BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μία Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση χάνει από πλημμύρες κάθε χρόνο η Ελλάδα

«Η Ελλάδα υποφέρει από λειψυδρία, μαστίζεται από πλημμύρες και χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ισοδύναμη με την Πάτμο. Δηλαδή, πάνω από 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης».

Μία Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση χάνει από πλημμύρες κάθε χρόνο η Ελλάδα

4
1

Αυτό τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, και ερασιτέχνης γεωλόγος, από το βήμα της ημερίδας για την πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Στην ημερίδα με θέμα «Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΓΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Κεντρικής. Μακεδονίας), η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση (ΕΥΕ), ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ) αναπτύχθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η πρόκληση των αιτιών για τα έντονα πλημμυρικά φαινομένα, οι τρόποι αντιμετώπισής τους και τα ζητήματα διαχείρισης υδάτων,.

Στην εκδήλωση, από την εκπρόσωπο του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων/ΑΠΘ (ΚΕΟΔΥ), Ελπίδα Κολοκυθά, τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης γεωλογικών μελετών στις λεκάνες απορροής και η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των υδάτων. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

«Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται παντού, σε όλον τον πλανήτη, και υπαίτιος για τα φαινόμενα της λειψυδρίας και των πλημμύρων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο και αυτός είναι ο δημιουργός της. Με την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί αυτή την κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Γλεζός και σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά και όποιος έχει αντίρρηση «να μας φέρει τα επιχειρήματά του».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τους φυσικούς νομούς αλλά μόνο να τους αξιοποιήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα με δέκα βασικούς κανόνες που είναι οι εξής:

- Αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη.

-Φράγματα στο ύψος των πλευρικών όχθων.

-Να ακυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα.

-Τοξωτά.

-Με υπερχειλίστηρες

-Να θεμελιώνονται στο πιο στενό σημείο της κοίτης.

-Διεύρυνσης λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι.

-Οικολογική λειτουργία.

-Ετήσια εκκαθάριση λεκάνης.

-Ειδικό ανάχωμα για να αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα υψηλά φράγματα

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-01-2018 15:02Βαγγέλης

Δεν πειράζει! Μήπως καλλιεργούμε το υπόλοιπο? Η καλλιεργήσιμη γη θα έπρεπε να ανήκει σε αυτόν που την καλλιεργεί, για ΟΣΟ διάστημα την καλλιεργεί.Οι βοσκότοποι θα έπρεπε να ανήκουν σε όσους βόσκουν ζωντανά, για ΟΣΟ διάστημα τα βόσκουν. Μετά τα παίρνει (με τους ίδιους όρους) ο επόμενος που ενδιαφέρεται. Βέβαια χάνεται το "ιερό" δικαίωμα της ιδιοκτησίας θα πουν οι αγύρτες και οι ηλίθιοι. Και επειδή αποτελούν την πλειοψηφία, η Ελλάδα θα εξαρτάται πάντα, ακόμη και για το φαγητό από την ελεημοσύνη των ξένων. και θα πέφτει στα γόνατα για ένα κομμάτι ψωμί. Κατά τα άλλα "περήφανος ελληνικός λαός" !!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία