BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Καθίζηση της παραγωγής και διπλάσιες τιμές στην ελιά Χαλκιδικής

Εκ διαμέτρου αντίθετη με την περσινή χρονιά είναι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής. Με τη λήξη της συγκομιδής της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2013-2014) των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής, διαπιστώνεται σημαντικότατη μείωση της εγχώριας παραγωγής (περίπου 80%), με παράλληλη κατακόρυφη αύξηση της τιμής πώλησης πρώτης ύλης (περίπου 90%) από τον παραγωγό, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς.

Τον ΠΟΠ ρυθμό της ψάχνει η πράσινη ελιά

3
0
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η περσινή παραγωγή ξεπέρασε τους 135.000 τόνους, ενώ φέτος παρήχθησαν λιγότεροι από 30.000 τόνους. Όσον αφορά την τιμή, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, πέρυσι διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 75 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος έχει φτάσει το 1,50 ευρώ το κιλό.



Εκτίμηση των Μεταποιητών είναι πως «συνέπεια των αντίξοων φετινών συνθηκών στην αγορά του προϊόντος αναμένεται να είναι η σημαντική μείωση στις εξαγωγικές επιδόσεις, με ταυτόχρονη απώλεια σημαντικών αγορών του εξωτερικού, σε συνάρτηση με τον ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Τουρκία, Αργεντινή)».

Νωρίτερα, η εφημερίδα Αgrenda έγραφε σε ρεπορτάζ για την πράσινη ελια Χαλκιδικής τα εξής

Πληρώνουν όσο όσο οι μεταποιητές για την πράσινη ελιά ΧαλκιδικήςΥψηλές τιμές με πολύ κακές αποδόσεις συνιστούν το σκηνικό της φετινής παραγωγής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, όπου οι πράσινες ελιές έμειναν στα αζήτητα και μια μεγάλη ποσότητα της παραγωγής οδηγήθηκε στην παραγωγή ελαιολάδου, φέτος οι μεταποιητές έχουν επιδοθεί κυριολεκτικά σε «σαφάρι», για να αγοράσουν έστω και μια μικρή ποσότητα προϊόντος

Χωρίς να ενδιαφέρονται για το μέγεθος των καρπών και χωρίς να κάνουν καν διαλογή, αγοράζουν από το χωράφι (αναφέρεται ως «σκούπα» από τους παραγωγούς) σε μια ενιαία τιμή.

Για να εξασφαλίσουν προϊόνΠρόσφατα η ΕΑΣ Χαλκιδικής ανακοίνωσε τιμές στα 1,40 ευρώ το κιλό τον μεγάλο τεμαχισμό με τα 110 τεμάχια το κιλό, ωστόσο τοπικοί μεταποιητές αγοράζουν με 1,40-1,50 ευρώ το κιλό όλη την παραγωγή. Μικρότεροι τοπικοί μεταποιητές θέλοντας να εξασφαλίσουν προϊόν δελεάζουν τους παραγωγούς με 1,60 ευρώ το κιλό, και με όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη εξόφληση, ακόμη και την επόμενη ημέρα
 


Οι μειωμένες αποδόσεις οφείλονται στην ακαρπία των δέντρων, η οποία είναι συνέπεια της αυξημένης περσινής παραγωγής και των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών. Τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, οι θερμοκρασίες έφτασαν στην περιοχή τους 32 με 36oC, ενώ ο χειμώνας ήταν ήπιος προκαλώντας επιπλέον προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Σημάντρων, Ευάγγελο Μισαηλίδη.

Η περσινή παραγωγή στη Χαλκιδική ξεπέρασε τους 100.000 τόνους, έναντι 65.000 τόνων το 2010, ενώ η φετινή εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους.
Υπολογίζεται δε ότι καλλιεργούνται πάνω από 300.000 στρμ. ελιάς.

Σημειώνεται πως οι έντονες μεταβολές στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στην τιμή δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στους παραγωγούς, αλλά σε όλους τους συντελεστές παραγωγής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Επιθυμία των παραγωγών είναι μια φυσιολογική παραγωγή της τάξης των 60.000-90.000 τόνων, καθώς η φετινή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς καθαρό κέρδος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία