BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ιστορική συμφωνία στην Ισπανία για καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο

Με στόχο να τονώσουν τις τιμές στο ελαιόλαδο παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελαιολάδου στην Ισπανία , με τις «ευλογίες» του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή σειράς προαιρετικών μέτρων.

Ιστορική συμφωνία στην Ισπανία για καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο

0
0

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τον υπουργό Γεωργίας Μιγέλ Άριας Κανιέτε, ο οποίος αναφέρει ότι θα οδηγήσει σε «αξιοπρεπείς» τιμές και «δίκαια κέρδη» για όλο τον κλάδο.

«Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός προϊόντος υψηλής αξίας προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών και των εμπόρων», τόνισε ο κ. Κανιέτε.

Η συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση, τις  ενώσεις εμπόρων ACES, Anged και Asedas, τη  διεπαγγελματική Anierac, την  ένωση εξαγωγέων ελαιολάδου Asoliva, την ένωση ελαιοτριβείων Infaoliva και τις οργανώσεις εκπροσώπησης των αγροτών Cooperativas Agro-alimentarias, Asaja (Νέοι Αγρότες), COAG και UPA.

Οι μεταποιητές και οι έμποροι που υπογράφουν τη συμφωνία θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αυτοελέγχου που θα εξασφαλίζει την ποιότητα των  προϊόντων τους με πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Ακόμα δεσμεύονται να αναπτύξουν μεθόδους καλών πρακτικών για τη διαχείριση, την αποθήκευση και τη μεταφορά του ελαιολάδου και τη διάθεση στα σημεία λιανικής πώλησης.

Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την ποιότητα του ελαιολάδου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών, των εμφιαλωτών, των εμπόρων, των ρυθμιστικών συμβουλίων ελαιολάδων ΠΟΠ αλλά και των τοπικών αρχών.

Προβλέπεται ακόμα η ανάπτυξη νέων μεθόδων οργανοληπτικών ελέγχων, μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών εργαστηρίων, προγράμματα ελέγχου που θα διασφαλίζουν τις επιχειρήσεις απέναντι στα υποκειμενικά κριτήρια των γευστικών δοκιμών και καμπάνιες προώθησης και ενημέρωσης του κοινού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καλύτερη σήμανση του προϊόντος και των εμπορικών επωνυμιών με τη χρήση προαιρετικών πληροφοριών για την καλύτερη πληροφόρηση του καταναλωτή αλλά και στην ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Κανιέτε υπενθύμισε ότι συμφωνίες τέτοιου τύπου οδηγούν σε σταθερότητα των τιμών, μέσα από την εξασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

Όμως προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές παραγωγού πέφτουν, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι άμεσα.

Παρόμοια συμφωνία είχε υπογραφεί στην Ισπανία το 2012 για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συμφωνία εκείνη μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι το γάλα δεν θα μπορεί να πωλείται κάτω του κόστους παραγωγής. Το 2013 τέθηκε σε εφαρμογή και ένα λογότυπο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τηρούν τη συμφωνία αυτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία