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του» ανέφερε, μετά την ξενάγησή του στη μονάδα, ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε: «Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε κάτι, από έναν πλούτο που είναι στην επιφάνεια της γης και όχι μόνο στα έγκατά της, όπως είναι τα πετρέλαια και τα αέρια. Το παγωμένο τσάι κάνει 200 δολάρια το βαρέλι. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα ΄πετρέλαια΄ που έχουμε πάνω στη γη: μέντα, χαμομήλι, δυόσμος, λουίζα και τσάι του βουνού» τόνισε ο υπουργός και χαρακτήρισε «στρατηγικό πλεονέκτημα» την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου που προσφέρει η γη, προτρέποντας του νέους να ασχοληθούν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες δυναμικών καλλιεργειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Πολιτόπουλος, ανέφερε ότι στόχος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης είναι αφενός να επεκτείνει τη συμβολαιακή γεωργία στους νομούς της Ροδόπης και του Έβρου, αφετέρου να την εμπλουτίσει, εντάσσοντας στο σχεδιασμό της κι άλλες καλλιέργειες. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί παγωμένα ροφήματα με χαμομήλι, τήλιο, φασκόμηλο, αλλά και συνδυασμός τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία