BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Tο ακριβό ρεύμα διώχνει τους αγρότες από τις αρδευόμενες καλλιέργειες

Αυξημένοι έως και 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για την προηγούμενη καλλιεργητική σεζόν που παραλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες παραγωγοί απ’ όλη τη χώρα λόγω των ανατιμήσεων στο αγροτικό τιμολόγιο αλλά και στο τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Tο ακριβό ρεύμα διώχνει τους αγρότες από τις αρδευόμενες καλλιέργειες

1
1

Αγανακτισμένοι καλλιεργητές κάνουν λόγο για ληστρική αύξηση στο κόστος παραγωγής και για μια ξεκάθαρη απειλή στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομίτσας πολλοί αγρότες από το θεσσαλικό κάμπο αναγκάστηκαν φέτος την τελευταία στιγμή να αλλάξουν τον παραγωγικό προσανατολισμό τους σπέρνοντας σιτηρά σε χωράφια τα οποία αρχικά προόριζαν για αρδεύσιμες καλλιέργειες. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, σε καμία περίπτωση πλέον δεν τους συμφέρει, με τέτοιες τιμές στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο, να επιλέξουν καλλιέργειες που έχουν υψηλές αρδευτικές απαιτήσεις.

Στην επιστολή που ο κ. Κομίτσας αποστέλλει στους υπουργούς Περιβάλλοντος (σ.σ. αρμόδιο για τα τιμολόγια της ΔΕΗ) και Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει τον κίνδυνο εγκατάλειψης παραδοσιακών καλλιεργειών στη χώρα μας καθώς επίσης και ραγδαίας ανόδου στις τιμές των τροφίμων.

Σημειώνει επίσης ότι πάρα πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την εξόφληση των λογαριασμών σε μία περίοδο κατά την οποία ασφυκτιούν, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και την αδυναμία πρόσβασης σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης με λογικά επιτόκια.

Ζητάει, τέλος, να υπάρξει άμεσα εξορθολογισμός της τιμολόγησης του αγροτικού ρεύματος με την ουσιαστική μείωση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα για όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όχι μόνο για τις νυχτερινές ώρες, αφού οι περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους μόνο τη νύχτα.

Αναλυτικά στην επιστολή του, που κοινοποιείται σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο και σε όλη τη χώρα, λόγω των τεράστιων αυξήσεων που καλούνται να πληρώσουν για τη χρήση αγροτικού ρεύματος στα αντλιοστάσιά τους κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Όπως υπογραμμίζουν οι παραγωγοί, στους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν αυτές τις ημέρες και για την ίδια κατανάλωση σε κιλοβατώρες σε σχέση με το 2012, φέτος καλούνται να καταβάλουν στη ΔΕΗ ποσά αυξημένα κατά 50% περίπου.

Η πρωτοφανής αυτή αύξηση στην τιμολόγηση του αγροτικού ρεύματος (το οποίο μόνο αγροτικό δε μπορεί να θεωρείται πλέον)  σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οδηγούν χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την εξόφληση των λογαριασμών σε μία περίοδο κατά την οποία ασφυκτιούν, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και την αδυναμία πρόσβασης σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης με λογικά επιτόκια.

Αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απαγορευτική τιμή του πετρελαίου, οδηγούν σε εκτόξευση του κόστους παραγωγής για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δυναμιτίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Μάλιστα, εξαιτίας του ληστρικού τιμολογίου της ΔΕΗ, πολλοί αγρότες έσπευσαν να μεταβάλουν την τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο σπέρνοντας σιτηρά σε χωράφια, τα οποία προόριζαν για αρδεύσιμες καλλιέργειες. Οι παραγωγοί σημειώνουν με οργή ότι σε καμία περίπτωση δεν τους συμφέρει, πλέον, με τέτοιες τιμές στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο, να επιλέξουν καλλιέργειες που έχουν υψηλές αρδευτικές απαιτήσεις.

Κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί να οδηγήσει μέσα σε λίγα χρόνια, σε εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών στη χώρα μας αλλά και σε ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων, λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής.  

Κύριε Υπουργέ

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, σας ζητούμε να παρέμβετε άμεσα προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της τιμολόγησης του αγροτικού ρεύματος με την ουσιαστική μείωση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα για όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όχι μόνο για τις νυχτερινές ώρες, αφού οι περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους μόνο τη νύχτα.

Σε διαφορετικά περίπτωση θα πρέπει να θεωρείτε βέβαιη τη μαζική εγκατάλειψη από τους αγρότες μας των περισσότερων αρδευόμενων καλλιεργειών ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί δε θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους.

Η κρισιμότητα του προβλήματος απαιτεί μέτρα εδώ και τώρα, πριν είναι πολύ αργά για μία μεγάλη μερίδα των αγροτών μας και για τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας».

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2013 21:32Ένας

Ν'αναρτήσετε στην δημοσιότητα κανένα λογαριασμό που δείχνει αναλυτικά τί τρέχει με το ρεύμα εκεί στο Κιλελέρ και είναι καιρός να στραφείτε και σε άλλες καλλιέργειες.Όχι μόνο βαμβάκια και ξανά βαμβάκια,στραγγίξατε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο και μιλάτε και απο πάνω....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία