BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μνημόνιο συνεργασίας στην Καρδίτσα για γεωργία ακριβείας

Βιώνουμε την επαναστατική αλλαγή στην καλλιέργεια της γης, καθώς τα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» των περασμένων χρόνων σήμερα γίνονται πράξη, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας το κόστος παραγωγής έως 30-45%, τόνισαν οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι μαζί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Μαρτίου στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών.

Μνημόνιο συνεργασίας στην Καρδίτσα για γεωργία ακριβείας

2
0
Η συνεργασία των τριών μερών, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας με συντονιστή τον Ηλία Αντωνίου, έχει ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones), υποστηρίζουν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια. Η δράση υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ

Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας σύμφωνα με τον κ. Παππά, υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά και η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε αυτή να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει τεράστια βήματα, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», σήμερα γίνονται πράξη μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι προβλέψεις, μέσω των νέων τεχνολογιών, για την κατάσταση της καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και άλλα, γίνονται με ακρίβεια και ταχύτητα, κάτι που θα βοηθήσει απόλυτα τους αγρότες.

Τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες δήλωσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλλιος Ράλλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους.

Για ιδέες που φτάνουν στην εφαρμογή μίλησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, ο οποίος τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο συμμετέχει με μεράκι στη δράση των δύο Υπουργείων. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, ακόμα, η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα», προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Το έργο αφορά 450.000 αγρότες, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, 20 ομάδες καλλιεργούμενων προϊόντων σε πρώτη φάση (με στόχο την ανάπτυξή του στο σύνολο των καλλιεργειών) και παραγωγές από 15 εκατ. στρέμματα στην κορύφωση υλοποίησης της δράσης.

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, συνόδευαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας.

Στην συνέχεια οι δύο Υπουργοί με τους συνοδούς τους πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Καρδίτσας, Φώτη Αλεξάκο, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην πόλη.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Παππάς παρουσίασε στον Φώτη Αλεξάκο μέρος των έργων που δρομολογεί και υλοποιεί το Υπουργείου ΨΗΠΤΕ για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου και των Δήμων. Συμφωνήθηκε, επίσης, να ξεκινήσει μια στενή συνεργασία μεταξύ του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου, Στέλιου Ράλλη, ώστε να μελετηθούν προτάσεις, σχετικές με την υλοποίηση εφαρμογών έξυπνων πόλεων στην Καρδίτσα.

Ο Υπουργός ενημέρωσε, ακόμα, τον Δήμαρχο ότι το αίτημα της πόλης για τη σύνδεση των 11 δημοτικών βιβλιοθηκών της Καρδίτσας στο διαδίκτυο γίνεται αποδεκτό από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ και θα υλοποιηθεί άμεσα. Την ολοκλήρωση του ζητήματος ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Από τη δική του πλευρά, ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγρότες της χώρας, αλλά και της περιοχής ειδικότερα.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Μέριμνά μας είναι να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να τις βοηθάμε να αναβαθμίζονται ψηφιακά και να εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες. Έτσι θα επιτύχουμε το στόχο μας, έτσι θα φέρουμε το “Αύριο, Σήμερα για Όλους”».

Ομιλία

υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Καρδίτσα στην εκδήλωση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για την γεωργία ακριβείας

«Είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή η Αριστοτελική ρήση ότι «η φύση δεν έχει κάνει τίποτα χωρίς λόγο» (φύσις ουδέν εις μάτην εποίησε). Η αλόγιστη όμως και συχνά αμετροεπής  χρήση των φυσικών πόρων  μας έχει οδηγήσει σε καταστάσεις δύσκολες. Κατασπατάληση υδάτινων πόρων, χρήση φυτοφαρμάκων, υπερεκμετάλλευση γαιών   είναι από τα τόσα όσα παραδείγματα όπου  ο καθένας μπορεί να κάνει τις υποθέσεις του.  Το αισιόδοξο όμως είναι ότι και ο άνθρωπος, η επιστήμη, έκανε και κάνει πολλά «εν σοφία».  Κι από αυτήν την αφετηρία θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου.

Αν κάνει κάποιος μια αναδρομή στην ιστορία της αγροτικής παραγωγής και αναλογιστεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί όλες αυτές τις δεκαετίες στην παραγωγική διαδικασία δεν μπορεί παρά να ξαφνιαστεί. Μέσα σε μισό αιώνα οι αλλαγές που έχουν γίνει στο τρόπο της αγροτικής καλλιέργειας  είναι τεράστιες και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που μερικές δεν προλαβαίνουμε να τις αφομοιώσουμε. Οι μηχανικές και μηχανολογικές κατακτήσεις έδωσαν τεράστιες διευκολύνσεις στον αγροτικό παραγωγικό κόσμο.

Σήμερα που ο αγροδιατροφικός τομέας έχει μπει  στην πρώτη θέση της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας σε όλο τον κόσμο, και βέβαια στη χώρα μας,  η καινοτομία, η προηγμένη τεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η εφαρμοσμένη διαστημική πληροφόρηση, έρχονται να βοηθήσουν με τρόπο καθοριστικό στην αγροτική παραγωγή.

Πράγματα που πριν λίγα χρόνια έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία, σήμερα εμφανίζονται με απλή χρηστική αξία της οποίας το μέγεθος δεν έχουμε ακόμη καλά - καλά χωνέψει.  Οι καινούργιοι όροι που τείνουν να καθιερωθούν στην αγροτική παραγωγή δεν είναι νεολογισμοί διανοούμενων αλλά αντιπροσωπεύουν εργαλεία μεγάλης σπουδαιότητας για τον παραγωγό.

Όταν λοιπόν μιλάμε για Γεωργία ακριβείας εννοούμε την χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων που θα μας επιτρέπουν σε όλη τη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής, με ακρίβεια χειρούργου, να προβλέπουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις, να προστατεύουμε την παραγωγή, να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο τελικό προϊόν και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε την αειφορία,  να προστατεύουμε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Στη σημερινή μας αυτή συνάντηση μιλάμε για τα DRONES. Αεροχήματα δηλαδή μη επανδρωμένα ή μάλλον μη στελεχωμένα, για να μην εξεγείρουμε -και δικαιολογημένα - τα φεμινιστικά αντανακλαστικά, με τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε εκτάσεις μεγάλης κλίμακας, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας με ακρίβεια την υπάρχουσα κατάσταση μιας αγροτικής εκμετάλλευσης σε μικρό χρόνο και σε μεγάλες εκτάσεις.

Οι ενσωματωμένες πολυφασματικές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ευκρίνειας, μπορούν να συλλέγουν εικόνες τόσο  από το ορατό όσο και  από το μη ορατό φάσμα της ανθρώπινης όρασης. Στη συνέχεια η αξιοποίηση του υλικού που συλλέγεται μπορεί, μέσω κατάλληλων λογισμικών, να συμβάλει στην υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.

Μπορούμε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τον φυσικό χώρο και να μελετήσουμε την υψομετρία, τις κλίσεις του εδάφους, τις λεκάνες συγκέντρωσης-απορροής νερού, το ύψος των φυτών,  να εντοπίσουμε προβλήματα στη φωτοσύνθεση και κατά συνέπεια την υγεία των φυτών μιας καλλιέργειας.

Μπορούμε να πετύχουμε ακριβή χωρικό εντοπισμό, ανάλυση του εδάφους για τον σχεδιασμό της σποράς ή της μεταφύτευσης, αποτελεσματικότερους αεροψεκασμούς, με την δυνατότητα  χωρικού ψεκασμού με την κατάλληλη ποσότητα ζιζανιοκτόνου, επισκόπηση ανθοφορίας & παρακολούθηση καλλιεργειών σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό την  προληπτική αντιμετώπιση ασθενειών, οργάνωση της συγκομιδής για μια καλύτερη παραγωγή, αποτελεσματικότερη και επαρκή άρδευση καθώς μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια εκατοστού ποιά τμήματα μιας καλλιέργειας χρειάζονται περισσότερο νερό, ταχύτατη ανίχνευση προβλημάτων και ασθενειών. Και όπως καλά γνωρίζετε μία έγκαιρη παρέμβαση με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ικανή να σώσει ολόκληρες καλλιέργειες.

Όλα αυτά όπως είπα και παραπάνω  μπορεί να έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία πριν λίγα χρόνια όμως τώρα έχουν αρχίσει ολοένα και περισσότερο να γίνονται καθημερινά εργαλεία στην αγροτική παραγωγή. Θα φέρω ως παράδειγμα τους παραγωγούς κερασιών της βόρειας Ελλάδας οι οποίοι έχουν ενσωματώσει τα drones στην καλλιεργητική τους διαδικασία. Με τις πολυφασματικές λήψεις εικόνων επισημαίνουν την ωρίμανση των κερασιών καθώς οι νέες ποικιλίες ωριμάζουν από μέσα προς τα έξω και  καταγράφουν τα χρήσιμα οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά τους με τρόπο που να μπορούν να βγουν στην αγορά έχοντας όλα τα στοιχεία εκείνα που τα καθιστούν προϊόντα πρώτης ζήτησης και αξίας.

Και δεν είναι μόνο τα Drones. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας παραγωγός, ο έλληνας αγρότης, είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας. Σήμερα στο ινστιτούτο νανοτεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με εύχρηστες και μη κοστοβόρες μεμβράνες, σε σημείο που να ζητούν την τεχνογνωσία αυτή  οι πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γερμανία και η Αμερική. Τόσο εμείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ίδιος προσωπικά, όσο και υπουργός ψηφιακής πολιτικής, ο Νίκος ο Παπάς, υποστηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια αυτή και πιστεύουμε πως  σύντομα να μπορέσουμε να περάσουμε σε μαζική παραγωγή και να έχει εκτεταμένη εφαρμογή. Το όφελος των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και των επιχειρηματιών στον αγροδιατροφικό τομέα, μπορεί να είναι τεράστιο με την εξοικονόμηση πόρων από την μείωση των δαπανών σε ενέργεια.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, η κυβέρνησή μας,  φύσει και θέση, πιστεύει και έχει αντιληφθεί την σπουδαιότητα του αγροτικού τομέα για την οικονομία του τόπου μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να βρει  σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό και να βγει από την κρίση.

Πέρα λοιπόν από τα συνολικότερα μέτρα που λαμβάνουμε  για τον κόσμο της υπαίθρου και τα κλασσικά εργαλεία που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έχουμε εντάξει στη λογική των πολιτικών μας για την αγροτική οικονομία την ενσωμάτωση της καινοτομίας, της προηγμένης τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας και της εφαρμοσμένης διαστημικής πληροφόρησης.

Το σημερινό πρωτόκολλο συνεργασίας είναι μόνο η αρχή μιας δουλειάς που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και με τη δική σας συνεργασία πιστεύουμε ότι θα είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουμε τον παραγωγικό αγροτικό κόσμο της χώρας μας στις σύγχρονες αγορές εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα εργαλεία».

Ομιλία

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για την παραχώρηση ακινήτου στην Καρδιτσομαγούλα

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του σε δράσεις που στοχεύουν τόσο στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των τοπικών κοινωνιών της Υπαίθρου, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από εξήντα (60) δωρεάν παραχωρήσεις (την τελευταία τριετία) εκτάσεων και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για  το συγκεκριμένο  εξετάσαμε με θετική «ματιά» το αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ενός κτήματος 35 στρ., με σκοπό τη δημιουργία εγκαταστάσεων άθλησης των νέων της ευρύτερης περιοχής της Καρδιτσομαγούλας.

Βεβαίως το Υπουργείο δεν παραμένει απλός «θεατής» των παραχωρήσεων στις οποίες προέβη, αλλά παρακολουθεί και ελέγχει εάν επιτελείται ο σκοπός της παραχώρησης και παρεμβαίνει δραστικά όταν διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τον αρχικό και πραγματικό σκοπό της παραχώρησης.

Επιτρέψτε μου, με αφορμή την παραχώρηση αυτή να αναφερθώ στο νομικό πρόσωπο που ιδρύσαμε  με την επωνυμία: «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΓΑΙΩΝ ΚΑΙ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ  Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο "ΟΔΙΑΓΕ".

Ένας από τους μεγάλους στόχους του Οργανισμού είναι η προστασία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και η καλύτερη αξιοποίησή της πάντα με διαφανείς διαδικασίες και προς όφελος των Ελλήνων αγροτών. Έχουν ήδη καταγραφεί 1.800.000 στρ. αγροτικής γης και εκατοντάδες κτίσματα σε όλη τη χώρα.

Γι’ αυτό προχωράμε όχι μόνο σε διαδικασίες παραχώρησης με σκοπό  την αξιοποίησή τους επωφελεία των τοπικών κοινωνιών και του αγροτικού χώρου, αλλά και  ανάκτησης της παραχώρησης κατά κυριότητα ή χρήση που δεν υπηρέτησε  το σκοπό της παραχώρησης.

Ανακλήθηκαν ήδη εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003-2008 με τριυπουργικές μάλιστα αποφάσεις  για την ίδρυση 17 ξενοδοχειακών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα με μόνη την δήλωση των ενδιαφερομένων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων – ξενοδοχείων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 κατ΄ επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση,  προέβλεπε.

Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν βρέθηκε κανένα κτίσμα. Στην περίπτωσή μας, όμως, πιστεύω και εύχομαι να μην υπάρξει τέτοια περίπτωση. Αντίθετα η παράταση της χρήσης να συνεχίζεται στο διηνεκές.

Καλές νίκες στην ομάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία