BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

«Γουρουνοχαρά» στην Ελασσόνα φέρνει η επένδυση που «τρέχει» ο Νίκος Κόντος

Απόλυτα εξοικειωμένα με τα πατήματα του Ολύμπου, όπου κατοικούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι τα αγριογούρουνα, τα οποία επέλεξαν για την οικογενειακή εκτροφή οι γονείς του Νίκου Κόντου ήδη από το μακρινό 1997. Στόχος τους, να προσφέρουν στον γιο τους ένα νέο δρόμο για να διαβεί, άλλωστε και ως προϊόν ήταν σε έλλειψη στην αγορά...

«Γουρουνοχαρά» στην Ελασσόνα φέρνει η επένδυση που «τρέχει» ο Νίκος Κόντος

2
0

«Θέλαµε να δώσουµε στον γιο µας Νίκο, που τελείωνε τότε την στρατιωτική του θητεία έναν νέο δρόµο να διαβεί, κάτι πρωτοποριακό, που θα είχε καλύτερο µέλλον από τα πρόβατα και τα γίδια. Έτσι µε τη γυναίκα µου Κατερίνα, αξιοποιώντας ένα πρόγραµµα Leader το 1997, επιλέξαµε την εκτροφή αγριογούρουνων, ζώων εξοικειωµένων στον Όλυµπο, καθώς ζούνε χιλιάδες χρόνια εδώ, αλλά ως προϊόν ήταν σε έλλειψη στην αγορά» διηγείται ο Αποστόλης Κόντος, τον οποίο η Agrenda συνάντησε µαζί µε τον γιο του, τον 40χρονο σήµερα Νίκο, που έχει αναλάβει την οικογενειακή εκτροφή στο Ζυγουροτόπι Ολυµπιάδας.

Όλα ξεκίνησαν µε 8 θηλυκά

«Οι γονείς µου αγόρασαν από εκτροφείο του νοµού Πιερίας 8 θηλυκά χρονιάρικα προς 100.000 δραχµές το ένα. Μόλις τα περιφράξαµε σε 12 στρέµµατα στο Ζυγουροτόπι Ολυµπιάδας ήρθαν από το βουνό τα αρσενικά και ζευγαρώσαν. Αρχικά η γραφειοκρατία κόντεψε να µας πνίξει, καθώς πάνω από δέκα υπηρεσίες πέρασαν και έλεγξαν για να πάρουµε άδεια ίδρυσης, που έκανε δύο χρόνια για να βγει. Εν τω µεταξύ τα ζώα είχαν φτάσει τα 70 και αρχίσαµε, όταν πια είχαµε όλα τα απαραίτητα χαρτιά, να πουλάµε ζωντανά προς 100.000 δραχµές το ένα ή σφάγια µε 3.000- 5.000 δραχµές το κιλό» σηµειώνει ο Νίκος Κόντος και συνεχίζει:               

«Τα επόµενα χρόνια η ζήτηση του κρέατος αγριογούρουνου αυξήθηκε και η αγορά ζητούσε ολοένα και περισσότερο. Σήµερα,  σε µια εποχή οικονοµικής κρίσης, έχουµε σταθερή πελατεία έµπορους και κρεοπώλες των νοµών Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Αττικής και δίνουµε και ζωντανά κυρίως στα νησιά και περισσότερο στην Κρήτη. Από µας φεύγει µε 4,50- 6 ευρώ το κιλό ανάλογα βέβαια το κοµµάτι και την ποσότητα και στο τσιγκέλι το έχω δει και 15 ευρώ το κιλό» συµπληρώνει ο κ. Κόντος.

∆εκαετίες τώρα, όπως θυµάται ο Κοπατσάρης στην καταγωγή κτηνοτρόφος, τα αγριογούρουνα κατέβαιναν από τον Όλυµπο, «ισοπέδωναν» τα καλαµπόκια και άδειαζαν τα πατατοχώραφα, τρώγοντας τα πάντα στο διάβα τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε στην Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία