BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Βραχνάς στην παράδοση οινοστάφυλων οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας φαίνεται πως σκοντάφτει η παράδοση των σταφυλιών στα οινοποιεία. Φέτος για πρώτη φορά ζητούνται από το κράτος όχι μόνο κωδικοί αμπελοκαλλιέργειας, αλλά και δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας από τους παραγωγούς που παραδίδουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία. Οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας όμως ιδιαιτέρως σε όσους έχουν αποκτήσει πρόσφατα τα αμπέλια τους από γονικές παροχές και κληρονομιές είναι ανεπίκαιρες, χρειάζεται ένας μήνας για να γίνει επικαιροποίηση και μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν σταφύλια στα αμπέλια.

Βραχνάς στην παράδοση οινοστάφυλων οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας

3
0
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προτείνουν η δήλωση αμπελοκαλλιέργειας να αντικασταθεί από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αφού όλα τα στοιχεία τα έχει στη διάθεση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το πρόβλημα προέκυψε από την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει της οποίας όσοι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια σε οινοποιεία χρειάζεται να προσκομίσουν δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας. Μέχρι πέρυσι αρκούσαν οι κωδικοί αμπελοκαλλιέργειας και ποικιλιών.  Όμως δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας έχουν να γίνουν στο νομό Ηρακλείου από την περίοδο που ήταν σε ισχύ η στρεμματική ενίσχυση, δηλαδή πριν την εφαρμογή της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2004). Το σχετικό αρχείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (πρώην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου) έχει να ενημερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, ενώ τα οινάμπελα είναι νόμιμα, έχουν τα δικαιώματα φύτευσης, βρίσκονται ακόμα σε άλλα ονόματα όπως γονιών που έχουν πεθάνει ή που μπήκαν στην πρόωρη σύνταξη και έχουν εκχωρήσει την περιουσία τους στα παιδιά τους.

«Τα αρχεία της υπηρεσίας δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και 18 χρόνια! Έτσι, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ζητούν από τους παραγωγούς μια σειρά έγγραφα για την έκδοση των δηλώσεων αμπελοκαλλιέργειας. Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και αν υπολογίσουμε τις ουρές που σχηματίζονται στη Διεύθυνση, τότε θα χρειαστεί ένας μήνας για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να παραδώσουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία. Μέχρι τότε όμως όλα τα σταφύλια θα έχουν ξεραθεί μέσα στα αμπέλια» σχολιάζει η υπάλληλος του συνεταιρισμού Δαμανίων Αναστασία Καλαϊτζόγλου.
 Με αίτηση ενιαίας ενίσχυσηςΣύμφωνα με την κ. Καλαϊτζόγλου υπάρχουν άλλοι τρόποι ώστε οι παραγωγοί αξιόπιστα να δηλώσουν τις καλλιέργειες τους όταν παραδίδουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία. Ο οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους αγρότες και ειδικότερα για τους αμπελουργούς. Είναι λοιπόν εύκολο οι παραγωγοί να καταθέτουν στα οινοποιεία  επικυρωμένα αντίγραφα της ενιαίας ενίσχυσης. Και το κράτος οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να προχωρά σε διασταυρωτικούς ελέγχους με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως γνωστό είναι ο οργανισμός που εμπιστεύεται το κράτος ακόμα και για τις επιστροφές ΦΠΑ. Γιατί να μην τον εμπιστευθεί και στους ελέγχους στα οινοποιεία.

«Υπάρχει λύση, τονίζει η κ. Καλαϊτζόγλου, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των αμπελουργών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αξιόπιστα στοιχεία. Από την επόμενη παραγωγική περίοδο είναι δυνατόν να ισχύσει η κατάθεση δήλωσης αμπελοκαλλιέργειας αφού θα έχουν ενημερωθεί και θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα υπηρεσίες και αμπελουργοί. Φέτος δεν το γνώριζαν και δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν» καταλήγει η κ. Καλαϊτζόγλου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία