BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Συν 1 εκατ. στρέμματα οπωροκηπευτικά ίσον 1 δις επιπλέον Ακαθάριστο Προϊόν

Τα τελευταία χρόνια με την κρίση και την αναμενόμενη μείωση των επιδοτήσεων έχει ξεκινήσει μια τάση αύξησης των καλλιεργειών οπωροκηπευτικών που θα αυξήσει την απασχόληση και θα οδηγήσει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Δυστυχώς η αλλαγή αυτή γίνεται χωρίς καμία καθοδήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο καθώς δεν υπάρχει πλέον σύστημα γεωργικών εφαρμογών και υπό την απειλή της έλλειψης αρδευτικού νερού

Συν 1 εκατ. στρέμματα οπωροκηπευτικά ίσον 1 δις επιπλέον Ακαθάριστο Προϊόν

5
0

Η Θεσσαλία αποτελεί τη µεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας µε περίπου 5.000.000 καλλιεργούµενα στρέµµατα από τα οποία αρδεύονται τα µισά. Χάρη σε αυτά η Θεσσαλία διατηρεί µια ακµαία γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Φαίνεται να έχει µια υψηλότερη ακαθάριστη πρόσοδο κοντά στα 300 ευρώ/στρέµµα έναντι 200 ευρώ/στρέµµα για το µέσο όρο της χώρας. Βέβαια αυτό απέχει πάρα πολύ από τα αντίστοιχα ποσά για το Ισραήλ και την Ολλανδία (1200 ευρώ/στρ και 1800 ευρώ/στρ).

Η διαφορά φαίνεται κυρίως από τη κατανοµή των καλλιεργειών της Θεσσαλίας που καλλιεργεί το 85% των εκτάσεων µε µεγάλες καλλιέργειες και µόνο 15% µε οπωροκηπευτικά, ενώ η κτηνοτροφία έχει µικρή σχετικά ανάπτυξη. Σηµειώνουµε ότι η µέση ακαθάριστη πρόσοδος για µια ξηρική καλλιέργεια είναι 50-100 ευρώ/στρ, µια ποτιστικής µεγάλης καλλιέργειας 200-300ευρώ/στρ ενώ µε τα οπωροκηπευτικά µπορούµε να φτάσουµε και πάνω από τα 2000ευρώ/στρ.

Μια µεταφορά 1.000.000 στεµµάτων από µεγάλη καλλιέργεια σε οπωροκηπευτικά θα µπορούσε να αυξήσει το ακαθάριστο προϊόν της Θεσσαλίας κατά 1 δισεκατοµµύριο χωρίς να υπολογίσουµε αυξήσεις από άλλους τοµείς όπως η µεταποίηση, διακίνηση, µεταφορές κλπ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία