BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Με λιγότερη παραγωγή ψάχνει για τιμή η κορινθιακή, που άρχισε να μαζεύεται

Μειωµένη κατά 20% σε σχέση µε πέρυσι είναι φέτος η παραγωγή της µαύρης ή κορινθιακής σταφίδας, ο τρύγος της οποίας ξεκίνησε τις τελευταίες ηµέρες. Οι κατά τόπους Ενώσεις και παραγωγοί βρίσκονται σε διαπραγµατεύσεις για την τιµή του προϊόντος, η οποία ωστόσο δεν αναµένεται να οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη Σεπτεµβρίου.

Με λιγότερη παραγωγή ψάχνει για τιμή η κορινθιακή, που άρχισε να μαζεύεται

2
0

Σύµφωνα µε τον Μίλτο Σταυρόπουλο, γενικό διευθυντή της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών (ΠΕΣ), «η τιµή παραγωγού θα πρέπει να διαµορφωθεί υψηλότερα από το 1,25 ευρώ το κιλό, που ήταν πέρυσι, καθώς φέτος, µε τα νέα δεδοµένα, η τιµή αυτή δεν καλύπτει τα κόστη και φοβούµαστε ότι θα οδηγήσει πολλούς παραγωγούς εκτός καλλιέργειας».

Κατά τον ίδιο, τα νέα δεδοµένα αφορούν τη µείωση της στρεµµατικής ενίσχυσης για τη σταφίδα, που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει από το 2015, µε την οποία µειώνονται κατά 30% τα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες, όπως και στη χαµηλότερη παραγωγή και τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργήσει οι ασθένειες (περονόσπορος, θειαφασθένεια). Εκτιµάται δε, ότι οι συνθήκες µπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν κατά τον προσεχή µήνα, που θα πραγµατοποιείται ο τρύγος, σηµειωθούν νέες βροχοπτώσεις. Λόγω αυτών των συνθηκών, η ΠΕΣ προσκαλεί όλους τους φορείς που εµπλέκονται στην µεταποίηση και εµπορία του προϊόντος, να το στηρίξουν έµπρακτα, προκειµένου να διατηρηθεί η καλλιέργεια.

Σηµειώνεται ότι η ΠΕΣ – η οποία συγκεντρώνει το 60% περίπου της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας- το 2013 πραγµατοποίησε παρέµβαση για να στηρίξει την τιµή παραγωγού στο 1,25 ευρώ το κιλό και ανάλογη παρέµβαση θα πραγµατοποιήσει και φέτος. Με βάση τα στοιχεία της Ενωσης, υπάρχουν αποθέµατα από πέρυσι της τάξης των 1.000 τόνων, τα οποία µένουν αδιάθετα, καθώς οι εξαγωγείς δεν προσφέρουν περισσότερα από 80 λεπτά το κιλό. Επισηµαίνεται ότι το 90% περίπου της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας, εξάγεται και ως εκ τούτου η συνεισφορά του προϊόντος στην ελληνική οικονοµία, θεωρείται σηµαντική.

Ο Γεράσιµος Καλλιµώρος, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας –Ολυµπίας, αναφέρει ότι «ο τρύγος στην περιοχή ξεκίνησε µε µικρή οψιµότητα, αλλά οι παραγωγοί ακόµα δεν έχουν συγκοµίσει το προϊόν. Οι ποσότητες αναµένοναι ελαφρώς µειωµένες σε σχέση µε πέρυσι, χωρίς ωστόσο ακόµη να έχουµε ολοκληρωµένη εικόνα. Αυτό το διάστηµα διαπραγµατευόµαστε τις τιµές παραγωγού, οι οποίες εκτιµάται ότι δεν θα συµφωνηθούν νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεµβρίου». Η Ένωση θα ξεκινήσει την συγκέντρωση σταφίδας στις απθήκες της σε 10 µέρες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία