BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μπουρίνι πήρε στο διάβα του κηπευτικά, αμπέλια, βαμβάκια

Τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Zημιές προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβακοχώραφα, χτήματα με βιομηχανική ντομάτα, ψυχανθή, αμπέλια και ενδεχομένως σε σιτηρά που δεν έχουν αλωνιστεί ακόμα. Ειδικότερα στη Θεσσαλία οι έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από έντονη χαλαζόπτωση, «χτύπησαν» καλλιέργειες στους δήμους Τυρνάβου, Κιλελέρ, Λάρισας, Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Παλαμά, Μουζακίου και Καρδίτσας.

Μπουρίνι πήρε στο διάβα του κηπευτικά, αμπέλια, βαμβάκια

3
0

Το χαλάζι που έπεσε είχε το μέγεθος ρεβιθιού   και σύμφωνα με τους παραγωγούς η ζημιά είναι μεγάλη και θα φανεί τις επόμενες ημέρες. 

Ξαφνικό μπουρίνι με έντονη βροχόπτωση, η  οποία συνοδεύονταν και από χαλάζι, σημειώθηκε και στα Γρεβενά, αλλά και σε άλλες περιοχές. Το μέγεθος των καταστροφών που επέφερε η χαλαζόπτωση στα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά και στα οπωροφόρα δέντρα θα διαπιστωθεί στις επόμενες ημέρες, όταν θα γίνουν και οι δηλώσεις των αγροτών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Ζημιές σε 8.800 στρέμματα στα Τρίκαλα

Μεγάλες σε έκταση ήταν οι καταστροφές που προκάλεσε σε διάφορες καλλιέργειες η τελευταία χαλαζόπτωση στον Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Δύο κλιμάκια αποτελούμενα από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του ΕΛΓΑ Λάρισας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και προέβησαν σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών.

Στις τοπικές κοινότητες Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Γλίνους, Μεγ. Καλυβίων και Φανερωμένης, όπως επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα. Στις τοπικές κοινότητες Βασιλικής, Μεγάρχης και Μικρού Κεφαλόβρυσου προκλήθηκαν ζημιές σε σύνολο 5.500 στρεμμάτων καλλιεργειών. Οι καταστροφές αφορούν καλλιέργειες με βαμβάκι, μηδική, αραβόσιτο, πεπονοειδή, αμπέλια, κηπευτικά, αχλάδια, καπνά και δενδρώδεις (ροδάκινα-ακτινίδια).

Μεγάλες καταστροφές στα σταφύλια της Χαλκιδικής

Με έντονα καιρικά φαινόμενα έκανε την εμφάνισή του στη Χαλκιδική το κύμα κακοκαιρίας, με βροχή και χαλάζι. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στην περιοχή της νότιας Καλαμαριάς και ιδιαίτερα στον Άγιο Παύλο και στο Λάκκωμα, όπου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων, ήταν τόσο έντονη η χαλαζόπτωση που προξένησε μεγάλες καταστροφές στα σταφύλια.

«Να παλεύεις, να προσπαθείς να αγωνιάς και στο τέλος να καταστρέφονται όλα από το χαλάζι», αναφέρουν χαρακτηριστικά απογοητευμένοι οι παραγωγοί του Αγίου Παύλου. Κάποιοι που έμαθαν για τα τερτίπια του καιρού πρόλαβαν και σκέπασαν ορισμένες καλλιέργειες και σώθηκαν από το δυνατό χαλάζι. Χαλάζι έριξε και στη Νέα Φώκαια και στην Ορμύλια, και προκλήθηκαν ζημιές κυρίως σε οπωροκηπευτικά.

Κατέστρεψε τα κηπευτικά στην Ηλεία

Ισχυρές βροχοπτώσεις στις περιοχές Αρετή – Καπελέτο – Κουρτέσι είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κηπευτικά, σε καλλιέργειες καρπουζιού, πεπονιού, ντομάτας, καλαμποκιού και πατάτας.

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε καρπούζια, ντομάτες. Ξέσπασε καταιγίδα που είχε διάρκεια και κάποια στιγμή έριξε και χαλάζι. Τα χωράφια έχουν μετατραπεί σε θάλασσα», δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο παραγωγός Νίκος Αλετράς που έχει καλλιέργειες στην περιοχή Καραμπελέικα στην Αρετή.

«Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές στα μεσοπρώιμα καρπούζια αλλά και στις πατάτες που δεν έχουν ακόμη μαζευτεί», δήλωσε ο αγρότης Γιώργος Γεωργιτσόπουλος που καλλιεργεί καρπούζι και πατάτες στην περιοχή του Καπελέτου.

«Η καταιγίδα ήταν ισχυρή και η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι μεγάλη. Το πρωί (σήμερα) θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ για να τον ενημερώσω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλλιανάτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία