BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Τα σύνορα των δενδρώνων και η απουσία νομοθεσίας

Με δεδικασμένες αποφάσεις και περίπλοκα νομοθετικά τερτίπια των δικηγόρων μπλέκουν κάθε φορά οι αγρότες που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους σχετικά με την απόσταση από το σύνορο του χωραφιού, που πρέπει να φυτευθεί ένα δέντρο.

Τα σύνορα των δενδρώνων και η απουσία νομοθεσίας

2
2
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, μια σειρά από πρακτικά ζητήματα ανακύπτουν όταν αναπτυχθεί το δέντρο, όπως το πόσο ψηλό είναι, μέχρι πού μπορούν να απλωθούν τα κλαδιά του, αν μπορεί να βγει έξω από το χωράφι ο αγρότης για να το ψεκάσει και να συγκομίσει τον καρπό κ.ά.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μεγάλες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας, τα προβλήματα είναι καθημερινά και οι απλές προστριβές μερικές φορές οδηγούν και στα δικαστήρια τους εμπλεκόμενους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Όπως μας λέει ο ροδακινοκαλλιεργητής, Θωμάς Γκουντάντσης, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η νομοθεσία που θα ορίσει τις αποστάσεις φύτευσης από τα σύνορα των χωραφιών, με αποτέλεσμα η απόφαση του δικαστηρίου να εξαρτάται από διάφορες νομολογίες.
Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανεπίσημα, οι υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης δηλώνουν ότι το θέμα είναι νομικό και όχι καλλιεργητικό, αλλά δεν γνωρίζουν κάποια σχετικά απόφαση ή νομοθεσία, εκτός από τις συστάσεις που γίνονται σε γεωπονικό επίπεδο για τις αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων και όχι από τα σύνορα. Το πράγμα θα περιπλέξει περισσότερο, όπως φαίνεται, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά ακαλλιέργητο περιθώριο 7% σε κάθε δενδρώνα, προκειμένου να δώσει στον αγρότη την «πράσινη ενίσχυση».
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-04-2016 09:49Θάνος

Γείτονες μου ροδακινοπαραγωγοί στην Μέση Ημαθίας που τα χωράφια μας χωρίζονται από δρόμο έχουν φυτέψει δέντρα πάνω στο δρόμο. είναι άπληστοι. έχουν ο καθένας εκμετάλλευση 200 στρεμμάτων και για 5 δέντρα δημιουργούν προβλήματα ,ένταση με τελική κατάληξη σε καταγγελία στον Δήμο και μηνύσεις. Καλό είναι οι συνεταιρισμοί να κάνουν συστάσεις , έστω και ενημερωτικά φυλλάδια. το σαβουάρ βιβρ του καλλιεργητή!! Τι να πουμε άλλο πια ρε παιδιά. Αγανάκτηση!!

Απάντηση

10-12-2015 14:29Νικολαος

εχω θεμα με καποιον γειτονα καλλιεργιτη καρυδιας που εχει βαλει δεντρα μεχρι κ στο συνορο του χωραφιου,πρεπει να παμε στα δικαστηρια δηλαδη για να βρουμε καποια ακρη γιατι μεχρι στιγμης δεν καταλαβαινει με λογια,μετα απο συστασης!!!!!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία