BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ενίσχυση 6 ευρώ για τα ψυχανθή, ειδικές ζώνες για την κτηνοτροφία

Ειδικές ζώνες ανάπτυξης για κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια και υδατοκαλλιέργειες, νέους τρόπους χρηματοδότησης των παραγωγών με συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας και ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου, περιελάμβανε το μενού ενημέρωσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη προς τους εκπροσώπους του τύπου.

Ενίσχυση 6 ευρώ για τα ψυχανθή, ειδικές ζώνες για την κτηνοτροφία

3
0

Ψυχανθή: Ενίσχυση 6 ευρώ το στρέμμα για τα ψυχανθή και τα όσπρια, που χρησιμοποιούνται είτε για ζωοτροφή είτε για ανθρώπινη κατανάλωση, ανακοίνωσε ο υπουργός. Με αυτή την κίνηση μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο πριμοδότησης των εγχώριων ζωοτροφών, μαζί με ανάλογη ενίσχυση των σπόρων σποράς για ψυχανθή και όσπρια, από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 6 ευρώ/στρέμμα για τους σπόρους σποράς ψυχανθών πληρώθηκαν ήδη για το 2012 μέσω της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου.


Πληρωμές: Για τη Μεγάλη Εβδομάδα μεταφέρονται όλες οι πρόσθετες ενισχύσεις του άρθρου 68, όπως ανέφερε στο AgroNews, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μόσχος Κορασίδης, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου. Τότε θα πληρωθεί και το υπόλοιπο των ενισχύσεων de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Επίσης, συνολικά 1.000 χοιροτρόφοι και ένας πολύ μικρός αριθμός σηροτρόφων πήραν, σήμερα, 6 Μαρτίου, την ενίσχυση de minimis που τους αναλογούσε. Επίσης, έγινε αναφορά από τον κ. Τσαυτάρη και στις πληρωμές της επιστροφής φόρου πετρελαίου στους αγρότες και της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος. «Τη νέα χρονιά θα βρούμε έναν πιο αντικειμενικό τρόπο, ίσως και με την κάρτα», κατέληξε ο υπουργός.

Χρηματοδοτήσεις: Τρόπους αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος ρευστότητας στην αγορά επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τα στελέχη του υπουργείου, μαζί με τις τράπεζες και το ΕΤΕΑΝ. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί από την τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα για 8 κλάδους της αγροτικής παραγωγής (π.χ. βιομηχανικό ροδάκινο, κριθάρι), το οποίο θα χρηματοδοτεί την καλλιέργεια και τη μεταποίηση των προϊόντων, μέχρι αυτά να πωληθούν στις αγορές. Το στοιχείο που «δένει» αυτές τις 8 αλυσίδες είναι η σύναψη συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών. Επίσης, ετοιμάζεται το πρόγραμμα δανειοδότησης του ΕΤΕΑΝ για όσους αγρότες ή μεταποιητές έχουν ενταχθεί σε επενδυτική δράση (Σχέδια Βελτίωσης, Εμπορία και Μεταποίηση), προκειμένου να δίνει την εγγυητική επιστολή στον ενδιαφερόμενο και να παίρνει ευκολότερα το δάνειο από την τράπεζα. Η διαδικασία της ένταξης στο ονομαζόμενο «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», θα είναι ανοιχτή για τις τράπεζες, με στόχο να συγκεντρωθούν συνολικά τα τριπλάσια χρήματα από τα 116 εκατ. ευρώ που δίνει το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Κτηνοτροφικά πάρκα: Με στόχο να χωροθετηθούν περίπου 500 κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά πιλοτικά από την Αρκαδία η ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων. Έξι παραγωγοί ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μονάδες  κοντά στην Τρίπολη, προκειμένου να προμηθεύουν με βιολογικό γάλα μία τυροκομική μονάδα που έχει ιδρυθεί στην περιοχή και παράγει γαλλικό φρέσκο τυρί. Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει μία ζώνη κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπου θα είναι πολύ πιο εύκολο να αδειοδοτηθεί σήμερα ένας στάβλος. Αντίστοιχες ζώνες θα δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τόσο για την ζωική παραγωγή όσο και για τη θερμοκηπιακή.

 

Ιχθυοκαλλιέργειες: Αντίστοιχες διευκολύνσεις στις αδειοδοτήσεις και άλλες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργητικών ζωνών σε περιοχές που δεν θα προκαλούν όχληση του περιβάλλοντος ή του τουρισμού.

 

ΟΣΔΕ: Είναι η τελευταία χρονιά που ανατίθεται η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Αποστολάκος, o οποίος εξήγησε ότι από το 2014 η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και όποιος θέλει θα μπορεί να κάνει μόνος του τη δήλωσή του μέσω ίντερνετ, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα. Τόσο ο κ. Τσαυτάρης όσο και ο κ. Αποστολάκος διαβεβαίωσαν ότι για το 2013 η υποβολή δηλώσεων θα είναι δωρεάν και οποιαδήποτε άλλη παροχή υπηρεσιών από τις Ενώσεις θα τιμολογείται χωριστά.

 

ΚΑΠ: Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, ο προϋπολογισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων προς την Ελλάδα την επταετία μετά το 2014 έχει ως εξής: 15 δισ. ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις (Πυλώνας Ι) από 16 δισ. που είναι την επταετία 2007-2013 και 3,74 δισ. ευρώ για τα αναπτυξιακά προγράμματα (Πυλώνας ΙΙ) από 3,8 δισ. ευρώ. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν τόσες απώλειες, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει μία πιο ήπια αναπροσαρμογή των ενισχύσεων.

 

Νέο οργανόγραμμα υπουργείου: Με την τοποθέτηση του καθηγητή (ΓΠΑ) Σέρκου Χαρουτουνιάν στην θέση του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στους προέδρους των οργανισμών του υπουργείου, τους οποίους παρουσίασε ο κ. Τσαυτάρης. Επίσης, έδωσε και την τελική μορφή που θα έχει το οργανόγραμμα της κεντρικής υπηρεσίας, που θα περιλαμβάνει έξι Γενικές Διευθύνσεις: Υποστήριξης, Ανάπτυξης, Ελέγχων, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Περιφέρειας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, το προσωπικό της κεντρικής υπηρεσίας θα μειωθεί ελάχιστα (από 980 σε 940 άτομα), ενώ ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αναμένεται να ενισχυθεί με μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Δείτε το βίντεο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία