BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Προς θεσμοθέτηση περιοχές οργανωμένης μυδοκαλλιέργειας

Στα πρώτα βήματα η μετεγκατάσταση όλων των νόμιμων μονάδων μυδοκαλλιέργειας σε πιο βαθιά νερά.

Προς θεσμοθέτηση περιοχές οργανωμένης μυδοκαλλιέργειας

2
0

Η θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να μπει «φρένο» στο φαινόμενο των παράνομων μονάδων οστρακοκαλλιέργειας και να προστατευτεί μια δυναμική παραγωγική δραστηριότητα, με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη με φορείς του κλάδου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη η ΠΟΑΥ της Πιερίας έχει προχωρήσει μελετητικά, αλλά και σε όλο το πλέγμα των διαδικασιών πιο πολύ από όλες όσες επιχειρείται να θεσμοθετηθούν στην Ελλάδα και αναμένεται να είναι η πρώτη που θα ιδρυθεί στη χώρα.

Το συνολικό πακέτο δράσεων που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, προβλέπει συγκεκριμένα:

Α) Μετεγκατάσταση όλων των νόμιμων μονάδων μυδοκαλλιέργειας σε πιο βαθιά νερά και σε θέσεις που προβλέπει η νέα ΠΟΑΥ, ασχέτως αν δεν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Β). Να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να μισθώσει και τις υπόλοιπες θέσεις που προβλέπονται στις ΠΟΑΥ σε μυδοκαλλιεργητές που το επιθυμούν αλλά σήμερα αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα. Να δοθούν επί της ουσίας νέες άδειες νόμιμης άσκησης μυδοκαλλιέργειας, σε θέσεις που προβλέπονται από την ΠΟΑΥ, παρότι δεν έχει θεσμοθετηθεί αυτή.

Γ) Να επιβληθεί υποχρεωτικά σε όποιον παραγωγό μετεγκαθίσταται σε νόμιμη θέση να κλείνει την παλιά του μονάδα και να την καθαιρεί για να μην προκύψουν φαινόμενα, όπως στην Πιερία για παράδειγμα, που ορισμένοι παραγωγοί μετεγκαταστάθηκαν σε βαθύτερα νερά, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν και τις παλιές τους μονάδες.

Δ) Ό,τι μείνει περιμετρικά των θέσεων που προβλέπονται από τις ΠΟΑΥ, μετά τις μετεγκαταστάσεις να χαρακτηριστεί αυθαίρετο και να ξηλωθεί.

Ε) Το υφιστάμενο εργαστήριο ελέγχου ποιότητας μυδιών να ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα.

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα:

1. το Υπουργείο θα προωθήσει τη διαδικασία για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα της ΠΟΑΥ Πιερίας, η οποία θα είναι η πρώτη πανελλαδικά.

2. θα υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να θεσμοθετηθούν κριτήρια για τους νέους παραγωγούς.

3. δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2017 στους Δήμους Αλεξάνδρειας, Δέλτα και Θερμαϊκού να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση και να καταθέσουν τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο για την ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Η ΣΜΠΕ είναι υποχρεωτική για να θεσμοθετηθεί η ΠΟΑΥ.

4. θα ελεγχθεί παράλληλα και η βιωσιμότητα όλων των φορέων που θα κληθούν να διαχειριστούν τις νέες ΠΟΑΥ.

Στη σύσκεψη υπήρξε συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, από τους δήμους, τους εκπροσώπους των μυδοκαλλιεργητών, πανεπιστημιακούς, τον φορέα διαχείρισης του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία