BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μείωση των εκτάσεων με ρύζι φέτος στην Αίγυπτο

Καλλιέργεια μόνο στις αιγυπτιακές περιφέρειες του Δέλτα του Νείλου, για εξοικονόμηση νερού.

0
0

Τη μείωση των εκτάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια ρυζιού κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο (Μάιος - Σεπτέμβριος 2018) κατά άνω του 50%, από το επίπεδο των 1,7 εκατ. feddans (1 feddan = 4,2 στρέμματα) σε αυτό των 724,2 χιλιάδες feddans, με σκοπό την εξοικονόμηση νερού αποφάσισε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων της Αιγύπτου  Abdel-Aty.

Με βάση την απόφαση, η καλλιέργεια ρυζιού θα επιτραπεί μόνον στις αιγυπτιακές περιφέρειες του Δέλτα του Νείλου (Kafr El-Sheikh, Sharqia, Damietta, Dakahlia, Beheira, Alexandria, Ismailia, Port Said and Gharbia), ενώ θα απαγορευθεί στις περιφέρειες Άνω Αιγύπτου, Σουέζ, Νοτίου Σινά, Matrouh, Qalyubeya, Menofia, Καΐρου και Γκίζας, με τους ενδεχόμενους παραβάτες να αντιμετωπίζουν αυστηρά πρόστιμα.

Σύμφωνα με οικονομικά δημοσιεύματα, οργανώσεις ρυζοκαλλιεργητών απηύθυναν επιστολή κατά της απόφασης στο Υπουργείο Γεωργίας, ενώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Βιομηχανιών (FEI), δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει τέτοιου είδους απόφαση, η οποία ωστόσο είτε έχει στην πράξη αγνοηθεί από τους καλλιεργητές, ή έχει ανακληθεί στη συνέχεια από την ίδια την κυβέρνηση.

Κατά τον οικονομικό Τύπο της Αιγύπτου, η κυβερνητική απόφαση στοχεύει, πέραν της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και στην εξισορρόπηση του εγχώριου ισοζυγίου, όπου η προσφορά υπερέβη το 2017 την κατανάλωση κατά 1 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης, οι τιμές διάθεσης του λευκού ρυζιού από τους εγχώριους ορυζόμυλους αυξήθηκαν πρόσφατα από EGP 6.500 σε EGP 8.000 ανά τόνο (1 EGP = 0.05 ευρώ).

Κατά το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA παρατηρούνται διακυμάνσεις στις τιμές του εγχώρια διατιθέμενου ρυζιού, καθώς ορισμένοι παραγωγοί και ιδιοκτήτες ορυζόμυλων έσπευσαν αρχικά να διοχετεύσουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού στην αγορά ώστε να επωφεληθούν από την ως άνω περιγραφείσα άνοδο των τιμών, ενώ άλλοι κατά-κρατούν συστηματικά αποθέματα ρυζιού ώστε να επωφεληθούν από ενδεχόμενες πρόσθετες μελλοντικές αυξήσεις τους.

Το πρακτορείο MENA επισημαίνει ότι γενικά παρατηρείται επιφυλακτικότητα των εγχώριων εμπορικών οίκων να προβούν σε αγοραπωλησίες ρυζιού, δεδομένων των διακυμάνσεων της τιμής του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία